Orális oltóanyagot fejleszt egy izraeli cég
Hamarosan tesztelni kezdik a tablettává alakított koronavírus-vakcinát
Orális oltóanyagot fejleszt egy izraeli cég

Illusztráció(Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix)

2021. 03. 22.
Egy új fajta koronavírus elleni vakcina ötletével álltak elő izraeli kutatók. Az izraeli cég már több éve fejleszti a szájon át bevehető oltást, melyek most jutottak el arra a szintre, hogy az elsőfázisú klinikai vizsgálatnak vethetik alá – írja a The Jerusalem Post.

Az Oramed évek óta fejleszti azt az eljárást mely során vakcina helyett az oltóanyagot tabletta formájában lehetne bejuttatni a szervezetbe. A koronavírus-vakcina előtt az inzulin volt a legfontosabb ilyen jellegű kísérleti tablettájuk.

Az Oramed vezérigazgatója, Nadav Kidron elmondta, hogy az inzulin tablettájuk már a III. fázisában van a bevizsglásának. 

“Az orális covid-vakcina megszüntetné a széleskörű oltások legnagyobb akadályát, mert így lehetővé válna, hogy mindenki otthon beadja magának”

– jelentette ki Kidron.

„Ez akkor válhat fontossá, ha tényleg évente kell beoltani magunkat, mint például influenza ellen” – mondta  az Oramed vezérigazgatója.

Állatokon már működik a „tablettaoltás”

A vállalat állatkísérletet végzett, és megállapította, hogy a vakcina elősegítette az immunglobulin G (IgG) antitestek és az immunglobulin A (IgA) kifejlődését. Az IgA szükséges a hosszabb távú immunitáshoz.

„Sőt ez az oltóanyag sokkal ellenállóbban viselkedett a variánsok ellen, mint a Moderna vagy a Pfizer vakcina”

– húzta alá Nadav Kidron.

Kidon szerint otthoni beadás mellett még számos érv szól a tabletta mellett: akár szobahőmérsékleten is tárolható, olcsóbb és gyorsabb az előállítása.

(Hetek/Jerusalem Post)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!