OpenAI-alapító: Izraelnek óriási szerepe lesz a mesterséges intelligencia fejlesztésében
OpenAI-alapító: Izraelnek óriási szerepe lesz a mesterséges intelligencia fejlesztésében

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 09.
Sam Altman, a ChatGPT-t alkotó OpenAI alapítója a Tel-Avivi Egyetemen tartott beszélgetés során beszélt arról, hogy a veszélyek ellenére miért tartja szükségesnek a mesterséges intelligencia (MI) továbbfejlesztését.

Ahogy arról beszámoltunk, idén május végén közös figyelmeztetést adtak ki kutatók, tudósok és a technológiai nagyvállalatok vezetői, mert szerintük az MI az emberiségre veszélyt jelent és a kihalásunkat okozhatja.

A felhívást akkor Sam Altman is aláírta. Most arra a kérdésre, hogy ha valóban úgy gondolja az OpenAI vezetőjeként, hogy az MI veszélyes az emberiségre, akkor miért fejlesztik folyamatosan, Altman azt felelte:

“Egyensúlyt kell találnunk ezzel a technológiával kapcsolatban, és megtalálni, hogy mi az, amire az embereknek valóban szükségük van, mert úgy gondolom, hogy valóban jobbá fogja tenni az életüket. Amikor majd visszatekintenek a jövőből az MI nélküli világra, azt fogják gondolni, hogy barbár volt. Meg vagyok róla győződve, hogy erkölcsi felelősségünk rájönni, hogy hogy lehet ezt megvalósítani” - mondta Altman.

A cégvezető szerint ugyanakkor az MI fejlődését már nem lehet megállítani vagy visszafordítani, hanem ehelyett “kezelni kell a kockázatot”.

A techvállalat vezetője szerint Izrael “óriási szerepet” fog betölteni a világ gyökeresen megváltoztató MI fejlesztésében a következő években, ami részben az izraeliek tehetségének köszönhető.

“Két dolgot vettem észre, ami különleges Izraelben: az egyik a sok tehetség, a másik pedig az izraeli vállalkozók fáradhatatlansága, motiváltsága és ambiciózussága. Ez a két dolog együtt hihetetlen jóléthez vezethet mind az AI-kutatás és az AI alkalmazásának terén”

- mondta Altman.

A vállalatvezető egyébként világ körüli utazásainak egyik állomásaként látogatott Izraelbe, és az útjainak célja az, hogy mindenhol az MI fejlesztőivel, kutatóival, és az országok döntéshozóival is találkozzon.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy nemzeti szabályozást terveznek létrehozni, amellyel mind a civil, mint a biztonsági szférában lefektetnék az MI fejlesztésének és használatának a követelményeit.

“Az emberiség egy új korszak hajnalán van, a mesterséges intelligencia korszakáén. Szédítő sebességgel változnak a dolgok, és Izraelnek ebben az ügyben nemzeti szabályozást kell kialakítania”

- mondta a kormányfő.

Netanjahu arról is beszélt, hogy Altmannal folytatott telefonbeszélgetése során a vállalatvezető arról beszélt, hogy a zsidó állam az MI-fejlesztésben “a világ vezető szereplőjévé” válhat.

(Times of Israel / Israel National News / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!