Netanjahu nélküli kormánykoalíció körvonalazódik Izraelben
Amennyiben a szerdai határidőig sikerül megyegyezni, Naftali Bennet lehet a miniszterelnök az első két évben
Netanjahu nélküli kormánykoalíció körvonalazódik Izraelben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 31.
Naftali Bennett pártja frakcióülésén vasárnap bejelentette, hogy a Benjamin Netanjahu-ellenes "változás kormányával" folytat koalíciós tárgyalásokat, amely pártjának csatlakozásával megszerezheti az új kormány megszavazásához szükséges relatív többséget az izraeli parlamentben, a kneszetben.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A párt közleménye szerint a honatyák egyhangúlag melléálltak, hogy lépésével megakadályozza a 2019 áprilisa óta ötödik, újabb választási fordulót. 

A párt csatlakozásáért cserébe várhatóan Bennet lesz elsőként miniszterelnök a rotációs kormányzásban a parlamenti ciklus első két évében, akit majd a 17 képviselői hellyel rendelkező centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt elnöke, Jaír Lapid követ újabb két évig.

A Jobbra párt csak hét képviselői helyet szerzett a március 23-i választásokon, s ebből Bennet hattal léphet be a koalíció soraiba, de nélkülük nem születhet ellenzéki kormány, és ezért "királycsinálóként" várhatóan a belügyminiszteri tárcát is megszerzik Ajelet Saked számára a félidős kormányfői poszt mellé.

A "változás kormányában" jobboldali, centrista és baloldali pártok is lesznek, ha Lapidnak sikerül befejeznie a koalíciós tárgyalásokat legkésőbb szerda éjfélig, amikor lejár a 28 napos időszak, amit erre Reuven Rivlin államelnöktől kapott.  

Lapídnak a ynet izraeli hírportál szerint már korábban sikerült megállapodnia a baloldali liberális Merec párttal, a szociáldemokrata Munkapárttal, a jobboldali Izrael a Hazánk párttal, jelenleg pedig zajlanak a tárgyalások Gideon Szaár jobboldali Új Remény pártjával, miközben nagy vonalakban már két hete megegyeztek a Ganz vezette centrista Kék-Fehérrel is.

Ha sikerül nyélbe ütni az egységkormány összes koalíciós megállapodását, és ezt legkésőbb szerdáig bejelenteni Rivlinnek, akkor

várhatóan napokon belül sor kerülhet  a szavazásra a kneszetben, s ennek az akadálynak a sikeres vétele után jövő héten felesküdhet az új kormány.

A Netanjahu-ellenes koalíció pártjai között súlyos ideológiai ellentétek feszülnek, s elsősorban az ország kormányozhatósága érdekében fognak együttműködni, akárcsak a költségvetés létrehozásán, a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság leküzdésén fognak munkálkodni.     

Bennet: hazudik az, aki szerint Netanjahu vezetésével lehet jobboldali kormányt alakítani

Naftali Bennet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetője televíziós beszédben bejelentette, hogy egységkormányt alakít Jaír Lapiddal, mert jobboldali kormányra Benjámin Netanjahu vezetésével nincs lehetőség.

Bennet hangsúlyozta, hogy hazudik az, aki szerint lehetséges jobboldali kormányt alakítani a Likud párt elnökének, Benjamin Netanjahunak a vezetésével, és csakis baloldali, centrista és jobboldali pártokból álló egységkormány jöhet szóba, vagy - immár ötödik alkalommal - újabb választásokat kell tartani.    

A 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben mindössze 7 képviselői helyet szerző jobboldali párt élén álló Bennet lehet a rotációs kormányzás első félidejének kormányfője, ha sikerrel zajlanak a koalíciós tárgyalások, melyeknek végső határideje szerda éjfél.

"Az a szándékom, hogy mindent megtegyek a nemzeti egységkormány megalakítása érdekében Jair Lapid barátommal együtt, hogy Isten akaratából együtt kimentsük az országot a  káoszból, és visszaállítsuk Izraelt a pályájára"

- mondta Bennett.

"Az elmúlt két és fél évben Izrael a szédülés állapotában volt. Újabb választások, újabb és újabb - eddig négy - választási kampány során tehetetlenül néztük, ahogy hazánk saját magát sújtotta, gyengítette és vesztette el működőképességét"

- mondta.

Bennet hazugságnak nevezte azt az állítást is, amely szerint "átállók" segítségével sikerülne Netanjahunak újabb képviselőket toborozni egy esetlegesen felálló jobboldali-vallásos kormányhoz, mert szerinte nem léteznek olyan képviselők, akik erre készülnének.

Kifejtette, hogy a nemzeti egységkormányban a pártok nem tudják majd megvalósítani ideológiai álmaikat, de képesek lesznek együtt kormányozni az emberek javára, "ellátni munkájukat" a minisztériumok élén.

Ennek lehetséges alternatíváját szerinte csakis az újabb, ötödik, hatodik, tizedik alkalommal megrendezendő választások jelentenék, amelyek tönkreteszik az országot, aláássák kormányozhatóságát és polgárainak életét.    

"Ennek a kormánynak csak akkor lesz sikere, ha csapatként fogunk együtt dolgozni"

- mondta, hangsúlyozva a közösségi munkálkodás jelentőségét, ami szerinte

"Izrael titkos fegyvere a kezdetektől fogva".

Más pártokat is csatlakozásra szólított fel.

Ha sikerrel járnak a koalíciós tárgyalások, akkor 1999 óta ez lesz az első kormány, amelyet nem Benjamin Netanjahu vezet, s véget vethet az ország történetében eddig legtovább kormányzó izraeli politikus nevével fémjelzett korszaknak.

Ha Lapidnak mégsem sikerülne szerdáig létrehoznia a Lapid-Bennet kormányt, akkor várhatóan ötödször is választásokat írnak ki szeptemberre Izraelben.

Netanjahu "az évszázad átverésével" vádolta Bennetet válaszbeszédében

Netanjahu szerint kétféle út is kínálkozhatna jobboldali-vallásos kormány felállítására az ő irányításával és Bennet részvételével. Azt az állítást is visszautasította, hogy Bennet előtt csakis az egységkormány vagy az újabb választások lehetősége állt.

Bennet beszéde után néhány perccel Netanjahu a televízió által közvetített beszédében azzal vádolta jobboldali riválisát, hogy

félrevezette az izraeli közvéleményt, amikor azt mondta, hogy nincs lehetősége jobboldali koalíciót alakítani.

A kormányfő azt állította, hogy Bennet azért választotta az egységkormányt, mert mindenáron miniszterelnök akar lenni, és míg ő csak egyéves kormányfői posztot ajánlott fel neki, addig a centrista Jaír Lapid mellett elsőként és két évig lehet miniszterelnök.

Netanjahu ugyanis vasárnap reggeli, Bennethez és Gideon Szaárhoz, az Új Remény nevű jobboldali párt vezetőjéhez címzett, de Szaár azonnali elutasításával találkozó ajánlatában

hármas rotációs kormányzást ajánlott, melyben egy évig Gideon Szaár, utána két évig ő maga, majd Naftali Bennet lenne a kormányfő.

Szaár azonban Twitter-fiókjában szinte azonnal bejelentette, hogy elkötelezett Netanjahu kormányzatának megszüntetésében, vagyis ez a kormány valójában nem jöhet létre.

Netanjahu esti beszédében mégis megismételte ezt a lehetőséget, és kifejtette, hogy szerinte Bennetet a saját személyes érdekei vezérelték, mert tudja, hogy ha újabb választások lennének, akkor politikai karrierje véget érne.

A kormányfő azzal vádolta a Jobbra párt vezetőjét, hogy 180 fokos fordulattal ismét megváltoztatta a véleményét, és Lapidhoz csatlakozásával a jobboldali szavazókat balra viszi. Benjamin Netanjahu veszélyes baloldali kormánynak nevezte a lehetséges egységkormányt.

"Senki sem szavazott volna Bennetre, ha tudják, mit fog tenni"

- állította Netanjahu. A miniszterelnök szerint Bennet nem egységkormányt, hanem egy gyenge kormányt hoz létre, amely árt Izrael elrettentő erejének.

"Mit fog tenni ez az izraeli elrettentésért? Hogyan fogunk ellenségeink szemébe nézni? Mit fognak tenni Iránban vagy Gázában? Mit fognak mondani a washingtoni kormányzat folyosóin? Ez a kormány ellen fog állni Iránnak? Ez a kormány támogatja a veszélyes nukleáris megállapodást"

- mondta Netanjahu.

"Naftali Bennet balra szalad" - mondta az izraeli kormányfő. "Ez ellentmond minden elvüknek és ígéretüknek, és minden, államunk jövőjét biztosító szükségletnek" - tette hozzá.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!