Noella a világ legfiatalabb transzmodellje, három éves korától építik a karrierjét
McMaher Noella megdöbbentő története
Noella a világ legfiatalabb transzmodellje, három éves korától építik a karrierjét

fotó: Youtube / Matt Walsh

2022. 08. 30.
A világ legfiatalabb transznemű modellje, két és félévesen egyszer azt találta mondani, hogy ő nem is fiú, hanem lány. Innen nem volt visszaút, transznemű anyja ettől kezdve lányként nevelte. Négy évesen már kislányként ment óvodába, hatévesen új okmányokat kapott, tízévesen pedig ünnepelt, milliókat kereső sztár a New York-i divathéten. Biológiai apját, aki tiltakozott a kisgyerek erőszakos „tranzitálása” ellen eltiltották a láthatástól. McMaher Noella megdöbbentő története mindazoknak is figyelmeztetés, akik szerint nem létező jelenség a kiskorúak nemváltoztatása.

A most 10 éves transznemű Noelláért rajonganak a divatipar szakemberei. Ő a világ legfiatalabb transzmodellje, aki először New Yorkban mutatkozott be a kifutón, de szeptemberre a párizsi divathétre is meghívást kapott. Elitmagazinok címlapokon ünneplik a kisfiúból lett kislányt, aki a genderaktivisták szerint példát mutat, „amilyen szenvedélyes és magabiztos identitástudattal” rendelkezik” csecsemőkora óta. 

Noella először „két és fél éves korában, háromhoz közeledve” azonosította magát transzneműként, amikor azt mondta anyjának, hogy ő nem is fiú, hanem kislány.

Ez muzsika volt a 35 éves Dee füleinek, ő ugyanis ekkor már szintén ezen az úton járt. Noella biológiai anyja ma „transz férfiként” azonosítja magát, és Noellát hatalmas inspirációnak tartja az átalakulásához. 

A család harmadik tagja, Dee „felesége” szintén transzszemély. Ray egy 32 éves biológiai nő, aki szintén, aki „nem binárisként” azonosítja magát. Dee szerint azonban „a nemi identitás szempontjából Noella előbb vallotta be magát, mint bármelyikünk. 

Először két és fél éves korában kezdődött, közeledve a háromhoz. Valaki azt mondta neki, hogy ő egy aranyos kisfiú, mire ő felháborodottan visszaszólt: ’Nem vagyok fiú, lány vagyok!’”

Anyja ettől kezdve így nevelte, annak ellenére, hogy a kisfiú biológiai apja hevesen ellenezte, hogy gyermekét „erőszakosan kislányruhába kezdik öltöztetni”. De hiába tiltakozott, mert amikor a gyermeket négyévesen elvitték egy genderklinikára, ott azt erősítették meg, hogy a gyerek készen áll a transzneműségre. A biológiai apát pedig – aki a szereplők közül egyedül ragaszkodik születési neméhez – ettől kezdve eltiltották a gyermekétől.

A genderszakértők támogatásával Noella hatéves korában már a születési anyakönyvi kivonatában is kicserélték a nemi azonosítást, „fiúról” „lányra”. A kisgyerek karrierje ettől kezdve indult be igazán. Anyja modellügynökségeknek ajánlotta be, akik elkezdték felépíteni a „példaértékű, bátor transzkislány” történetét.

Az áttörés idén nyáron történt, amikor Noella bemutatkozhatott a New York-i divathéten. A kifutón már, mint a világ legfiatalabb transznemű modelljenént sétált ki. Azonnal címlapokra került, és versengenek érte a legnagyobb divatházak. Várhatóan ő lesz az őszi párizsi divathét egyik sztárja.

A Daily Mail című brit lapnak egy hollywoodi modellügynök azt mondta: „Noella egy jelenség. Még csak tízéves, de annyi mindent képvisel abból a szempontból, hogy mennyit haladt előre a világ. Egyre több transznemű modellt látunk, de ő a legeslegjobb, mert példakép. Ahhoz képest, hogy ilyen fiatal, annyira magabiztos. Képes arra, hogy a következő évben több millió dollárt keressen”. 

Noella biológiai apját, Timothy McCordot – aki amúgy egy Chicagóban élő természettudós – az amerikai médiaprofilok nem említik. A brit lapnak elmondta, hogy évek óta nem látta a gyermekét, de továbbra is úgy gondolja, hogy ilyen életkorban nem a gyerekek transzneműek, hanem a szülők akarják, hogy transzneműek legyenek.

Ahogy arról korábban írtunk, megrázó interjú jelent meg egy fiatal magyar lánnyal, aki férfi szeretett volna lenni, de rájött, hogy hibát követett el, ezért abbahagyja az orvosi kezelést - a hormonok szedését -, és újra a születési nemének megfelelő életet kezdett élni.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!