Szobrot állít Billy Grahamnek Washington
A legendás evangélista 2021-ben bekerül a Capitolium szoborcsarnokába
Szobrot állít Billy Grahamnek Washington

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 05.
Életnagyságú szobrot kap a Capitolium szoborcsarnokában jövőre a néhai evangélistalegenda, aki több milliárd emberhez jutatta el Jézus megváltásának üzenetét, és számos amerikai elnökkel és világvezetővel baráti kapcsolatot ápolt.

Észak-Karolina törvényhozó bizottsága jóváhagyta Billy Graham 60 centiméteres szobrát, melyet Chris Fagan készít majd el. A végleges verziót 3 méter magasra tervezik. Fagan számos vallási személyiséget megfaragott már, többek között II. János Pál pápát és Teréz anyát is. 

A Capitolium szoborcsarnoka jelenleg száz kiemelkedő amerikai szobrának ad otthont. Egy-egy állam összesen két polgárt jelölhet arra, hogy emléküknek szobor formában is adózzanak.

US Capitol Statuary Hall
Kapitólium szobocsarnok, Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

William Franklin "Billy" Graham az észak-karolinai Charlotte-ban született 1918. november 7-én. Korának legbefolyásosabb prédikátorának tartották. Graham személyesen ismert 11 amerikai elnököt, Trumantől kezdve egészen George W. Bushig. Közülük tíznek barátja és hétnek közeli bizalmasa volt. Különösen közeli kapcsolatban volt Dwight David Eisenhowerrel, Lyndon Johnsonnal (akit Graham legközelebbi barátjának tartottak), Richard Nixonnal, Ronald Reagennel és a Bush családdal is. 1955-ben meghívta Martin Luther Kinget, hogy együtt hirdessék az evangéliumot New Yorkban, és le is tette érte az óvadékot, amikor az 1960-as években letartóztatták.

Graham munkatársai szerint több mint 3,2 millió ember válaszolt a hívásra Billy Graham evangelizációin, hogy elfogadják Jézus Krisztust mint személyes megváltójukat. 2008-tól haláláig Graham hallgatósága 2,2 milliárdra becsülhető, beleértve a rádiós és televíziós közvetítéseket is.

Graham már többször is felkerült a Gallup listájára, amelyen a leginkább csodált férfiak és nők szerepelnek. 1955 óta 55 alkalommal volt a listán, többször, mint bárki a világon.

Nagy szerepe volt abban is, hogy Jimmy Carter aláírta a Szent Korona visszaadásáról szóló rendeletet.

1983-ban Ronald Reagan elnök a civileknek adható legmagasabb kitüntetést, a Szabadság Érmet adományozta az evangélistának. 1992-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála.100. születésnapját már nem érhette meg, 2018. február 21-én hunyt el otthonában.

Szobra a tervek szerint Charles Aycock (1859-1912) szobrának helyére kerül majd, aki Észak-Karolina kormányzójaként az 1898-as wilmingtoni zavargárok és puccs ötletgazdája volt, melynek során az afroamerikai önkormányzat megdöntésre került, és fehér tisztviselőkből álló vezetés váltotta fel. Az államhoz tartozó másik szobor Zabulon Vance volt kormányzóé és szenátoré (1830-1894), aki egykor konföderációs tisztként szolgált. 

Az új szobor az 1960-as évek Billy Grahamjét fogja ábrázolni, ahogy kezében a Bibliával szenvedélyesen prédikálja az evangéliumot. 

A szoborállítás ötlete nem újkeletű, Dan Soucek észak-karolinai szenátor már 5 évvel ezelőtt is szorgalmazta a dolgot, amikor még a neves evangélista élt. 

"A keresztény vallás szemszögéből Billy Graham tagadhatatlanul világhírű ikon”

 

- nyilatkozta, utalva a Gallup a világ legcsodáltabb embereiről készült felmérésre, melynek top tízes szekciójában hat évtizeden keresztül mindig megjelent az evangélista. 

Graham gyermekkori háza és könyvtára továbbra is Charlotte legnagyobb turistalátványosságai közé tartozik, sőt az állam két autópályája is viseli a nevét. 

A szoborállítás költségeit a Billy Graham Evangelistic Association állja majd, semmilyen állami forrást nem vesznek majd igénybe a projekthez. A szobrot először agyagból készítik el, majd egy kongresszusi bizottság végső „ámenje” után bronzba öntik. 

(CBN/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!