Nem engedik beszélni a WHO szakértőivel a kínai koronavírus-áldozatok hozzátartozóit
A csoport tagjai a járvány jelentőségét kisebbítő vuhani tisztviselők megbüntetésére szólítottak fel
Nem engedik beszélni a WHO szakértőivel a kínai koronavírus-áldozatok hozzátartozóit

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 01. 28.
A koronavírus kínai áldozatai közül többen érdekcsoportot alkottak, tavaly felelősségre vonást követeltek, pert is próbáltak indítani, most pedig beszélni szeretnének az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vuhanban tartózkodó szakértőivel, de nyugati hírügynökségeknek arról számoltak be szerdán, hogy a hatóságok különféle eszközzel megpróbálják megakadályozni őket ebben.

A WHO szakértői csoportja több hónapi egyeztetés után csaknem két héttel ezelőtt érkezett meg a közép-kínai Vuhanba, hogy kínai kutatókkal közösen felkutassa a vírus eredetét, és választ találjon egyebek mellett arra a kérdésre, hogy milyen úton terjedhetett át emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus. 

Áldozatok csaknem száz hozzátartozójából állt az a csoport a Kínában népszerű WeChat közösségi portálon, amelynek tagjai tavaly követelték, hogy büntessék meg azokat a vuhani tisztségviselőket, akik lebecsülték a járvány súlyosságát nem sokkal annak egy évvel ezelőtti kitörése után, sőt

megfeddték azokat, akik elsőként kongatták meg a vészharangot a városban.

A hozzátartozók közül többen az igazságszolgáltatáshoz fordultak, de azt állítják, hogy panaszukat azonnal visszadobták.

Most azt mondják, hogy amióta megérkezett oda a WHO küldöttsége, még nagyobb rajtuk a nyomás. Vannak közöttük olyanok - saját beszámolójuk szerint -, akiket azzal fenyegettek meg, hogy elbocsátják őket munkahelyükről, ha nyilvánosan beszélnek vádjaikról.

Csang Haj, az érdekcsoport egyik vezetője a hírügynökségeknek elmondta, hogy WeChat-csoportjukat körülbelül tíz nappal ezelőtt blokkolták.

A járvány hivatalosan 3900 ember halálát okozta Vuhanban, vagyis a Kínában regisztráltak (4636) túlnyomó többségét. Az országban drákói intézkedésekkel sikerült már tavaly áprilisra megfékezni a járványt, bár az utóbbi hetekben újra elindult egy hullám, amely a legsúlyosabb azóta.

A kínai regisztrált fertőzöttek száma százezer, ez messze elmarad a világ más nagy országaiban regisztrált számoktól, a halálos áldozatok száma 4800. A kínai áldozatok hozzátartozói közül sokan kétségbe vonják ezeket a hivatalos adatokat, azt állítják, hogy sok beteg még azelőtt meghalt, hogy koronavírus-áldozatként azonosították volna.

A WHO azt mondja: kínai látogatásuk tudományos misszió a vírus eredetének feltárására, és nem azért mentek oda, hogy bűnbakot keressenek.

A világszervezet kezdettől fogva szerette volna elérni, hogy Kína szorosabban működjön együtt vele az ügyben, de ez az AP hírügynökség birtokába jutott hangfelvételek tanúsága szerint a WHO egyes tisztségviselői egymás között többször panaszkodtak arra, hogy nem kapnak elég információt Pekingtől.

Letelt a WHO nemzetközi szakértőinek karanténja a közép-kínai Vuhanban

Letelt a karantén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői számára, akik a koronavírus eredetének felkutatására érkeztek két héttel ezelőtt a közép-kínai Vuhanba  - adta csütörtökön hírül a kínai sajtó.

A szakértői csapat 13 tagja január 14-én érkezett a járvány legelső ismert gócaként elhíresült Vuhanba, míg további két kutatónál a tranzitálás során végzett tesztek kimutatták a koronavírus elleni antitestek jelenlétét, ami késleltette a beutazásukat. A kínai külügyminisztérium január 15-i közlése szerint egyikük később megkapta az engedélyt a belépésre, miután egy újabb antitest-vizsgálat eredménye negatív lett.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján bírálta Washington gyanakvó hozzáállását a WHO küldötteinek kínai szakértőkkel közösen folytatott vizsgálatához.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője ugyanis szerdán azt mondta: az amerikai kormányzat vizsgálni fogja a szakértők által összeállított jelentés hitelességét. Psaki mindazonáltal hangsúlyozta:

az Egyesült Államok támogatja egy nemzetközi vizsgálat lebonyolítását, de annak feltétlenül átláthatónak és alaposnak kell lennie.

Csao politikai beavatkozásnak minősítette Psaki kijelentéseit, amelyek szerinte nem segítenek a tudományos eredmények elérésében.

A kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján ismét utalást tett arra a kínai részről gyakran ismételt elméletre, miszerint az új koronavírus származhat Kínán kívülről is.

Úgy fogalmazott: egyre több, egyebek mellett a WHO-tól származó tanulmány is rámutat arra, hogy a Covid-19 eredetének felkutatása olyan folyamat, amely a világ számos régiójára és járványgócára terjed majd ki. Csao tavaly maga osztott meg a Twitteren egy olyan, bizonyítékokkal nem alátámasztott teóriát, amely szerint amerikai katonák is behozhatták a vírust Vuhanba.

A WHO szakértőinek programját nem tették nyilvánossá, így nem ismert az sem, hogy a vizsgálataik során felkeresik-e majd az egyesek által a koronavírus véletlenszerű elterjesztésével megvádolt vuhani virológiai intézetet vagy a járvány egyik legkorábbi gócának tartott piacot, ahol vadállatok kereskedelme is folyt.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója a múlt héten Genfben úgy nyilatkozott: nem vetnek el egyelőre egyetlen elméletet sem.

"Túl korai lenne még végkövetkeztetésre jutni azzal kapcsolatban, hogy pontosan honnan származik ez a vírus, legyen az Kínán belül vagy kívül".

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!