Negyven éven belül kihalhatnak az anglikán, katolikus és metodista közösségek Nagy-Britanniában
A pünkösdi és az evangéliumi felekezetek tagsága azonban dinamikusan nő
Negyven éven belül kihalhatnak az anglikán, katolikus és metodista közösségek Nagy-Britanniában

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 05. 31.
A következő negyven év során eltűnhet Nagy-Britannia anglikán, katolikus és metodista egyháza, mivel nem eléggé „fertőzőek”, azaz nem terjednek, nem érnek el elég embert, egy keresztény matematikus kutatása szerint. Dr John Hayward, a South Wales Egyetem kutatója a világjárvány során ismertté vált technikát – az „R” szaporodási vagy fertőzési rátát – használta modelljéhez, és 13 felekezet adatait elemezte, hogy nyomon követhesse növekedésük vagy hanyatlásuk sebességét.

MA ÉJFÉLIG minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az adatok azt mutatják, hogy az anglikán egyház és a katolikus egyházak R-száma 0,9 (az 1 alatti arány azt jelzi, hogy nincs szaporodás, ami azt jelenti, hogy a templomba járók száma csak csökkenni fog, mivel nem ösztönöznek új embereket arra, hogy csatlakozzanak) Ilyen ütemben az anglikán és a katolikus egyházak tagsága Nagy-Britanniában 2062-re nullára csökkenhet.

A metodista egyház 0,85-ös R rátával még rosszabb helyzetben van, már a 2040-es évek közepére kihalás fenyegeti. A walesi egyház már 2038-ra eltűnhet, mivel R rátája 0,7.

Dr. Hayward elmagyarázta, miért választotta az R-arányt a gyülekezeti növekedési trendek kiszámításához:

"Ez egy jó módszer, mert az egyházak gyakran a gyülekezeti tagok és az egyházon kívüli személyek közötti személyes érintkezés révén növekednek.”

"Egy gyülekezeti tag meghívhat valakit egy istentiszteletre, még jobb, ha valakinek mesél Jézus Krisztusról. Aztán az illető eljöhet egy istentiszteletre, hallhat egy prédikációt, és kereszténnyé válhat, és ez a hit szájról szájra terjed. A szóbeszéd ugyanúgy működik, mint egy betegség, ez egy kontakt ember és ember között.

Minél többen élik meg ezt a kapcsolatot, és minél hatékonyabbak a kapcsolataik, annál jobban terjed a hit ugyanúgy, ahogy egy betegség terjedne.”

„A modellek azt mutatják, hogy ezek a közösségek kihalófélben vannak. Egyes felekezetek számára ez kínosan közel van, és nem biztos, hogy túlélik ezeket a dátumokat. Ez elég ijesztő.”

A 13 elemzett felekezet közül csak három esetében mutatták ki, hogy az R-aránya nagyobb 1-nél, azaz tagsága növekszik. 

Az Elim Pentecostal pünkösdi közösség a leggyorsabban növekvő felekezet, ezt követi a New Frontiers és a FIEC (Fellowship of Evangelical Churches) evangéliumi felekezet – ezek növekedési üteme 1 és 1,1 között van.

(Premier/Hetek)

.


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!