Óriási botrány Németországban: hangfelvétel van arról, hogy tábornokok Oroszország megtámadásáról egyeztettek
Moszkva azonnal magyarázatot követel
Óriási botrány Németországban: hangfelvétel van arról, hogy tábornokok Oroszország megtámadásáról egyeztettek

Forrás: Shutterstock

2024. 03. 02.
Hatalmas botrány robbant ki Németországban, miután kiszivárgott egy 38 perces hangfelvétel a Bundeswehr katonái között, amelyen az hallható, hogy több német tábornok Oroszország megtámadásával kapcsolatban egyeztetett. Moszkva felháborodását fejezte ki, miközben Berlin pedig átfogó vizsgálatot indított a kiszivárgott felvétel miatt.

Nem elég, hogy Emmanuel Macron francia államfő a rendkívül felelőtlen nyilatkozataival még tovább súlyosbítja a már eddig is feszült háborús helyzetet, most kiszivárgott egy felvétel, amelyen lényegében az hallgató, hogy német tábornokok Oroszország megtámadásáról egyeztetnek. A francia elnök még hétfőn nyilatkozott egy párizsi ukránpárti rendezvény után, hogy egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy nyugati katonákat vezényeljenek Ukrajnába, mire a Kreml jelezte, hogy a NATO-egységek bevetése súlyos eszkalációt von maga után. Pár nappal később maga Vlagyimir Putyin orosz elnök a szokásos évértékelőjében pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a NATO arra készül, hogy csapást mérjen Oroszországra, ám egyúttal figyelmeztetett is, hogy Moszkvának megvan a fegyverzeti kapacitása arra, hogy a saját területükön mérjen válaszcsapást a támadásban résztvevő országokra, és hazájukban győzze le őket. Beszédében még azt is kilátásba helyezte, hogy ez nukleáris csapáshoz vezethet.

Nehogy észrevegyék, hogy Németország benne van

Ebben a kétségkívül felfokozott hangulatban pedig lényegében a lehető legrosszabbkor szivárgott ki egy 38 perces hangfelvétel arról, hogy német tábornokok Oroszország megtámadásával kapcsolatban egyeztettek. Maga a felvétel február 19-én készült, és a német legierő, a Luftwaffe négy vezető katonatisztje szerepel rajta, köztük a légierő vezetője, Ingo Gerhartz tábornok, valamint a műveleti vezérkari főnök helyettese, Frank GRaefe dandártábornok. A tisztek arról beszéltek, hogy Németország akár 50 Taurus nagy hatótávolságú rakétát is küldhet Ukrajnába, valamint azt is feltételezték, hogy a Luftwaffe milyen módon tudna célzási információkat szolgáltatni az ukránoknak anélkül, hogy úgy tűnne, hogy közvetlenül részt vesznek az Oroszországgal zajló konfliktusban. A felvételen szóba kerül az is, hogy az ukránok megszállottan támadnák a Kercsi-szorosan átívelő leghosszabb európai hidat, megjegyezve, hogy annak jelentősége elsősorban politikai, és nem katonai jellegű. Gerhartz a beszélgetésben elismerte, hogy a rakéták nem fogják megváltoztatni a háború menetét, míg egy másik tiszt meg kétségét fejezte ki, hogy talán 20 Taurus találat képes lenne ténylegesen megsemmisíteni a hidat. Lényegében az egész beszélgetést összegezve a német tisztek azt tervezték, hogyan kellene az orosz területnek minősülő Krímhez vezető orosz hídra csapást mérni német fegyverekkel. Mindezt úgy, hogy nehogy kiderüljön Németország érintettsége. 

A nyugati média igyekszik csillapítani a kedélyeket, hogy itt nem is Oroszország megtámadásáról egyeztettek a német tábornokok, hanem különféle lehetőségekről az ukrajnai háborúval kapcsolatban, ahogyan a Taurus rakéták szállítása és bevetése is feltételes módon került szóba. Azonban Moszkva ezt egészen máshogy értelmezi: Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök úgy fogalmazott, hogy a Budeswehr tisztjei az országukat célzó támadásról egyeztettek, ami a németeket ismét egyfajta történelmi ellenséggé válnak. Medvegyev szerint ez felülírja azt a megtévesztő eddigi retorikát, miszerint Németország nem részese a konfliktusnak. A volt elnök fel is teszi a kérdést: mégis hogyan lehetne erre a hírre diplomáciai választ adni. Szerinte most ismét relevánssá válnak a második világháborús szólamok, miszerint: halál a fasisztákra!

 

A felvétel hiteles, "az ügy nagyon súlyos"

A felvételt egyébként hitelesnek minősítette a legnagyobb német lap, a Die Welt, ahogyan a Bild is úgy értesült a Bundeswehr közeli forrásaitól, hogy valódiak a felvételek. A német védelmi miniszter azt közölte, hogy a katonai elhárítás már nyomoz az ügyben, és ellenőrzi a tisztek közötti beszélgetés lehallgatásának módját és a felvétel kikerülését. Ebben a beszélgetésben egyébként a légierő vezetője olyan trükkökről is beszélt, hogy a szóban forgó támadást amerikai akcentussal beszélő ukránok segítségével kellene végrehajtani, hogy véletlenül se derüljön ki akár nyelvezet alapján, hogy Németország részese ennek a konfliktusnak.

Moszkva hivatalosan is magyarázatot követelt – a külügyminisztérium szóvivője szerint Berlinnek azonnal választ kell adnia, mert bárminemű hivatalos indoklás nélkül Oroszország úgy fogja tekinteni, hogy részes Németország ebben a támadásban. Szergej Lavrov külügyminiszter arról beszélt, hogy a német tábornokok nagyon is jól tudták, hogy amiről beszélnek, az a háborúba való belépést jelent, az is bizonyítja ezt, hogy ennek leplezéséről részleteibe menően egyeztettek. Ahogyan szóba került az Egyesült Államok részvétele is a háborúban.

Ennek a botránynak egészen súlyos következményei lehetnek, hiszen egészen eddig Németország azért sem akart Taurus rakétákat szállítani Ukrajna számára, mert az azt jelentette volna, hogy még jobban bevonódnak egy olyan katonai konfliktusba, amely az Oroszországgal való közvetlen összecsapást veszélyeztette volna. A német Bild arról írt, hogy vagy orosz kémek végezték el a lehallgatást, vagy Németország valamelyik szövetségese állhat a szivárogtatás mögött. Olaf Scholz német kancellár is megszólalt az ügyben, ő azt mondta gyors tisztázásra van szükség, mert ez egy nagyon súlyos ügy. Éppen ezért nagyon körültekintően, mélyrehatóan és nagyon gyorsan szeretnének eljárni ebben a helyzetben.

(Welt, Bild)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!