Miért hasznos az arteriográf vizsgálat? (x)
Miért hasznos az arteriográf vizsgálat? (x)

www.belvarosiorvosicentrum.hu

2021. 08. 13.
Mire jó az arteriográf vizsgálat? Miről nyújt információt? Kiknek javasolt? Milyen előnyei vannak? Milyen lépésekből áll a vizsgálat? Hogyan lehet rá felkészülni? Milyen gyakran érdemes elvégeztetni? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk, mely felmerülhet az arteriográf vizsgálattal kapcsolatban.

 

Ez egy PR cikk

 

Mire jó az arteriográf vizsgálat? Egyrészt a szív működéséről ad információt, másrészt pedig az érfalak állapotáról, azok rugalmasságáról és merevségéről informál. Segítségével még időben felismerhetőek az érfal meszesedésének jelei. Továbbá megállapítható a meszesedés mértéke is. 

 

A legkisebb mértékű eltérések is észlelhetőek a vizsgálattal

Az arteriográf vizsgálatot merevedési zavarokkal kapcsolatos kivizsgálásoknál is alkalmazzák, mivel számos esetben keringési probléma áll a háttérben. Ráadásul a hímvesszőnél jelentkező keringési zavar akár évekkel korábban is jelezheti a szív- és érrendszeri problémákat.

Az arteriográf vizsgálat legfőbb előnye, hogy a legkisebb mértékű eltérések is észlelhetőek a segítségével. Akár a 20 százalékos szűkületek is kimutathatóak a vizsgálat során. Így idejében elkezdhetőek a szükséges kezelések, és azok eredményessége is egyszerűen vizsgálható.

Hogyan lehet felkészülni az arteriográf vizsgálatra?

Fontos, hogy az arteriográf vizsgálatot megelőző három órában nem lehet dohányozni, kávét inni, és nagy mennyiségű ételt fogyasztani. Azonban a folyadékfogyasztás ajánlott, leginkább tiszta víz formájában. Mindemellett fontos, hogy a vizsgálat előtt, legalább tíz órán át ne kerüljön sor alkoholfogyasztásra.

A vizsgálatra el kell vinni a hat hónapon belüli zárójelentéseket és laborleleteket. Továbbá a rendszeresen szedett gyógyszerekről is tájékoztatni kell a szakorvost. Természetesen a gyógyszerek a vizsgálat napján is bevehetőek. Amennyiben kontrollra kerül sor, a korábban készült arteriográf vizsgálatokat is el kell vinni a rendelőbe, az összehasonlítás miatt. A magas színvonalú Belvárosi Orvosi Centrum arteriográf vizsgálatára e-mailben és telefonon is lehet időpontot foglalni.

Milyen lépésekből áll a vizsgálat?

Az arteriográf vizsgálat kicsit hasonlít a vérnyomásméréshez. A szakorvos egy eszközt rögzít a felkarra, amely a mérést végzi. Két jellemző alapján történik a mérés. Kiderül, hogy a pulzushullám milyen gyorsan terjed a főütőéren, és mennyire feszül meg az érrendszer belső hártyája. Az így kapott értékeket egy számítógép értékeli ki.

Az arteriográf vizsgálat teljesen fájdalommentes és csupán néhány percen át tart. A pontosság érdekében három-négy mérésre is sor kerülhet. Fontos, hogy a vizsgálat csendes környezetben történjen, hiszen a teljes nyugalom elengedhetetlen az értékelhető mérési eredményekhez. A vizsgálat után azonnal elkészül a lelet, amit a szakorvos kiértékel. Érdemes évente legalább egyszer elvégeztetni az arteriográf vizsgálatot.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!