„Mentsetek meg! Mentsetek meg!” - családjának üzent a magyar származású férfi és felesége, miközben a Hamasz rájuk robbantotta az ajtót
A közös WhatsApp-csoportban próbálták kideríteni a családtagok, mi történik a szülőkkel
„Mentsetek meg! Mentsetek meg!” - családjának üzent a magyar származású férfi és felesége, miközben a Hamasz rájuk robbantotta az ajtót

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 10. 31.
Ahogyan a Hetek egy hozzátartozótól megtudta, a Hamasz brutális terrortámadásának van magyar származású áldozata: név szerint Amir Weiss, akit a feleségével együtt lényegében felrobbantottak a dél-izraeli kibucba beözönlő terroristák. A családtagok ráadásul a támadással egyidőben Whatsapp-on tartották a kapcsolatot, ennek leiratát közöljük most. 

Frissítés: A hozzátartozó azt az információt kapta, hogy vele és eltűnt bátyjával ellentétben, a harmadik testvérüknek nem volt meg a magyar állampolgársága, habár édesapjuk magyar volt.

A Be'eri kibucban történt az egyik legsúlyosabb mészárlás október 7-én, amikor a Hamasz dzsihadistái behatoltak a településre. Itt lakott a magyar származású Weiss-család több tagja is. Mint a Hetek egy hozzátartozóval készített interjú alapján megírta: a családból elrabolták Shiri Weisst, és a magyar-izraeli állampolgárságú tinédzser lányát, a 18 éves Nogát, miközben a szintén magyar-izraeli apuka, Ilan eltűnt. Ilan bátyja, Amir viszont a feleségével, Mati Weiss-szel együtt áldozatául esett a Hamasz terrorjának

Az idős házaspár az otthonuk biztonsági szobájában húzták meg magukat, amikor a terroristák betörtek az otthonukba, a feleség telefonon még tudott beszélni az egyik fiával még a haláluk előtt. 

De nyilvánosságra hozták azokat az üzeneteket is, amiket a támadás ideje alatt a családi WhatsApp-csoportban egymásnak küldtek a családtagok. A CNN-nek nyilatkozva Michal Pinyan - a házaspár lánya elmondta, hogy a légvédelmi sziréna hangjához már hozzá voltak szokva, de aznap más hangokat is hallottak a kibucban, majd jöttek az üzenetek, hogy terroristák mászkálnak a településen. 

Ezeket az üzeneteket váltották: 

9:25 Mati (anyuka): lövések az erkélyen.

9:26 Ran: itt is lövések hallatszanak az óvóhely ablakán kívül.

9:30 Mati: arab hangokat hallok a ház előtt.

9:31 Dalit: te is hallod a biztonsági erők hangját?

9:43 Amir: apa megsérült, a házban vannak.

9:43 Ran: Hogy érted ezt?

9:44 Dalit: bejöttek?

9:44 Lotan: Mi az? Beszélj hozzánk!

9:47 Ran: Limor beszélt Racheli-vel, küldött neked valamit.

9:49 Michal: anya folyton ír.

9:52 Eddie: Mikor????.

9:57 Limor: Mikor, mi történik veled?

10:01 Michal: Anya!

10:01 Michal: Válaszolj!

10:03 Mati: Mentsetek meg!

10:04: Mati: Mentsetek meg!

10:00 Michal: a menhelyen vagy?

10:04 Mati: Apát lelőtték, és gránátokat dobálnak.

10:04 Mati: Felrobbantották a biztonsági szobát

10:04 Michal: a házban?

10:04 Mati: Igen.

Ez volt az utolsó üzenet, amit a Hamasz magyar származású áldozatának felesége küldött a családi csoportba. A hozzátartozók szinte azonnal sejtették, hogy a szülők valószínűleg meghaltak, bár egy ideig reménykedtek, hogy "csak" elrabolták őket. Később azonban megtalálták a holttesteket.

A Hetek exkluzív interjút készített Osnat Weiss-szel, az áldozat Amir és az eltűnt Ilan lánytestvérével, aki szintén magyar-izraeli állampolgár.

Az interjút a Hetek pénteken megjelenő lapszámában olvashatják. 

(Hetek/CNN/Naphire)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!