Orbán szerint lassan focicsapatot is alakíthatnak a börtönben a korrupciós botrányba keveredő EP-képviselők
Orbán szerint lassan focicsapatot is alakíthatnak a börtönben a korrupciós botrányba keveredő EP-képviselők

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 01. 18.
Orbán Viktor Twitteren reagált arra a hírre, hogy további két szocialista EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérelmezték a belga hatóságok az uniós parlamenttől az egyre terebélyesedő korrupciós botrány miatt.

Bejegyzésben a miniszterelnök azt írta, hogy „Ha ilyen ütemben haladunk előre, hamarosan elegendő számú korrupt EP-képviselő lesz a rácsok mögött ahhoz, hogy saját futballcsapatot alakítsanak a börtönben. Ki tudja? Még az #Euro2024-re is kijuthatnak. Itt az ideje lecsapolni a mocsarat Brüsszelben!”

MÁR CSAK PÁR ÓRA A HETEK JUBILEUMI ELŐFIZETŐI AKCIÓJÁBÓL, MELYNEK FŐDÍJA EGY TOYOTA AYGO X SZEMÉLYAUTÓ. KÉRJÜK, TÁMOGASSA MUNKÁNKAT ELŐFIZETÉSÉVEL. RÉSZLETEK A HETILAPBAN ÉS A HETEK.HU/ELOFIZETES OLDALON.

Közben a mai napon Marc Angel luxemburgi szocialista képviselőt választotta új alelnökének a testület a decemberben kirobbant korrupciós ügy miatt leváltott Eva Kaili helyére. Az új alelnököt az EP-képviselők 307 szavazattal választották meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén – írja az MTI.

Eva Kailit, az EP szocialista alelnökét, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Az Európai Ügyészség főügyésze december 15-én kérte Eva Kaili mentelmi jogának felfüggesztését.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfőn, a testület strasbourgi plenáris ülésén jelentette be hivatalosan azt a január 2-án közzétett tájékoztatást, amely szerint a belga igazságügyi hatóságok két további szocialista EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérték az ügyhöz kapcsolódóan.

Közölte, a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelem az EP jogi bizottsága (JURI) elé kerül, hogy javaslatot tegyen a szükséges határozat elfogadására. Ügyükben a végső döntést várhatóan az EP következő, február 13-án kezdődő plenáris ülésen hozzák meg.

(Twitter / MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!