Percről percre: hamarosan újabb tárgyalás jön, Kijev tűzszünetet és csapatkivonásokat követel
Folytatjuk a tudósítást az orosz-ukrán konfliktusról
Percről percre: hamarosan újabb tárgyalás jön, Kijev tűzszünetet és csapatkivonásokat követel

Fotó: Youtube/Inr - élő kép Kijevből

Miközben már csak néhány órát kell arra várni, hogy Fehéroroszországban megkezdődjenek a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között, a hírek szerint atomfegyverek érkezhetnek Belarusz területére. Az éjszaka az előző napokhoz képest viszonylag csendes volt, de voltak harci cselekmények Kijevnél is. A világ tegnap óta azt találgatja, mit akar Putyin az atomfegyvereivel, az ukrán elnök pedig nem bizakodó a mai tárgyalásokkal kapcsolatban. 

20:30 – Ezzel az összegzéssel zárjuk mai tudósításunkat

- Légiriadók voltak Kijevben, a város külső területeit többször is támadták az orosz csapatok, robbantásokat is lehetett látni

- Az ukrán belügyminiszter szerint Harkivban civilek tucatjai haltak meg az orosz légicsapásokban

- Viszonylag eredményes tárgyaláson van túl az ukrán és orosz delegáció, amely a fehérorosz határnál találkozott, pár nap múlva folytatják az egyeztetéseket

- A FIFA és az UEFA is kizárta az orosz csapatokat a tornáiról

- Az ENSZ szerint már több mint félmillióan menekültek el Ukrajnából a szomszédos országokba

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalosan is kérelmezte Ukrajna felvételét az Európai Unióba

20:12 - Kálium-jodid tablettákat szerez be Bulgária az orosz atomfenyegetés miatt

4,1 millió levát, azaz csaknem 780 millió forintot különített el a bolgár kormány kálium-jodid tabletták vásárlására, valamint a nukleáris sugárzásra figyelmeztető Országos Korai Figyelmeztető és Értesítő Rendszer javítására - írja a Novinite bolgár hírügynökség. (444)

20:05 - Műholdfelvételek bizonyítják: egyre közeledik az orosz konvoj Kijevhez

A hétfőn készült műholdfelvételek azt mutatják, hogy az orosz szárazföldi erők katonai konvojukkal tovább közeledtek Ukrajna fővárosához – írja a Reuters.

A Maxar Technologies Inc. amerikai magáncég szerint a műholdfelvételek azt mutatják, hogy az Antonov repülőtér keleti szélén lévő konvoj több száz páncélozott járművel, harckocsival, vontatott tüzérséggel és logisztikai támogató járművel tovább haladt dél felé Kijev felé.

19:57 - Keddtől tilos alkoholt árulni Kijevben

A város polgármestere, Vitalij Klicsko bejelentette, hogy holnaptól nem lehet alkoholt árulni Kijevben, van olyan bolt, ahol máris elszalagozták a részleget.

19:48 - Amnesztiát és pénzt ígér Ukrajna az orosz katonáknak, ha leteszik a fegyvert

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter közvetlenül az Ukrajnában harcoló orosz katonákhoz fordult, mondván, teljes amnesztiát és pénzbeli jutalmat kapnak, ha önként leteszik fegyvereiket.

Reznikov a Twitteren ezt írja:

"Azok közületek, akik nem akarnak gyilkossá válni és meghalni, megmenthetik magukat."

19:37 - Donald Tusk: Orbán és Szijjártó igazgatósági helyet érdemelnének a Gazpromban

"Orbán és Szijjártó urak többet érdemelnek Putytintól a kitüntetéseknél. A Gazprom igazgatótanácsában két hely megfelelő jutalom lenne a lojalitásukért" - jelentette ki Twitter-posztjában az Európai Néppárt elnöke.

19:23 - Észak-Korea jogosnak tartja, hogy Oroszország háborút indított

Az észak-koreai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint az Egyesült Államok hegemón politikája és Oroszország jogos biztonsági érdekeinek figyelmen kívül hagyása a nyugati országok részéről az ukrajnai helyzet kiváltó oka.

"Az ukrajnai válság az Egyesült Államok és a Nyugat hegemón politikájából ered, amelyek szándékosan és önkényesen lépnek fel más országokkal szemben" - idézte a Koreai Központi Hírügynökség egy észak-koreai diplomatát.

Mint a diplomata rámutatott, a Nyugat és az Egyesült Államok "szisztematikusan aláásta az európai biztonsági rendszert azokkal az egyre nyilvánvalóbbá váló kísérleteikkel, amelyek támadó fegyverek telepítésére és a NATO keleti irányú kiterjesztésére irányultak". (TASSZ)

19:15 – Sikerült megmenteni egyelőre a rubelt

Komoly mínuszban zárt a rubel a dollárral és az euróval szemben hétfőn, de a veszteség egy részét sikerült ledolgoznia zárásra a jegybank hétfőn bejelentett intézkedéseire, mint például az alapkamat emelése 9,50 százalékról 20 százalékra, illetve annak a hatására, hogy tárgyalások kezdődtek az ukrán és az orosz illetékesek között.

A dollár 94,6 rubelen fejezte be a napot, ami 11,6 rubel dollárerősödés a pénteki zárószinthez képest. A dollárt napközben ennél magasabban, 109,185 rubelen is jegyezték, ami 26,185 rubellel haladta meg a péntek estit.

Az euró hétfőn 13 rubellel 106 rubelre emelkedett zárásra, a maximuma 122 rubel volt, 29 rubellel magasabb az előző zárónál.

19:04 – Zelenszkij hivatalosan is kérelmezte az EU-tagságot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta hétfőn Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét. Ezt maga az államfő jelentette be, hozzátéve, hogy országa felvételét "reálisnak" tartja.

18:56 – A FIFA és az UEFA is kitiltja az orosz csapatokat és válogatottat

Meghozta a hosszan érlelt döntését a két nemzetközi futballszervezet. Kitiltják a futballtornákról az orosz csapatokat. Mint írják, "a futball teljesen egységes az Ukrajnában érintett emberekkel való szolidaritásban". (CNN)

 

18:50 – A Twitter figyelmeztetést tesz minden orosz eredetű hírposztra

Bejelentette a Twitter, hogy úgynevezett bélyeggel látja el mindazokat a posztokat, amelyek az orosz állami média híreire mutatnak. A CNN azt írja, elég nagy a nyomás a techóriáson. (CNN)

18:45 – Holnap ismét tüntet az ellenzék

Ezúttal a budapesti székhelyű orosz bank előtt szervezik a "Putyin, takarodj!" megmozdulást.

18:33 – Jó hosszan egyeztetett egymással Macron és Putyin

Emmanuel Macron francia államfő arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fejezze be a civilek  és a polgári infrastruktúra támadását, valamint garantálja a biztonságos hozzáférés az ország központi útjaihoz. Putyin elmondta, hogy az orosz hadseregnek nem támad civil célpontokat, az ukrán nacionalisták jelentik a bajt. Bővebben itt olvashat az egyeztetésről. 

18:19 – Már 90 ezren lépték át a magyar határt

Mintegy 90 ezren lépték át csütörtök óta a magyar határt Ukrajna felől - nyilatkozta telefonon hétfőn az MTI-nek a kormányszóvivő, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is "tárt karokkal, segítséggel és segítő szándékkal" várja az ukrajnai háború elől menekülőket.

Videoriportunkat a határról itt tekintheti meg: 

18:08 – Orosz fél: vannak pontok, ahol haladást lehet elérni

Az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el - jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja, az orosz alsóház külügyi bizottságának tagja a Fehéroroszországban folytatott hétfői kétoldalú tárgyalások után.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Szluckij közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására. Közölte, hogy hamarosan újabb kétoldalú tárgyalás várható.

18:00 – Az ukrán tengerészet megerősítette: élnek a Kígyó-sziget katonái

Hősi halottként beszéltek hosszú napokon keresztül arról a maroknyi katonáról, akik elküldtek a fenébe egy orosz hadihajót a Kígyó-szigeteknél. Később kiderült, álhírről van szó - már ami a történet azon részét illeti, hogy a szigetet szétbombázták, a katonákat pedig megölték. Erről a hírről itt olvashat bővebben. 

17:55 – Kijevet közben épp bombázzák

Számos nagy robbanás hallatszott Kijev keleti részén. 

 

17:49 – Kijev tűzszünetet kért, lezárult a tárgyalás

Befejeződött Fehéroroszországban az orosz és ukrán küldöttség tárgyalása, amelynek a célja a béke megteremtése volt a jelenlegi háborús helyzetben. A Reuters információi szerint mindkét fél most visszatér a fővárosába, majd egy újabb tárgyalásra kerül majd sor a következő napokban. 

Nem voltak magasak az előzetes várakozások a tárgyalások eredményességét illetően. Az ukrán oldal tűzszünetet akart és az orosz csapatok visszavonását, míg a Kreml nem tette közzé az álláspontját. Az orosz tárgyalófelek olyan megállapodásról beszéltek, ami mindkét fél érdekét szolgálja. (BBC)

17:25 – Orbán: nem vihetnek keresztül fegyverszállítmányokat Magyarországon

17:14 – Menekültekkel teli vonatok érkeznek a Nyugatira

A menekültekkel teli vonatok folyamatosan érkeznek a Nyugati pályaudvarra, a helyszínen étellel, itallal és útmutatóval segítik őket - jelentette a közmédia tudósítója az M1 aktuális csatorna hétfő délutáni műsorában.

A helyszínről jelentkező tudósító közölte: a Nyugati pályaudvaron a Magyar Vöröskereszt és a Református Szeretetszolgálat munkatársai fogadják a menekülteket, akiket forró teával, üdítőkkel, ásványvízzel, péksüteményekkel, tisztálkodási szerekkel látnak el.

17:02 – Rendkívüli ülést tart az Európai Parlament

Rendkívüli, egynapos plenáris ülést tart és állásfoglalást fogad el az Európai Parlament (EP) kedden Brüsszelben az Ukrajna ellen orosz hadműveletről - közölte az uniós parlament.

Az Európai Parlament képviselői Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel vitatják meg Ukrajna orosz megtámadását - derül ki a hétfői közleményből.

16:51 - Macron tűzszünetet, a civilek elleni támadások leállítását és az infrastruktúra védelmét kérte Putyintól 

A francia elnök megismételte a nemzetközi közösség azon követelését, hogy Oroszország állítsa le az Ukrajna elleni offenzívát, és megerősítette a tűzszünet azonnali megkötésének szükségességét.

A Kijev és Moszkva között a fehérorosz határon zajló tűzszüneti tárgyalások során Macron arra is kérte Putyint, hogy a tárgyalások idejére minden civilek és otthonaik elleni csapásokat és támadásokat leállítsák, megőrizzék a civil infrastruktúrát és az összes főút, különösen a Kijevtől délre vezető út járhatóságát.

Putyin „megerősítette, hogy hajlandó mindhárom pont mellett elkötelezni magát” – áll az Elysée közleményében.

16:45 - Szívszorító felvételek Kijevből és a menekülőkről

16:26 - Svájc is további szankciókat vezethet be Oroszország ellen

Nagyon valószínű, hogy a beutazási korlátozásokat követően Svájc az Európai Unióhoz hasonlóan Svájcban lévő orosz vagyon befagyasztását is elrendeli - jelentette be Ignazio Cassis, az ország elnöke.

A Swissinfo hírportál hétfői híradása szerint erről az elnök az RTS közszolgálati televíziónak vasárnap este adott interjúban beszélt, és azt mondta, hogy a kormány hétfőn vitatja meg a gazdasági és a pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatos javaslatát.

"Nagyon valószínű, hogy meg fogjuk tenni ezt a lépést, de még meg nem hozott döntésekről nem tudok nyilatkozni" - mondta Cassis arra a kérdésre, hogy elrendel-e az ország vagyonbefagyasztást. A svájci elnök mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az ország semlegességét meg kell őrizni, és Bern kész diplomáciai szolgálatait felajánlani az ukrán-orosz tárgyalások előmozdítása érdekében.

 A svájci nemzeti bank 2020-as adatai szerint orosz állampolgárok 10,4 millió frank vagyonnal rendelkeznek Svájcban.

16:21 - Műholdas képekkel segítené az ukránokat az EU

A Reuters katonai és hírszerzési tudósítója arról számol be, hogy az EU műholdas hírszerzési információkat kért Ukrajna számára a csapatok mozgásának nyomon követése érdekében

16:17 - Tisztázta az ukrán fél: mégis tartanak még a béketárgyalások

Az első értesülések még arról szóltak, hogy véget is értek a tárgyalások, de az ukrán fél jelezte, hogy csak szünetet tartanak és hamarosan folytatják.

16:14 - Kanadából, Nagy-Britanniából és Lettországból is mennének Ukrajnába harcolni

„Megértjük, hogy az ukrán származású emberek támogatni akarják ukrán embertársaikat, és azt is, hogy van vágy az anyaország védelmére, és ebben az értelemben ez az ő egyéni döntésük” – nyilatkozta Mélanie Joly  kanadai külügyminiszter még vasárnap újságíróknak. „Szeretném egyértelművé tenni: mindannyian nagyon támogatjuk az ukránoknak nyújtott bármilyen támogatást.

Az 1,4 millió ukrán örökségű lakossal Kanadában van a legnagyobb diaszpóra népesség Oroszországon kívül.

Nemcsak Kanada, az Egyesült Királyság és Lettország tisztviselői is támogatja, hogy polgárai Ukrajnába menjenek harcolni. Az ukrán védelmi minisztérium hétfőn Twitter-üzenetében már több ezer kérést kapott külföldiektől, hogy csatlakozzanak a küzdelemhez.

Egy csoport brit megjelent Ukrajna londoni nagykövetségén, és megkérdezte, hogyan csatlakozhatnak az ukrajnai harchoz. A Sky News kérdésére, hogy készen áll-e az életének elvesztésére, egy férfi azt mondta: "Azt hiszem, igen. Fiatalok, erős, fitt férfiak vagyunk, és tudunk segíteni, akkor miért ne?" - nyilatkozta.

16:01 - Szijjártó: Magyarország nem enged át területén Ukrajnába tartó fegyvereket

Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában.

A tárcavezető a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

"Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak" - közölte, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba.

"Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja" - jelentette ki. (MTI)

15:49 - Ukrán belügy: Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az orosz erők Harkiv lakónegyedeit, sok civil áldozat

Az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet hétfőn a kelet-ukrajnai Harkiv lakóövezeteire, a támadásban többtucatnyi polgári személy meghalt és százak szenvedtek sebesüléseket - közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon.

A támadásról filmfelvétel is megjelent. A beszámolót megerősítette Ihor Terehov, Harkiv polgármestere is. Az áldozatok pontos száma egyelőre nem ismert - mondta, hozzátéve, hogy eddig egy elhunyt nőről, 15 megsebesült katonáról és 16 sebesült civilről tudnak.

"Harkiv Ukrajna szerves része, mi eszerint cselekszünk, és minden helyi lakos ezt támogatja, egy ökölben egyesültünk. A végsőkig kiállunk Ukrajna mellett. Olyan egységesek vagyunk, mint még soha" - hangoztatta a polgármester. (MTI)

15:44 - Véget értek az ukrán-orosz béketárgyalások, vagy sem?

Az ukrán parlament szerint véget értek az orosz és ukrán tisztviselők közötti tárgyalások a fehérorosz határon. A találkozó célja az volt, hogy azonnali tűzszünetet szülessen és az orosz erők kivonuljanak az országból – közölte korábban az ukrán elnökség. 

Az orosz média azonban azt közölte, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak.

"Volt egy kiszivárogtatás, hogy állítólag a tárgyalások véget értek, mi, az itt jelenlévők azonban nem tudunk semmi ilyesmiről, minden megy tovább" - mondta az egyik csatorna adásában a megbeszélések helyszínén tartózkodó tudósító.

15:41 - Több mint 85 ezren jöttek át a magyar-ukrán határon múlt csütörtök óta

15:33 - Kitiltaná rendezvényeiről az orosz és a fehérorosz sportolókat a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező sportolókat tiltsák el a versenyekről, tekintettel az Ukrajna elleni invázióra.

A szervezet igazgatósága hétfőn kiadott közleményében azt írta, hogy azokban az esetekben, amikor lehetetlennek bizonyul a sportolók részvételének megakadályozása, meg kell akadályozni, hogy ezt Oroszország vagy Fehéroroszország zászlaja alatt tegyék.

"Ne legyen szabad nemzeti szimbólumokat, színeket, zászlókat megjeleníteni vagy a himnuszt lejátszani" - javasolták.

15:08 - Lemondta ENSZ-látogatását az orosz külügyminiszter - a légtérzár lehet az ok

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta genfi látogatását az ENSZ-nél az EU-országok által bevezetett „oroszellenes szankciók” miatt – közölte Oroszország genfi missziója. Lavrov a tervek szerint kedden személyesen szólalt volna fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában és a Leszerelési Konferencián.

Kénytelen volt azonban lemondani az utazását, mivel "példátlan lépéssel számos EU-tagország lezárta a légterét, és Oroszország-ellenes szankciókat vezettek be” – írta a misszió a Twitteren.

A RIA hírügynökség diplomáciai forrásra hivatkozva azt mondta, a döntés hátterében az állt, mert Lavrov gépe nem tudott volna áthaladni azon légteren, amelyet az EU a Moszkva elleni szankciók részeként lezárt az orosz légitársaságok elől.

14:52 - Három éves tartózkodási és munkavállalási jogot kaphatnak az EU-ban az ukrán menekültek

Az Európai Unió arra készül, hogy a háború elől menekülő ukránoknak legfeljebb három évig jogot biztosítson az EU-ban való tartózkodáshoz és munkavállaláshoz - írja a Reuters.

Eddig legalább 400 ezer ukrán menekült lépett be az EU-ba – nyilatkozta Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa, miután meglátogatta a Románia és Ukrajna közötti határátkelőt.

Milliók érkezésére kell felkészülnünk - tette hozzá.

14:41 - Biden elvágja amerikai tartalékaitól az orosz központi bankot

A Biden-adminisztráció hétfőn újabb szankciókat jelentett be az orosz központi bank ellen. Az amerikaiaknak tilos az orosz központi bankkal üzletelni, illetve Amerika befagyasztja a bank amerikai vagyonelemeit. A központi bank mellett Oroszország Nemzeti Vagyonalapját és pénzügyminisztériumát is szankcionálják.

14:26 - 36 ország előtt lezárta légterét Oroszország

Oroszország 36 ország előtt zárta le légterét – írja a TASSZ orosz állami hírügynökség. Az orosz légtér használatától eltiltott országok közé tartozik az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország és Kanada.

A döntés hasonló nyugati légtérzárról szóló határozatok után született meg, melynek keretében Kanada, az EU, Svédország, Dánia, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Ausztria, Izland, az Egyesült Királyság, Lengyelország, Románia, Finnország, a Cseh Köztársaság, Bulgária, Németország, Lettország, Litvánia és Észtország kitiltotta az orosz gépeket egeiről.

14:21 - Felfüggesztette minszki nagykövetségének működését az USA

Az Egyesült Államok felfüggesztette a fehéroroszországi minszki nagykövetség működését, és a nem sürgősségi alkalmazottak és családtagok felhatalmazást kaptak arra, hogy önkéntesen elhagyják az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségét.

14:15 - Az EU 90 millió euró humanitárius gyorssegélyt jelentett be Ukrajnának

Mivel Ukrajnában a humanitárius helyzet romlik, és a szomszédos országok fogadják a menekülő ukránokat, az Európai Bizottság 90 millió eurós (mintegy 33 milliárd forint) humanitárius támogatást biztosít civilek megsegítésére irányuló sürgősségi segélyprogramokra - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A finanszírozás az Ukrajnában és Moldovában élő embereket segíti, főként élelem, víz, egészségügyi termékek, téli szálláslehetőség és egyéb alapvető szükségletek biztosítását teszi lehetővé.

Ez idáig Ausztria, Belgium, Horvátország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország és Litvánia ajánlott anyagi támogatást. Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Hollandia pedig alapvető orvosi ellátást, valamint polgári védelmi eszközöket biztosít az országnak - közölték.

14:02 - Megérkezett az első nagyobb menekülthullám Budapestre

A Nyugati pályaudvarra befutottak az első, menekülteket szállító vonatok Ukrajna felől, és ezzel párhuzamosan egyre több menekült gyűlik össze a Keleti pályaudvaron is. A Nyugatiban három pult várja a beérkezőket: egy azokat, akik a reptérre mennek tovább, egy azokat, akiknek nincs hova menni, és egy azokat, akik vonattal mennek tovább Lengyelország felé. (Telex)

13:43 - Sok közel-keleti ország gabonaellátása kerülhet veszélybe a harcok miatt

Az ukrajnai háború miatt kenyérhiány léphet fel több arab országban, köztük a polgárháború sújtotta Jemenben is, ahol így is milliókat éhínség fenyeget- figyelmeztetett a Middle East Monitor nagy-britanniai székhelyű hírportál hétfőn. A közel-keleti országok elsősorban Ukrajnából és Oroszországból szerzik be a gabonát, a kenyérhiány pedig tüntetéseket és bizonytalanságot okozhat a térségben. Az intézet kiemelte: Ukrajna gabonaexportjának mintegy fele az észak-afrikai régióba kerül.

"A háború esetén fellépő ellátási nehézségek súlyos csapást mérnének az élelmiszerimportra berendezkedett országokra, például Egyiptomra, Jemenre, Líbiára, és Libanonra"

- áll a jelentésben.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium tavalyi jelentése szerint a közel-keleti térség államai több mint 36 millió tonnányi gabonát importáltak, nagyrészt Ukrajnából és Oroszországból. A jelentésben arra is figyelmeztettek, hogy ez az importmennyiség  Iránban, Irakban és Szíriában a szárazság és az egyre gyakoribb hőhullámok miatt emelkedni fog. (MTI)

13:32 - Itt vannak az első felvételek az ukrán-orosz béketárgyalásokról

13:26 - Borrell aggasztónak nevezte Fehéroroszország atomfegyvermentes kötelezettségének eltörlését

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője aggasztónak nevezte, hogy a Fehéroroszországban vasárnap tartott népszavazás az alkotmány módosított változatában eltörli azt a kötelezettséget, hogy az ország továbbra is atomfegyvermentes övezet maradjon.

"Tudjuk, mit jelent Fehéroroszország számára az atomenergia. Ez azt jelenti, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket helyez el Fehéroroszországban, és ez egy nagyon veszélyes út" - jelentette ki.

13:21 - Zelenszkij Ukrajna azonnali felvételére szólította fel az EU-t

"Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak. Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk:

új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását"

- hangoztatta az elnök.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna hálás partnereinek, de "a célunk az, hogy mi mind egyenlők legyünk". Szerinte az ukránok megérdemlik ezt. "Biztos vagyok abban, hogy ez igazságos, hogy megérdemeljük, és hogy mindez lehetségessé váljon" - szögezte le az államfő.

13:11 - Feltörték a TASSZ orosz hírügynökség honlapját

Feltörték a TASSZ orosz állami hírügynökség honlapját. Az oldalt háborúellenes üzenettel és Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai inváziójának megállítására felszólító felhívásokkal helyettesítették.

„Arra kérünk benneteket, hogy hagyjátok abba ezt az őrületet, ne küldjétek fiaitokat és férjeiteket a biztos halálba” – áll az üzenetben. "Putyin hazugságra kényszerít minket, és veszélybe sodor... Ez nem a mi háborúnk, állítsuk meg!"

12:56 - Nemzetközi szankciók: az OTP már ellenőrzi az átutalásokat

Az OTP közleményben figyelmeztette ügyfeleit, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus fizetésforgalmi következményeire. A bank azt kéri, hogy az érintettek „időszakosan fontolják meg az érintett országokba indított átutalási megbízások benyújtását, legfőképp az orosz érdekeltségű bankok bevonásával végzett bármilyen tranzakciót.”

Mint írják, az Ukrajnába irányuló, határon átnyúló átutalási megbízásokat továbbra is végrehajtják, és átutalják, de „az átutalt összeg jóváírását és a kedvezményezett számára való hozzáférhetőségét a fogadó bankban nagymértékben befolyásolhatják az aktuális körülmények.”

Ami pedig az orosz kedvezményezettek számára való átutalást illeti, figyelmeztetnek, hogy „a szankciókkal érintett orosz tulajdonú bankoknál vezetett számlákra, valamint a szankciókkal érintett személyek részére történő átutalások végrehajtása, illetve megtagadása az aktuális szankciós szabályok szerint történik. Az OTP Bank az Ön által benyújtott megbízások végrehajtását szankciós ellenőrzés alá vonja, szankciós tilalom esetén a megbízás teljesítésére nincs lehetőség.” – írja közleményében a magyar bank. (OTP Bank)

12:54 - Már nem a Gazprom a Schalke mezszponzora

Felbontotta szponzori megállapodását a Gazprom orosz állami energiavállalattal a német másodosztályú Schalke 04.

12:48 - A Roszatom nem változtat a Paks II. ütemtervén

"A Paks II. Atomerőmű projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak" - közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft. A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette, a "Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét."

12:13 - Kreml: Oroszország túléli a szankciókat

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtótájékoztatóján kijelentette: Oroszország túl fogja élni nyugati országok által bevezetett, a rubelt zuhanásához vezető szankciókat.

"Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók kemények, de országunknak megvan a szükséges képessége a károk kompenzálására" - jelentette ki.

Hozzátette, hogy Putyin gazdasági kérdéseken fog dolgozni a mai nap folyamán, és az ügyben a pénzügyminiszterrel és a jegybankelnökkel is tárgyalásokat folytat majd. 

12:11 - A háború egy gyermek szemszögéből

Megrázó videót posztolt az Al Jazeera angol kiadása. Egy könnyeivel küzdő kisfiú beszél arról, hogy az apukája Kijevben maradt, hogy segítse az ukrán hadsereget, és az is lehet, hogy beáll a harcba. Elmeséli, hogy már nagyjából három három órája gyalogoltak, amikor felvették őket. Ha nem segítik a közlekedésüket, akkor 2-3 napos gyaloglás várt volna rájuk. 

11:46 - Abramovics is segíti a béketárgyalásokat

Roman Abramovics orosz-izraeli milliárdos Ukrajna felkérésére Fehéroroszországban segíti az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokat a folyamatban lévő háború lezárása érdekében – értesült a The Jerusalem Post. Abramovicsot az ukránok kérték fel, hogy segítsen a tárgyalások lebonyolításában, ezért Fehéroroszországba utazott, hogy részt vegyen a megbeszéléseken.

12:42 - Ellenséges magatartással vádolta meg Moszkva az EU-t

A Kreml hétfőn az Oroszországgal szembeni ellenséges magatartással vádolta meg az Európai Uniót, mondván, hogy fegyvereket szállítani Ukrajnának veszélyes és destabilizáló hatású döntés, és azt bizonyítja, hogy Moszkvának igaza volt szomszédja demilitarizálására tett erőfeszítéseiben. (Reuters)

12:33 - Megkezdődtek a béketárgyalások

Megérkeztek Fehéroroszországba a békedelegációk, magyar idő szerint fél 12-kor megkezdődtek a tárgyalások. 

11:24 - Kína továbbra is ellenzi az egyoldalú szankciókat

Kína mindig is a béke és az igazság pártján fog állni Ukrajna kérdését illetően - mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő. A szóvivő hangsúlyozta: Kína támogat és bátorít minden olyan diplomáciai erőfeszítést, amely elősegítheti az Oroszország és Ukrajna közötti feszült helyzet enyhítését. Peking a válság hathatós megoldását sürgeti - tette hozzá, leszögezve, hogy Peking továbbra is mérsékletre inti a feleket a helyzet további elmérgesedésének elkerülése érdekében. 

Vang újságírói kérdésre válaszolva megerősítette Peking állásfoglalását, miszerint ellenzi "az egyoldalú szankciókat". Elmondta: Kína és Oroszország a továbbiakban is folytatja megszokott kereskedelmi együttműködését a kölcsönös tisztelet és egyenlőség elvei alapján. A szóvivő nem válaszolt azonban arra a kérdésre, hogy Kína tervezi-e növelni behozatalát Oroszországból a nyugati gazdasági szankciók hatásának ellensúlyozására. 

11:13 - Videó: óriási sorok a kijevi boltok előtt

Miután letelt a 2 napos kijárási tilalom, és az emberek előjöttek az óvóhelyekről, tömegek jelentek meg a boltok előtt Kijevben. 

11:00 - Szabad eltávozást ígérnek az oroszok Kijev civil lakosságának

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt közölte hétfőn, hogy a polgári lakosság „szabadon elhagyhatja” az ukrán fővárost délnyugat felé, a Vaszilkiv felé vezető autópályán. A szóvivő egyúttal azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy élő pajzsként használja a civileket. A kijevi városi vezetés továbbra is arra szólította fel a lakosságot, hogy csakis a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat. A felhívás szerint a főváros szinte minden kerületében előfordulhatnak utcai harcok. (MTI)

10:57 - Biztonságos zónákat követelnek Ukrajnán belül

Negyven ukrán civil társadalmi csoport gyűlt össze, hogy felszólítsák a Nyugatot, hogy hozzanak létre biztonságos zónákat a menekültek számára Ukrajnán belül, és biztosítsanak olyan technológiát, amely segít dokumentálni az orosz háborús bűnöket, hogy annak alapján perelhessék Vlagyimir Putyint és belső körét a Nemzetközi Büntetőbíróságon. (Guardian)

10:51 - Már 420 ezren hagyták el eddig Ukrajnát

A legtöbben Lengyelországba menekültek, de Magyarországra is csaknem 80 ezren érkeztek már.

10:44 - Az orosz delegáció tagjai:

Az orosz békedelegációt Borisz Grizlov fehéroroszországi orosz nagykövet, Leonyid Szluckij parlamenti képviselő, Andrej Rudenko külügyminiszter-helyettes és Alekszandr Fomin védelmi miniszter-helyettes képviseli. A küldöttséget Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadó vezeti.

10:40 - Száz fölött a civil áldozatok száma

Az ENSZ összesítése szerint hétfőig már legalább 102 civil – köztük 7 gyermek – vesztette életét Ukrajnában, az öt napja tartó orosz invázióban. Hozzáteszik, hogy az áldozatok valós száma jóval több lehet.

10:33 - Órákon belül megérkezik Ukrajnába a német fegyverszállítmány

Elindították az orosz invázió ellen harcoló ukrán hadsereg támogatását szolgáló német fegyverszállítmányt - nyilatkozta a német védelmi miniszter hétfőn. A fegyverek úton vannak, és megérkezésük "nem napok, hanem órák kérdése" - mondta Christine Lambrecht a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

Kiemelte, hogy az ukrajnai orosz invázió nem halad olyan sebesen, ahogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelte, a műveletet logisztikai gondok és üzemanyaghiány lassítja. "Az orosz elnök elszámította magát, és ezért most fenyegetőzik" - tette hozzá a miniszter az orosz hadsereg elrettentő erőinél elrendelt különleges szolgálati módról. 

10:08 - Menekülteket kérdeztünk a barabási határátkelőnél

10:01 - Videó: megérkezett az ukrán tárgyalódelegáció

Megérkezett az ukrán tárgyalódelegáció Beloruszba. A küldöttség tagja többek között Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter is. 

09:52 - Ukrajna szerint már 5000 fölött az elesett orosz katonák száma

Az ukrán hadsereg legfrissebb adatai szerint eddig már 5300 orosz katona vesztette életét a harcokban. 

09:45 - Össztűz alatt a rubel és az orosz bankok

Az orosz központi bank hétfő reggel több mint duplájára emelte az alapkamatot, hogy ezzel próbálja megvédeni a rubelt, ami 30 százalékot zuhant a hétvégén a dollárral szemben. Elemzők attól tartanak, hogy megindul a lakossági bankroham a fenyegető csődhullám hírére. A drasztikus kamatemelés egyelőre megfékezte a rubel további zuhanását, de ez a hatás könnyen átmenetinek bizonyulhat. A témáról bővebben itt.

09:32 - Fotó: lövedék csapódott egy kijevi lakóház földszinti lakásába

09:30 - Brit védelmi miniszter: Nincs változás Oroszország nukleáris helyzetében

Ben Wallace a BBC-nek nyilatkozva úgy értékelte Putyin tegnapi belejelentését – miszerint készültségbe helyezik az ország nukleáris elrettentő erejét – hogy az orosz elnök ezzel csak el akarja terelni a Nyugat figyelmét az ukrajnai harci cselekményekről. Hozzátette: meglátásuk nincs változás Oroszország nukleáris helyzetében, és Putyin tisztában van vele, hogy bármit is lép, arra nagyobb a Nyugat válasza. 

09:21 - Lemondott az Európai Cselgáncs Szövetség orosz elnöke

Lemondott Szergej Szolovejcsik, az Európai Cselgáncs Szövetség (EJU) orosz elnöke. A judoinfo.hu szaklap híradása szerint a sportdiplomata - aki 2007 óta töltötte be az EJU vezetői posztját - a szervezet végrehajtó bizottságának vasárnapi rendkívüli ülésén nyújtotta be lemondását, miután Oroszország múlt csütörtökön hadműveletet indított Ukrajna ellen. 

09:06 - BBC: Az orosz haderő egyre közelebb kerül Kijev szívéhez

A BBC szerint egyre közelebb kerül az orosz hadsereg az ukrán főváros központjához a béketárgyalás napján. Hozzáteszik: százezrek töltötték az elmúlt két napot sötétségben, föld alatti óvóhelyeken. Miután végre feloldották a kijárási tilalmat, többen az utcára merészkedtek, de fél órával később ismét megszólaltak a szirénák.   

09:00 - Ukrajna szerint tovább lassul az oroszok nyomulása

Az ukrán hadsereg által hétfő reggel közzétett legfrissebb hadműveleti jelentés szerint Oroszország lelassította offenzíváját – írja a Guardian. Az ukrán haderő azt is állítja, hogy az ukrán tüzérségi tűz „több mint öt oszlopnyi ellenséges felszerelést és ellenséges embert” semmisített meg. Eközben a brit védelmi minisztérium azt közölte, hogy jelentéseik szerint logisztikai hibák és az ukrán ellenállás hátráltatja az orosz inváziót. (Telex)

08:55 - Magánhadsereg likvidálná Zelenszkij elnököt, és az ukrán vezetést?

A The Times értesülései szerint több mint 400 orosz zsoldost küldött Moszkva Kijevbe, hogy megöljék Volodimir Zelenszkij elnököt és az urán kormány tagjait, előkészítve ezzel a terepet egy oroszbarát vezetés hatalomátvételének. A zsoldosok a Wagner Group tagjai, ami egy magánhadsereg Putyin elnök legszorosabb szövetségei irányításával. 

08:43 - Itt fog tárgyalni az orosz-ukrán békedelegáció

A fehérorosz külügy közzétett egy fotót arról a helyszínről, ahol a béketárgyalások zajlani fognak. 

08:41 - Ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével hétfő reggel 8 órakor ismét összeült a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs a Karmelita kolostorban. Az operatív törzs hétfői ülésén áttekintik az elmúlt napok történéseit, és meghozzák a Magyarország és a magyar emberek biztonsága érdekében szükséges további döntéseket.

08:39 - Két bankszünnap a magyar Sberbanknál

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz - közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.

08:32 - USA: Oroszországot nem fenyegeti sem a NATO, sem pedig Ukrajna

Washington az orosz energiaszektort célzó szankciókat sem vetette el, de minimalizálni akarja a globális piacra gyakorolt hatását - mondta vasárnap Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője az ABC amerikai televíziónak adott interjúban. Azzal kapcsolatban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország készültségbe helyezi elrettentő nukleáris erőit, Psaki közölte: ez egy példa arra, ahogyan Moszkva "fenyegetéseket gyárt", amelyekkel megpróbálja igazolni az agressziót. "Többször láttuk már ezt tőle (Putyintól). Oroszországot nem fenyegeti sem a NATO, sem pedig Ukrajna" - tette hozzá a szóvivő.

08:28 - Zelenszkij: a következő 24 óra kritikus lesz

A következő 24 óra döntő jelentőségű lesz Ukrajna számára - mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnöknek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő. A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij hajnalban újabb telefonbeszélgetést tartott, és a brit kormányfő elismerően szólt az ukrán nép által az orosz invázió óta tanúsított bátorságról és hősies ellenállásról. Johnson biztosította az ukrán elnököt: London mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nagy-Britannia és szövetségesei által küldött védelmi támogatás eljusson Ukrajnába. 

08:20 - Mi történt tegnap?

  • A legfontosabb talán az, hogy Vlagyimir Putyin elnök elrendelte az orosz nukleáris elrettentő erők készültségbe helyezését vasárnap a NATO vezető hatalmainak „agresszívnek” nevezett kijelentéseire válaszul. A parancs azt jelenti, hogy Putyin megparancsolta az orosz nukleáris fegyverek kilövésre való fokozott felkészítését.
  • Ukrajna külügyminisztere: az előfeltételek nélküli ukrán-orosz tárgyalások létrejötte már győzelem. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ukrán és az orosz delegáció közötti tárgyalások előtt kijelentette, hogy területükből egyetlen centimétert sem hajlandóak feladni.
  • Rakétákat lőttek ki Fehéroroszországból Ukrajnába. Az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint az Iskander rakétákat délután öt körül indították Fehéroroszországból Ukrajnába, számolt be a BBC.
  • Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere és egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok kijelentette, a Kijevet „bekerítették”, és a civilek evakuálása nem lehetséges, „mert minden út el van zárva”. Később ezt a kijelentését cáfolta.
  • Az EU fegyvereket vásárol Ukrajnának. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mondta, hogy az Európai Unió először finanszírozza fegyverek és egyéb felszerelések vásárlását és szállítását egy támadás alatt álló országba.

 

08:11 - Folytatjuk a tudósítást

A tegnapi percről percre közvetítésünket itt olvashatja.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!