Deutsch bocsánatot kért a "gestapózásért", a CDU elhalasztaná kizárását az Európai Néppártból
Berlin sajtóinformációk szerint tart attól, hogy egy újabb konfliktus a Fidesszel akadályt gördíthet a mentőcsomag ratifikálásának útjába
Deutsch bocsánatot kért a "gestapózásért", a CDU elhalasztaná kizárását az Európai Néppártból

Forrás: Youtube/ATV

2020. 12. 16.
Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő az EP néppárti képviselőcsoportjának címzett levélben kért bocsánatot a frakciót és vezetőjét bíráló kijelentéseiért, ugyanis - mint közölte - nem állt szándékában egyetlen képviselőt, a pártcsalád egyetlen tagját sem megsérteni. A pártból való kizárását a CDU elhalasztaná, nehogy egy újabb Fidesszel kialakuló konfliktus megakassza a helyreállítási alap ratifikációját.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy Othmar Karas néppárti EP-képviselő december elején a magyar politikus kizárását kezdeményezte az Európai Néppárt (EPP) uniós parlamenti frakciójából Deutsch Tamás azon nemrégiben tett kijelentése miatt, amely

párhuzamba állította az EP néppárti frakciójának és a frakció vezetőjének, Manfred Webernek a jogállamisági mechanizmus melletti kiállását a 20. század önkényuralmi rendszereinek módszereivel.

"Ha nincs semmi takargatnivalód, akkor nem kell félned. Én jól emlékszem, hogy a Gestapónak és az ÁVO-nak ugyanez volt a jelszava"

- szólt Deutsch botrányt keltő kijelentése.

Deutsch Tamás magyar újságíróknak kijelentette, a néppárt ereje az egységében és a sokszínűségében van, ettől tud a legnagyobb támogatottsággal bíró európai politikai pártként működni. Amennyiben sokféleségén változtatni akar, akkor az ereje is gyengül - vélekedett.

Szerinte a szerda esti néppárti frakcióülésen a korábbinál higgadtabb, nyugodtabb és józanabb tanácskozás várható az előterjesztésről. 

"Mindenfajta félreértés elkerülése érdekében azt az összehasonlítást, amit használtam, a magam részéről visszavonom, hogy a bocsánatkérésem mellett ez további hullámokat ne gerjesszen a néppárton belül"

- fogalmazott.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőinek egyetlen forgatókönyvük van a szerdai frakcióülésre vonatkozóan, mégpedig az, hogy továbbra is az Európai Néppárt képviselőiként folytatják az uniós parlamenti munkájukat - emelte ki.

Deutsch Tamás levelében kiemelte: nem állt szándékában senkit sem megsérteni, sem a képviselőcsoport vezetőjét, sem a frakció tagjait, sem pedig a politikai családot.

 "A megfogalmazás helytelen volt a részemről, amiért elnézést kérek. Az általam használt szerencsétlen összehasonlítást visszavonom"

- fogalmazott.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy a kialakult feszültségek feloldhatók és a frakció folytatni tudja munkáját az Európai Unió erősítése érdekében. Különösen egy olyan válsághelyzetben, amikor az egységre minden korábbinál nagyobb szükség van - tette hozzá a politikus.

A CDU elhalasztaná Deutsch kizárását

Az Euronews híroldal szerint az EPP német CDU-delegációja a Deutsch Tamás kizárásáról szóló ma esti szavazás halasztását kérheti, mivel Berlin attól tart, egy újabb konfliktus a magyar kormánnyal újabb akadályokat gördíthet a helyreállítási alap ratifikációjának útjába. 

A 23 EP-képviselőből álló német delegáció kedden reggel vitatta meg a kérdést.

"Én annak vagyok a híve, hogy mindent vitassunk meg. Azonban nem kell azonnal, az érzelmekre alapozva döntést hozni. További megbeszélésekre kellene kihasználni az újévi időszakot"

- mondta Daniel Caspary, a német néppárti képviselőcsoport vezetője, majd akkor, Deutsch bocsánatkérése előtt kijelentette, reméli, hogy a fideszes képviselő elnézést kér majd.

Az, hogy lesz-e halasztás, az Euronews szerint ma este 4-6 óra körül, a néppárti vezetők szűkkörű találkozóján, vagy a néppárti frakcióülésen születhet döntés.

A híroldal két brüsszeli forrása szerint Berlin azért halasztana, mert a német soros uniós elnökség eredményeit félti, azaz a koronavírus-mentőcsomagot. A CDU képviselőcsoportjából a Deutsch kizárására irányuló petíciót csupán egyetlen képviselő írta alá a 23-ból.

(MTI/Euronews/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!