Norvégiában megtiltanák a pásztoroknak, hogy a homoszexualitásból való megtérést hirdessék
A cél a konverziós terápia kiszorítása az országból
Norvégiában megtiltanák a pásztoroknak, hogy a homoszexualitásból való megtérést hirdessék

Facebook/Anette Trettebergstuen

2022. 09. 21.
Norvégiában a keresztények szabadon hirdethetik, hogy a homoszexualitás bűn, arról viszont már nem beszélhetnek a queer embereknek, hogy pokolba fognak jutni a Biblia szerint. Erről számolt be Anette Trettebergstuen norvég kulturális és esélyegyenlőségi miniszter, aki az erről szóló új jogszabálytervezet részleteit ismertette.

Még tavaly júniusban történt, hogy Trettebergstuen új törvényjavaslatot nyújtott be az ún. konverziós terápiák betiltására. A javaslat kriminalizálja az

„olyan módszerek alkalmazását, amelyek célja, hogy mások szexuális irányultságát vagy nemi identitását megváltoztassa, elutasítsa vagy elnyomja”.

A jelenleg is zajló egyeztetések után, októberben fogja a norvég kormány megtárgyalni a törvényjavaslatot, ami máris nagy felfordulást okozott az országban.

Trettebergstuen ugyanis tovább akar menni a korábbi javaslatban foglaltaknál, amely csak a kiskorúakra vonatkozott: mindent megtesz annak érdekében, hogy a konverziós terápiákat a 18 éven felüliek körében is (tehát valójában a norvég társadalomban mindenki számára) betiltsák.

Még azon esetekben is, ha valaki önként szeretné választani ezt a fajta terápiát, mert úgy gondolja, hogy az tökéletesen összhangban van saját vallási meggyőződésével.

Aki pedig egy beszélgetés során a konverziós terápiát ajánlja valakinek figyelmébe, arra könnyen pénzbírságot vagy akár három évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

A miniszterasszony ugyanis elmondta, hogy az ilyen jellegű beszélgetéseket valóban konverziós terápiának lehet minősíteni, feltéve, hogy tartalmuk módszertanilag, és visszatérő jelleggel arra irányul, hogy a másik fél az adott embert akarva és tudatosan megtérítse.

„Ha egy vallási vezető erről beszélget egy queer személlyel, az már konverziós terápia. Ha viszont normális módon az életről éé arról beszélgetnek, milyen queernek lenni, az nem konverziós terápia.”

Trettebergstuen arra is kitért, hogy szerinte a pásztorok továbbra is elmondhatják, ha úgy gondolják, hogy a homoszexualitás bűn.

Az kilátásba helyezett új törvény alapján azonban már nem használhatják fel a Bibliát egy erről folytatott beszélgetés során, hogy a pokolba jutással fenyegessék meg a queer embereket.

„A döntő az, hogy megpróbálnak-e valakit módszertanilag és szisztematikusan megváltoztatni”

– tette hozzá az esélyegyenlőségi miniszter.

Majd elismerte, hogy a törvényjavaslat kihatással lehet az egyházi prédikációkra is. Azok ugyanis nem mentesülnek a konverziós terápia meghatározásáról szóló törvényi rendelkezések alól.

(CNE/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!