„Nem bűnös!” - Päivi Räsänent felmentették az ellene felhozott vádak alól
Döntött a fellebbviteli bíróság
„Nem bűnös!” - Päivi Räsänent felmentették az ellene felhozott vádak alól

Forrás: MTV képernyőfotó

2023. 11. 14.
Kedd reggel ítéletet hozott a finn fellebbviteli bíróság, amely szintén felmentette Päivi Räsänen finn képviselőt az ellene felhozott vádak alól. A volt finn belügyminisztert kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel, uszítással vádolták meg, miután egy kiadványban és egy Twitter-bejegyzésben Pál apostol szavait idézve állt ki a természetes házasság mellett. 

Megjelent a Hetek Képbehozó magazinja, címe: „Keresztünk – Nyugaton a helyzet változó”. A kiadványban európai gyülekezetvezetők, meghurcolt keresztények, ismert bibliatanítók világítanak rá arra, hogyan változott meg a hívők megítélése nyugaton. A bookazine 4990 Ft helyett 3490 Ft a hetek.hu/konyvek oldalon.

Päivi Räsänen már négy éve jár bíróságra azért, mert az egyházát a Twitteren bírálva szembesítette azzal, hogy a Pride melletti kiállás Pál apostol tanításával ütközik. A kerületi bíróság felmentő ítélete után az állami ügyész fellebbezett a döntés ellen, a finn fellebbviteli bíróság hivatott ismételten döntést hozni a keresztény világ által történelminek mondott perben. Az ügyész egyébként pénzbüntetést javasolt a képviselő ellen.

Az úgyszintén felmentő ítéletet követően a finn képviselő asszony sajtótájékoztatón  köszönte meg mindazoknak, akik támogatták ebben az időszakban, de első sorban Istennek hálás, amiért a bíróság ilyen döntést hozott. Hozzátette, erre az ítéletre számított, mert fel sem merült benne, hogy bármilyen törvénybe ütközőt tett volna az írásaival és kijelentéseivel. Hangsúlyozta, alapvető joga mindenkinek egy demokratikus államban, hogy kifejezze a véleményét - és ezt a jogot a bíróságnak védelmeznie kell. 

Päivi elmondta, hogy amikor 1995-ben képviselőnek választották, sok kihívásra számított, de arra nem, hogy egy bibliai idézet és keresztény világnézete miatt perbe fogják majd. A nyomozás és a bírósági eljárás már negyedik éve tart a képviselő ellen. Emlékeztetett rá, hogy mindezt a kálváriát elkerülhette volna, ha visszavonja az állításait, csak a rendőrségi meghallgatás során háromszor is megkérdezték tőle, hogy hajlandó-e törölni az oldaláról a vonatkozó posztot. Ezt a képviselő nyilvánvalóan nem volt hajlandó megtenni. 

Päivi Räsänen mellett több nagy megmozdulás is volt Budapesten. A kerületi bíróság ítélethirdetése előtt több ezer ember gyűlt össze a finn nagykövetség előtt, majd a fellebbviteli tárgyalást megelőzően pedig százak tartottak nyilvános bibliaolvasó akciót szintén ugyanazon a helyszínen. 

Képbehozó

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!