Megszavazta a képviselőház, hogy Washington D.C. Amerika 51. állama legyen
Ha a szenátus is rábólint, nagy hatalom kerülhet a demokraták kezébe
Megszavazta a képviselőház, hogy Washington D.C. Amerika 51. állama legyen

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 23.
A demokrata többségű amerikai képviselőház csütörtök reggel 216-208 arányban megszavazta Washington DC új állammá alakítását. A kérdés azért is képezett jogalkotási prioritást a demokraták számára, mert ezzel két új demokrata szenátort tudhatnának a szenátusban.

Ezzel pedig teljesen demokrata irányításúvá válna a nemzet fővárosa.

A Fehér Ház teljes mellszélességgel beállt a kezdeményezés mögé. Még az Igazgatási és Költségvetési Hivatal is kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a kongresszusnak

"gondoskodnia kell az államiságra való gyors és rendezett áttérésről".

Ugyanezt a törvényjavaslatot tavaly is megszavazta a képviselőház, azonban a republikánus többségű szenátusban megbukott a kezdeményezés. Még úgy is, hogy most a demokraták uralnak minden kormányzati ágat, valószínűnek tűnik ugyanez az eredmény, hacsak a demokraták nem döntenek úgy, hogy a szenátus 60 szavazatra vonatkozó szabályát megsemmisítik.

Zack Smith a Heritage Foundation jogi munkatársa szerint alkotmányos okai vannak annak, hogy a nemzet fővárosa nem állam. 

"(A Függetlenségi Nyilatkozat) írói úgy képzelték el a szövetségi kormány székhelyét, mint ami független minden államtól, és ennek valójában két oka van. Biztosítani akarták, hogy a szövetségi kormány fizikai ellenőrzés gyakorolhasson a főváros felett, olyannyira, hogy biztosítani tudják az ott dolgozó tisztviselők, és az épületek biztonságát, amelyek a kormányzati műveletek lebonyolítására szolgálnak, és

arról is meg akartak győződni, hogy egyetlen államnak sincs túlzott befolyása a szövetségi kormány működésére "

- magyarázta.

A képviselőház korábbi döntéséről, annak hátteréről írt korábbi cikkünket itt olvashatja el. Nemcsak a szenátust, a Legfelsőbb Bíróságot is célba vették a demokraták, bővítési terveikről itt tájékozódhat bővebben.

Az Egyesült Államokban 1959-ben bővítették utoljára az Uniót. Akkor a kongresszus megszavazta, hogy Alaszka és Hawaii a 49-ik és az 50-ik tagállama legyen az országnak.

(CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!