Névváltoztatásra készül a Facebook?
Szemléletváltást tükrözne a közösségi oldal új cégneve
Névváltoztatásra készül a Facebook?

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 20.
A Facebook névváltoztatásra készülhet a jövő héten, hogy ezzel is kifejezze a metaverzum építése miatti fókuszváltást. Egyelőre a vállalat új nevéről még zajlanak a találgatások. Az új elnevezés hátteréről a Verge híroldal szerint október 28-án fog bővebben is beszélni a vállalat Connect konferenciáján Mark Zuckerberg.

Az új márkanév a jelek szerint egy nagy anyavállalat alá pozícionálná be a Facebookot, mely így csupán egyike lesz a sok-sok terméknek, melyeket ez az anyavállalat felügyelne. Olyan „termékekről” van itt szó, mint az Instagram, a WhatsApp, vagy az Oculus, stb.
Ezzel a márkacserével kívánják tehát a jövőben kifejezni, hogy a Facebook immáron több szeretne lenni, mint egyszerű közösségi média.

Tendenciák a techóriások világában

Ugyanakkor nem a Facebook az első, nagy népszerűségnek örvendő techóriás, amely bővülésével párhuzamosan megváltoztatja cégnevét.

2015-ben például a Google teljes egészében átalakult egy Alphabet nevű holdingtársaság alatt, ezzel is jelezve, hogy a Google már nem csak egy internetes kereső, hanem valóságos konglomerátum, melyben önvezető autóktól kezdve és egészségtechnikai eszközökig bezárólag csaknem mindent gyártanak.

A Snapchat pedig még 2016-ban a Snap Inc.-re váltott át; és ugyanebben az évben kezdte magát „kameragyártó cégként” eladni, majd be is mutatta első, kamerával ellátott szemüveglencséjét.

Hasonló diverzifikációt kezdett el tehát végrehajtani a Facebook is, amikor belevágott a virtuális valósághoz használatos legújabb eszközök – például speciális AR (kiterjesztett valóság) szemüvegek, illetve az Oculus VR fejhallgatók – kifejlesztésébe és gyártásába. Ezzel is megvetve a metaverzum működtetésének technikai alapjait. 

„Megtestesült internet”

Zuckerberg korábban úgy írta le a metaverzumot, mint egyfajta „megtestesült internetet”, amiben inkább benne mozgunk, semmint hogy csak külső szemlélői lennénk. Lényegében a fizikai valóság, a kiterjesztett valóság (Augmented Reality), a virtuális valóság (Virtual Reality), valamint a kevert valóság (Mixed Reality) keverékeként fog elénk tárulni ez a futurisztikus kis világ. Korábban Zuckerberg úgy nyilatkozott, hogy mintegy öt évre lehet szükségük a metaverzum teljes egészének megvalósításához.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Facebook bejelentette, hogy metaverzumot épít a virtuális valóság újabb dimenzióiban, és ebben – mint mondják, spirituális kísérletként – fontos szerepet fog kapni a vallásgyakorlás beterelése is a virtuális, a kevert, valamint a kiterjesztett valóság tereibe.

Újabban pedig arra készül a vállalat, hogy tízezer embert alkalmazzon metaverzumának kifejlesztésére az Európai Unióban. A virtuális világtól pedig azt várják, hogy új, kreatív, szociális és gazdasági lehetőségek tárházát nyitja majd meg.

De éppen a Facebook nagyravágyása és híresztelt profitéhsége az, ami miatt pár héttel ezelőtt újabb botrány tört ki Zuckerberg vállalata körül.

Egy korábbi Facebook-alkalmazott ugyanis azzal vádolta meg a vállalatot, hogy a közjó szolgálata és biztonságos működés helyett saját érdekeit és a profitot helyezi előtérbe. A 37 éves Frances Haugen rengeteg belső dokumentumot szivárogtatott ki, melyek a techóriást a Cambridge Analytica-botrány óta tapasztalt talán legsúlyosabb válságba sodorták.

(Verge/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!