Németország simán letartóztatná és kitoloncolná Netanjahut, ha német földre lép
Izrael nagykövete sürgeti a német kormányt, hogy utasítsa el a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését
Németország simán letartóztatná és kitoloncolná Netanjahut, ha német földre lép

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2024. 05. 23.
Izrael berlini nagykövetét, Ron Prosort szerdán visszautasította Olaf Scholz német kancellár kormánya, miután a követ az X-en drámai felhívást intézett a szövetségi kormányhoz, hogy utasítsa el teljes mértékben a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legitimitását.

Scholz szóvivőjét, Steffen Hebestreitet szerdán arról kérdezték, hogy a német kormány végrehajtaná-e az ICC letartóztatási parancsát Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen a Vas kardjai alatt elkövetett állítólagos háborús bűnei miatt.

Hebestreit határozottan felelt:

"Természetesen. Igen, betartjuk a törvényt".

Ron Prosor izraeli nagykövet német vezetéshez intézett keddi bejegyzésében a következő állt: "Ez felháborító! A német "Staatsräson" most próbára van téve - nincs ha és de. Ez ellentétben áll azokkal a gyenge nyilatkozatokkal, amelyeket egyes intézmények és politikai szereplők részéről hallunk. Az a nyilvános kijelentés, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, hitelét veszti, ha a kezünk meg van kötve az önvédelemben.

A főügyész egyenlőségjelet tesz a demokratikus kormány és a Hamász közé, ezzel démonizálva és delegitimálva Izraelt és a zsidó népet.

Teljesen elvesztette az erkölcsi iránytűjét. Németország felelőssége, hogy ezt az iránytűt újra beállítsa.

Ez a gyalázatos politikai kampány a Nyugat és intézményei koporsószögévé válhat. Ne hagyjuk, hogy ez bekövetkezzen!"

A Nemzetközi Büntetőbíróság a 6 millió zsidó náci Németország általi kiirtására válaszul jött létre. Németország nagylelkű adományozója is a testületnek.

Az, hogy egyáltalán felvetődött, hogy egy német kormány letartóztatna és kitoloncolna egy izraeli miniszterelnököt és védelmi minisztert, ha azok német földre lépnének, az ország sötét múltjára való tekintettel sokként hatott, és kemény reakciókat váltott ki a médiában.

.
Shutterstock/Puzzlepix

A diplomáciai kommunikáció azonban nem egységes, kedden például a német külügyminisztérium szóvivője a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancs-kérelmével kapcsolatban azt mondta, hogy

"az, hogy a Hamász vezetői, és a két izraeli tisztségviselő ellen egyszerre kérnek elfogatóparancsot, az egyenértékűség hamis látszatát keltette".

(Jpost/hetek)

.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!