hetilap

Hetek hetilap vásárlás
"Nem kívántunk tovább asszisztálni ehhez a szappanoperához" – Novák, Navracsics és Deutsch a Heteknek
Otthagyta az Európai Néppárt frakcióját a Fidesz
"Nem kívántunk tovább asszisztálni ehhez a szappanoperához" – Novák, Navracsics és Deutsch a Heteknek

Fotó: AP / John Thys

2021. 03. 04.
Hosszú éveken át húzódó, se veled, se nélküled kapcsolatnak vetett véget a magyar kormánypárt azzal, hogy bejelentette távozását az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a frakciójából. A döntés az uniós és a hazai politikára is jelentős hatással lehet, különösen a 2022-es országgyűlési választás közeledtével. A szakításról talán a témában legkompetensebb három fideszes politikust kérdeztük: Novák Katalint, Navracsics Tibort és Deutsch Tamást.

Szerda reggel robbant a bomba, hogy a Fidesz ezúttal tényleg beváltja a fenyegetését, és otthagyja az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióját. Idestova két éve van már felfüggesztve a párt tagsága magában a pártcsaládban, ám a most elfogadott néppárti szabálymódosítással – ami tulajdonképpen az utolsó cseppet jelentette a pohárban – jelentősen korlátozták volna adott esetben a fideszes EP-képviselők hatáskörét, felszólalási lehetőségét, parlamenti munkáját. „Ez egyértelműen a Fidesz kizárásáról szólt” – összegezte álláspontját a Heteknek a BruxInfo főszerkesztője, Gyévai Zoltán. Az elemző úgy véli, Manfred Weber és a néppárti vezetés, valamint a többség döntése az új eljárásjogi szabályokról olyan megalázó helyzetet teremtett a magyar kormánypárt számára, hogy abba a Fidesz nem mehetett bele.

„Nem rajtunk múlt, hogy nem sikerült kompromisszumot találni a mostani feszültségre. Mi egyértelművé tettük, hogy számunkra elfogadhatatlan, hogy a Néppárt a koronavírus-járvány harmadik hulláma idején azzal van elfoglalva, hogy az európai parlamenti képviselőinket adminisztratív eszközökkel megfosszák a demokratikus jogaik gyakorlásától, amelyekkel felruházták őket a magyar választók”

– nyilatkozta a Hetek kérdésére Novák

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!