Mennyire fejlett a napelemes cellatechnológia? (x)
Mennyire fejlett a napelemes cellatechnológia? (x)

www.wagnersolar.hu

2021. 07. 20.
Az elmúlt évtizedben a napelemes cellatechnológia óriási fejlődésen ment keresztül. A teljesítmény, az időtállóság, energiahatékonyság tekintetében előrelépés tapasztalható. Ne feledjük, hogy világszerte számos kutatócsoport dolgozik a legjobb és legolcsóbb eljárás kifejlesztésén.

 

Ez egy PR cikk

 

Már 25-30 év jótállást is vállalnak egyes gyártók a napelem panelekre, míg a napelemeket érő napsugárzás villamosenergia-termelés céljából történő hasznosítása eléri a 20%. Gondoljunk bele: a növények a napfény 4%-át hasznosítják. A panelek termelése egy évtized alatt megkétszereződött. Ez azt jelenti, hogy ma egy átlagos napelem panel akár 400W teljesítményű is lehet.

Ami a napelemek fejlődését illeti, talán a legszebb évtizedet tudhatjuk magunk mögött. Ha a következő egy évtizedben is így folytatódik a fejlődés, akkor az egész világ energiaszükségletét fedezhetjük egy 500 négyzetkilométer alapterületű napelempark segítségével.

Monokristályos és polikristályos napelemek

A két panel nem tér el sokban egymástól. A monokristályos szerkezetű cellák hatékonyabbak, időtállóbbak, és az árnyékolás problémája is könnyen kiküszöbölhető a segítségükkel.

Az amorf szerkezetű szilícium cellák

Ezt az ötvözött anyagot egy bonyolult vegyi folyamat során hozzák létre, mellyel egy hőálló és kiemelten hatékony napelem cellát lehet alkotni. Az ilyen anyagból készült napelemek a modern, környezetbarát energiatermelés bajnokai.

Olcsóbb lett-e a napelem?

A napelem rendszerek kialakítása a tervezéstől az üzembe helyezésig összetett folyamat. Az előállítási költség szinte a töredékére csökkent. Az emberi munkaerő folyamatos drágulása miatt a napelem rendszerek kezdeti befektetése viszont nem csökkent, de könnyen kiszámolható egy modern napelem rendszer ára.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően ugyanannyi pénzből kétszer akkora rendszert telepíthetünk, és kétszer annyit spórolhatunk meg. A Wagner Solar Hungária napelemeivel ez az érték még tovább fokozható.

A legnépszerűbb napelemek 2021-ben

Mára alapkövetelménnyé vált az árnyékolás problematikájának hatékony kezelése és kiküszöbölése. A termeléskiesés már nem része egy modern napelem rendszernek. A napelemek működésének hatékonyságára kedvezően hatnak az osztott cellás és zsindelyes megoldások is.

A smart inverteres technológia és az energiatároló eszközök további optimalizálási lehetőséget, hatékonyságnövelést biztosítanak a napelemes rendszereknek, ezáltal minimalizálva például az árnyékolás okozta veszteségeket.

A hatékonyság terén az IBC napelem panelek hódítanak. Az IBC elrendezésben a BusBar-ok a napelem cellák háta mögött lettek elhelyezve, így nagyobb felületű napelemet lehet elhelyezni azonos területen.

Örvendünk a napelemes cellatechnológia fejlődésének és reméljük, hogy ez a környezetbarát megoldás ezután is gőzerővel terjed majd a hazai piacon.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!