Eltávolítanák Washington D.C. ikonikus obeliszkjét
Szövetségi emlékművek és szobrok sorát tüntetné el a washingtoni polgármester
Eltávolítanák Washington D.C. ikonikus obeliszkjét

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 03.
Muriel Bowser, Washington D.C. polgármestere bizottságot hozott létre a közelmúltban, ami, az eltörlés kultúrájával összhangban iskolák, kormányzati épületek átnevezésére, illetve szövetségi emlékművek és szobrok „eltávolítására, áthelyezésére vagy kontextualizálására” tett javaslatot.

Egyik fő érvük, hogy a szövetségi főváros emlékműveinek 70 százalékát fehér embereknek állították, akik közül sokan nem is helyi lakosok voltak.

A bizottság vezetői a jelentés mellé levelet is csatoltak, melyben világossá tették, D.C. közterei, intézményei és emlékhelyei véleményük szerint csak azokat az egyéneket kellene, hogy megtiszteljék, akik D.C. polgárai által is nagyra tartott értékeket testesítenek meg, mint a sokszínűség, a méltányosság.

Az emlékműveket és szobrokat öt szempontból vizsgálták meg: az érintett személy részt vett-e a rabszolgatartásban, a rendszerszintű rasszizmusban, támogatta-e az elnyomást, részt vett-e felsőbbrendűség propagálásában és főként, megsértette-e a város jelenlegi emberi jogi törvényeit.

Az érintett emlékművek közé tartozik a Kolumbusz szökőkút, a Benjamin Franklin szobor, az Andrew Jackson szobor, a Jefferson emlékmű, a George Mason emlékmű az Albert Pike szobor, a Newlands emlékszökőkút, a Washington emlékmű (vagyis a híres obeliszk) és a George Washington szobor.

A republikánusok reakciója azonban nem váratott sokat magára. Tom Cotton szenátor felhívta Washington D.C. vezetésének figyelmét arra a tényre, hogy az említett emlékművek nem az övék, hanem egész Amerikáé.

Alyssa Farah a Fehér Ház kommunikációs igazgatója Twitteren értetlenkedett, mondván, el sem tudja képzelni, hogyan is képzelik az obeliszk áthelyezését.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

David Bernhardt belügyminiszter leszögezte, hogy semmilyen változás nem lesz, amig ő a hivatalban van, „ne is álmodjanak róla”.

A Fehér Ház pedig hivatalos kommünikében válaszolt a bizottság jelentésére:

"Egy olyan terv nyilvánosságra hozatalával, ami más nevetséges ajánlás mellett a Washington emlékmű, Kolumbusz Kristóf szobra, Andrew Jackson szobra és a Jefferson emlékmű lehetséges eltávolítását javasolja,

Washington D.C. szélsőségesen liberális polgármestere ugyanazt a baloldali narratívát ismételgeti, amit veszélyes zavargások szítására is használtak: a történelem eltörlését és nagyszerű örökségünk elusztítását,”

- jelentette ki a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany nyilatkozatában, majd hozzátette,

„Nemzetünk fővárosa jogosan van tele számtalan jelzéssel, emlékművel és szoborral,

amig tisztelegnek azon férfiak és nők előtt, akik felépítették az országot. Donald J. Trump elnök abban hisz, hogy ezeket a helyeket meg kell őrizni, nem pedig lerombolni…amíg Trump elnök a Fehér Házban van, addig a polgármester ajánlásai semmit sem fognak elérni.”

(CBN)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!