hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar tengerre, magyar!
Lesz-e balatoni szezon?
Magyar tengerre, magyar!

Fotó:Shutterstock/ PuzzlePix / Hetek-grafika

2020. 05. 28.
A korlátozó intézkedések feloldásával lassan éled a magyar turizmus is. Az előszezon szinte teljesen odaveszett, ám a Balatonnál reménykednek abban, hogy a nyár menthető lesz. Kevesebb külföldi, viszont több hazai vendégre számítanak.

A több mint százesztendős Jókai sétahajón ülünk, és Tihany felé hajózunk. Egy „rendes” május végi pénteken könnyen lehet, hogy telt ház lenne a fedélzeten – most viszont csak a Hetek stábja miatt futottunk ki a balatonfüredi kikötőből. Ez persze nem egy „rendes” május végi péntek: a Balaton még éppen csak éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után. „Nem túl szerencsés, hogy műanyag pohárban szolgálja fel a kávét vagy a bort a maszkot viselő személyzet, de mindent megteszünk, hogy vendégeket tudjunk fogadni” – mondja Vanyolai Sándor, aki – apja nyomán – még a tengeri teherhajózásban kezdte a szakmát, majd hazatérve 30 éve megalapította a Balaton első sétahajós cégét.

Megnőtt az igény a kiadó privát lakások iránt.

Fotó: Juhász D. Géza
A balatonfüredi kikötő madártávlatból. Várják a turistákat.
(Fotó: Juhász D. Géza)

„Olvadástól lefagyásig hajózunk, de a főszezon természetesen a nyár. Júliusban és augusztusban folyamatosan kint vagyunk a vízen, olyankor alig látom a feleségemet és a két kislányomat” – ezt már az alapító fia, Szilárd mondja, aki 6 éves korától hajózik a Balatonon apjával. „Idén augusztusban és júliusban is itt leszünk, kérdés, hogy a turisták itt lesznek-e. Az biztos, hogy kevesebben lesznek, mint az elmúlt években” – teszi hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!