Netanjahu: a Golán-fennsík örökre Izrael része marad
Az izraeli miniszterelnök Antony Blinket amerikai külügyminiszter a terület jogi státuszát firtató megjegyzésére reagált
Netanjahu: a Golán-fennsík örökre Izrael része marad

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 02. 09.
A Golán-fennsík örökre Izrael Állam része marad - szögezte le Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala keddi közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozatára reagálva, melyben elismerte a terület jelentőségét a zsidó állam biztonsága szempontjából, de hozzátette, az ezzel kapcsolatos jogi kérdésekre még visszatérnek, amikor rendeződik a szír helyzet.

"Izrael álláspontja ebben a kérdésben egyértelmű: a Golán-fennsík minden lehetséges forgatókönyv esetén izraeli marad"

- hangsúlyozta a miniszterelnöki hivatal Jeruzsálemben.

A szűkszavú szöveggel Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábbi nyilatkozatára válaszoltak, amely szerint az Egyesült Államok elismeri, hogy Izrael biztonsága szempontjából fontos a Szíriától az 1967-es, hatnapos háborúban elfoglalt terület, de ez a jövőben megváltozhat egy esetleges szíriai politikai változás nyomán.

Blinken a CNN-nek adott hétfő esti interjújában azt mondta:

"A Golan ellenőrzése ebben a helyzetben szerintem továbbra is  fontos Izrael biztonsága szempontjából. A jogi része már más kérdés, és idővel, ha megváltozik a helyzet Szíriában, ezt megvizsgáljuk, de ettől még rendkívül távol állunk"

- jelentette ki.

Blinken hozzátette, hogy Bashar al-Assad szíriai elnök kormánya, valamint az Irán által támogatott milíciai csoportok jelenléte "jelentős biztonsági fenyegetést" jelent Izrael számára.
 

A kérdés az amerikai politika visszatérését jelzi a hagyományos amerikai közel-keleti állásponthoz, amelytől Donald Trump előző elnök eltért.

Trump az Egyesült Államok nevében 2019-ben ismerte el Izrael részének a területet, ami éles váltás volt az amerikai külpolitikában a korábbi fél évszázadhoz képest. Izrael a Golán-fennsík nyugati felét 1981-ben annektálta, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!