Mi lesz veled, turizmus?
A magyar turizmus jelenéről és jövőjéről Horváth Viola turisztikai szakértővel beszélgettünk
Mi lesz veled, turizmus?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 09.
A 2020-as év eleji felhőtlen optimizmus hamar elpárolgott március közepétől. A tavalyi évhez hasonlóan újabb rekorddöntéseket vártak a turizmus ágazatán belül, és még nagyobb felívelést. Ehelyett bezárt vendéglátó egységek, hotelek, óvatos vendégek jellemezték a tavaszi időszakot. A nyári fellendülést követően az ősz újra bizonytalanságot hozott: senki nem tudja, mire számíthat a következő fél évben, sikerül-e túlélni az ínséges hónapokat. 

A magyar turizmus jelenéről és jövőjéről Horváth Viola turisztikai szakértővel beszélgettünk. 

Annak ellenére, hogy a szakma válságidőszakot él át, érdemes tudatosítani, hogy a szektor dolgozói értékes és hasznos adottságokat sajátíthattak el az évek alatt, semmiképpen sem lebecsülendő a képesítettségük. 
A turizmus szakmában dolgozók alapkompetenciája a rugalmasság, a más emberekre való nyitottság és az idegennyelv-tudás – vallja a szakértő.

Ezeket a kompetenciákat azért is fontos hangsúlyozni, mert a COVID-helyzet kapcsán sokan más szektorban igyekeznek stabilabb munkahelyet találni, ezért jó, ha tudatosítják magukban, milyen hasznos készséggel rendelkeznek korábbi szakmájuknak köszönhetően. 

Noha nagy a bizonytalanság, sok a kérdőjel, és fennáll a veszélye egy újabb elbocsátási hullámnak; a krízishelyzet okán pozitív fejlemények is várhatók szektoron belül. Ezek egyike a szorosabb összefogás és együttműködés a cégek között, melyre „békeidőkben” nem volt példa.

Áttörés várható a digitalizáció terén is: mint például a megfelelő higiéniát biztosító, érintésmentes, QR-kóddal ellátott étlapok széleskörű elterjedése. 

Emellett az egyetemeken is fontos lesz hangsúlyt fektetni az utánpótlás képzésre – amennyiben a jelenlegi válsághelyzet miatt többen szektort váltanak, fontos lesz egy képzett, fiatal generációt kinevelni, akik számára stabil jövőképet tud nyújtani a turizmus szakma. Ehhez pedig egyrészt az egyetemi évek alatt ideális lenne több gyakorlati lehetőséget biztosítani a hallgatóknak; másrészt elengedhetetlen az is, hogy a magyar társadalmat vonzó, pénztárcabarát, minőségi programokkal várják ágazaton belül a hazai vendégeket, és ne csupán a külföldiekre fókuszáljanak. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!