hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Körbetekerné a Balatont? Mutatjuk, hogyan csinálja
Bringakör a magyar tengernél
Körbetekerné a Balatont? Mutatjuk, hogyan csinálja

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 04. 13.
Nemcsak a nyári fürdőzők, hanem az aktív sportok szerelmesei is visszavágynak a Balatonhoz, mely még a térséget jól ismerők számára is tartogat meglepetéseket.

Szinte mindenkit fűz valamilyen kellemes élmény a magyar tengerhez – nem véletlenül. Sok festőt, írót, művészt ihletett meg a tó semmihez sem fogható hangulata: ringatózó csónakok, vitorlások, sirályok, hattyúk, tanúhegyek, festői naplementék – és a sort hosszan folytathatnánk. A Balaton bársonyos vize minden évszakban és napszakban más színét és arcát mutatja, érdemes megismerni valamennyit.

Guruljon az élet!

Remek kikapcsolódás és egyre népszerűbb program a biciklizés, akár egyedül, akár barátokkal vagy családdal kerekedünk is fel. Az aktív életmód mindenki számára kihívást jelent. A bringázás jótékony hatásait 
bizonyára nem kell ecsetelni: kiváló kardioedzésnek számít, és minden testrészt megmozgat, ráadásul közben élvezhetjük a természet szépségeit.

A Balatont körülölelő kerékpárút 1993-ban kezdett kiépülni – de nem egyöntetűen, hanem a helyi önkormányzatok lehetőségei szerint fokozatosan – és 2002-re ért körbe. Természetesen azóta is folyamatosan fejlesztik, javítják, vagy új szakasszal bővítik. Az utóbbi években jelentősen javult a kerékpárutak minősége. Bár az út menti fák hűsítő árnyékot adnak, a gyökerek sok helyütt felnyomják az aszfaltot hullámvasúttá változtatva azt.
Szakemberek szerint idén újabb lendületet kap a balatoni turizmus, különösen a két keréken érkezők számára. Egyrészt mert a legújabb útfejlesztésnek köszönhetően Budapesttől egészen a Balatonig le lehet tekerni. Másik jó hír, hogy fejlődtek a Balaton körüli kerékpáros útvonalak, sőt Balatonföldváron és Balatonfüreden Balatonbike365 néven bringaközpontok nyíltak, valamint a keszthelyi BB365 biciklis szolgáltatópont is elkészült, ahol hasznos információkkal és szervizelési lehetőségekkel várnak márciustól. Aki nem hoz magával biciklit, bérelhet is a kölcsönzők valamelyikében, sőt a klasszikuson kívül elektromos kerékpárt is. Van olyan szolgáltató, ahol csomagszállítás is igénybe vehető a tavat körbetekerők részére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!