A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából
A döntést a párt azután jelentette be, hogy a mai ülésen a frakció elfogadta az alapszabály módosítását
A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

2021. 03. 03.
Bejelentette a Fidesz, hogy európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésen elfogadta az alapszabályának módosítását. Méltatlannak nevezték, hogy az EPP járvány idején "megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait."

A párt Facebook-oldalán a következő kommentárral jelentette be a döntést:

"Sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait."

Orbán Viktor, vasárnap Manfred Webernek, az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta: "ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk". A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd.

"Bár ígéretek sora hangzott el", hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ Orbán Viktor - tették hozzá.

Ehelyett - mint írta -"a belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy

amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit".

A miniszterelnök felhívta Manfred Weber figyelmét arra is, hogy miközben éppen a koronavírus-járvány harmadik hulláma tombol Európában, nagyon sok ember hal meg, és hatalmas gazdasági károkat szenvednek az országok, nehéz megérteni, hogy a Néppártnak a képviselőcsoport régóta létező szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat.

Orbán Viktor arról is írt, hogy értelmezésük szerint a jogállamiság fogalmába nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel - fejtette ki az Origo.

A portál hozzátette: Novák Katalin, a Fidesz alelnöke vasárnap arról írt, "elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból".

Mivel a jelenleg hatályos szabályok mellett nem tudták keresztülvinni a kizárásunkat, most a szabályokat akarják megváltoztatni - visszamenőleges hatállyal.

"Érdekes, hogy magukon nem kérik számon a jogelveket, a visszamenőleges hatály tilalmát"

- idézték Novák Katalint, aki arról is írt, hogy az Európai Néppárt "lakosságarányosan legerősebb pártjaként nem nézzük tétlenül, ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát".

Íme a Fidesz kilépését bejelentő levél:

"Elfogadhatatlan, hogy az emberi életek ezreit követelő pandémia alatt a belső szervezeti felépítésével van elfoglalva a Néppárt" - áll a közleményben.

Hídvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Heteknek adott múlt heti interjújában kijelentette: az Európai Néppártnak azt kell eldöntenie, hogy hű akar-e maradni az alapítóinak, korábbi vezetőinek szellemiségéhez, és büszkén felvállalja-e a konzervatív, kereszténydemokrata értékeket, vagy inkább egyre több értékalapú ügyben enged a baloldal nyomásának és a népszerűnek tűnő, könnyebb útra lép, magára hagyva szavazóinak jelentős részét. A teljes interjút itt olvashatja el. 

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!