Nagy-Britannia világelsőként engedélyezte a Pfizer-BioNTech-vakcina használatát
A 95 százalékos hatékonyságú oltóanyagot biztonságosnak ítélte a gyógyszerfelügyelet, napokon belül indul az oltás
Nagy-Britannia világelsőként engedélyezte a Pfizer-BioNTech-vakcina használatát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 02.
Engedélyezte kedden a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Ezzel az Egyesült Királyság az első ország a világon, ahol elindulhat az oltási folyamat, amint megérkezik az oltóanyag-szállítmány.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az immunizáció, azaz a védőoltások beadása napokon belül megkezdődhet a magas prioritású csoportokban, azaz az egészségügyben dolgozókon, és az idősotthonok lakóin.

Az Egyesült Királyság  40 millió dózist rendelt, melyből fejenként kettőt adnak majd be az érintetteknek a Covid-19 elleni harc jegyében. Az első adagok, körülbelül 10 millió dózis a közvetkező napokban érkezik a szigetországba. 

Alig tíz hónap alatt ért el a vakcina a koncepciótól a megvalósításig, ilyen gyorsan nem fejlesztettek még védőoltást. Átlagosan hasonló fejlesztések egy évtizedbe is belekerülnek.

Annak ellenére, hogy megindul az oltási folyamat, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az embereknek továbbra is ébernek kell maradniuk és követni a koronavírus-szabályokat (távolságtartást, maszkviseletet), hogy meg tudják fékezni a járványt.

A vakcináról annyit kell tudni, hogy úgynevezett emlékező RNS az alapja, azaz egy apró, koronavírusból származó genetikai kódot használ fel arra, hogy megtanítsa a szervezetet arra, hogyan vegye fel a harcot a Covid-19 ellen, és hogyan építsen ki immunitást. Eddig ezt a módszert embereken még nem használták, de számos klinikai tesztet végeztek az engedélyeztetés előtt. 

Az oltóanyagot -70 celsius fokon lehet szállítani speciális tárolódobozokban, szárazjég társaságában. Kiszállítás után 5 napig marad felhasználható hűtőben tárolva. 

A vakcinát először a legveszélyesztetettebbek kapják, azaz az idősotthonok lakói és ápolói, majd a 80 év felettiek, az egészségügyi és szociális munkások. 

A tömeges oltásra, azaz az ötven év felettiek és fiatalabb, de más betegségekkel is küzdő polgárok immunizációjára jövő év elejétől kerülhet sor.

(BBC/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!