Netanjahu szerint irániak robbantottak az izraeli teherhajón
Teherán hivatalosan nem kommentálta még a történteket
Netanjahu szerint irániak robbantottak az izraeli teherhajón

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 03. 01.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint irániak robbantottak múlt pénteken az izraeli tulajdonban lévő teherhajón az Ománi-öbölben. A zsidó állam válaszul vasárnap Damaszkusz-közeli iráni célpontok ellen rakétatámadásokat hajtott végre, állítja az izraeli média.

A kormányfő az izraeli közszolgálati rádióban nyilatkozott erről hétfő reggel.

"Irán Izrael legnagyobb ellensége, és az egész térségben lesújtunk rá. Az irániaknak nem lesz atomfegyverük sem megállapodással, sem anélkül. Ezt mondtam Joe Biden barátomnak is"

- nyilatkozott az izraeli miniszterelnök a rádió Ma reggel című műsorában, az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésére is utalva.

Izraelben a közszolgálati rádió, a 13-as kereskedelmi tévécsatorna és a Maárív című újság is a hajót ért támadásra adott izraeli válaszként írta le azokat a rakétatámadásokat, amelyet vasárnap este hajtottak végre a szíriai Damaszkusz közelében iráni célpontok ellen.

A tel-avivi székhelyű Ray Shipping cég tulajdonában álló, bahamai zászló alatt hajózó Helios Ray hajón

pénteken történt máig ismeretlen eredetű robbanás, amely négy lyukat okozott a hajótesten, nem sokkal a merülési vonal felett.

A teherhajó autókat szállított különböző Perzsa(Arab)-öbölbeli kikötőkbe. A robbanáskor éppen a szaúd-arábiai Dammámból hajózott ki, végcélja pedig Szingapúr volt.

Teherán hivatalosan nem kommentálta még a történteket. A Kajhan című keményvonalas iráni lapban "lehetségesnek" nevezték, hogy a Helios Ray "kémmisszión" volt a térségben, erre nézve azonban semmiféle bizonyítékot nem mutattak be.

Kiemelték: elképzelhető, hogy "az ellenállási tengely egyik ága ütött rajta a hajón" - ezzel az iráni kormány által támogatott fegyveres szervezetek valamelyikére szoktak célozni.

A hajózás biztonságát Irán és a nyugati országok, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között kialakult feszültség veszélyezteti a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde áthalad. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

(MTI/Hetek)

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!