hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 07. 01. (IX/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Törököt fogott az unió

"Úgy tűnik, Törökország uniós reményének el kell halnia, és ez a halál valószínűleg lassú lesz, hiszen a jelen körülmények között egyetlen politikus sem meri ezt kijelenteni, mert senki sem akarja, hogy a »merénylő« jelzővel illessék." A találó idézet a The Times egyik cikkéből származik, amely a Törökország körüli vitákat és az ország uniós csatlakozásának jövőjét elemzi. 

Kitől félnek Európában?

Az Európai Bizottság a jövő héten hagyja jóvá a Törökországgal folytatandó csatlakozási tárgyalások kereteit rögzítő tervezetét – jelentette be az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője az elmúlt hét péntekén Brüsszelben. Ezzel a bizottság egyebek közt bizonyítani kívánja, hogy az EU – mint azt az egy héttel korábbi állam- és kormányfői találkozó zárónyilatkozatának feltűnően rövid, kétmondatos bővítési paragrafusa rögzíti – eddigi bővítési vállalásait betartja, annak ellenére, hogy több uniós vezető sugallta a további szélesítési folyamat tempójának újragondolását.

Irán: előre a múltba

Váratlan győzelem született az iráni elnökválasztás második fordulójában. A várakozásokkal ellentétben nem a legesélyesebbnek tartott veterán Akbar Hasemi Rafszandzsani került ki győztesként, hanem a legtöbb elemző által említésre is alig-alig méltatott Mahmud Ahmadinezsád, Teherán polgármestere. 

Visszaszámlálás golyózáporban

Már csak két hónap maradt a gázai kivonulás végrehajtásáig. Bár a negatív előjelek egyre-másra szaporodnak, Ariel Saron kormányfő – úgy tűnik – eltökélt: a tervet minden körülmények között végrehajtja. A nemzetközi közösség az intő jelek ellenére könnyelműen abban bízik, hogy Izrael gázai visszavonulása és a zsidó települések felszámolása lökést adhat a békemenetrend megvalósítása felé. 

Belföld

Ketyegő gabonabomba

"Arany mezők, ezüst folyók" – énekli Bánk bán Erkel Ferenc operájában. A hős vér és a könny ugyan régóta nem áztatja a földet, de a mezőgazdaságból élők nem tudják eldönteni Péter-Pál napján, azaz június 29-én, hogy sírjanak vagy nevessenek-e. Ezen a napon ugyanis – a hagyomány szerint – elkezdődik az aratás. De hiába a jó időjárás, a bő termés, a gazdák gondja az új búzával csak szaporodik. A tavalyi búza még raktáron van, és négymillió tonna gabonatermés várható hozzá az idén. "Nem jó a hét szűk esztendő, de a bő se" – mondja Szabó gazda Mezőhegyes határában, ahol már vágják az árpát. 

Erjedt az egész politikai elit?

Közvetve ugyan, de súlyos állítást fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc. Nevezetesen azt, hogy a jobboldalt csak akkor érdekli a törvényesség, ha a politikai ellenfeleik kikészítése a célja. A miniszterelnök ugyanis az Apró–Gyurcsány érdekkör vagyongyarapodását vizsgáló bizottság ülésén elmondta, hogy az ellenzék által ma vitatott Képviselői Klub működtetési körülményeiről – többek között – tudott Pokorni Zoltán, Áder János és Stumpf István is, a szerződések tartalmára közvetlenül, vagy közvetve rálátásuk volt. E gondolatmenet szerint érthetetlen, hogy ez csak azután lett a jobboldali politikusok számára "érdekes", miután Gyurcsány politikusi pályára lépett. Talán a hidegháborús erőegyensúly fenntartása végett még aznap az Orbán Viktor vagyongyarapodását "ellenőrző" bizottság is ülésezett. 

Nem taggyűléseken üzleteltek

További perek várhatók Tokaj ügyben, miután a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, és helyreigazításra kötelezte az Élet és Irodalom (ÉS) cím? hetilapot. A jogerős ítélet szerint Orbán Viktor mégsem taggyűléseken osztogatta üzleti tanácsait barátainak. 

Hit és értékek

Hatvan éve elnökök barátja Billy Graham

Telt ház előtt tartotta múlt hétvégén utolsó ébredési összejövetelét Billy Graham a New York-i Madison Square Gardenben. Három nap alatt összesen 230 ezer ember hallhatta a 86 éves evangélistát, aki az elmúlt hat évtizedben 185 országban, 210 millió ember előtt hirdette az evangéliumot. Bár az eseményt megelőző sajtótájékoztatón maga Billy Graham jelentette be, hogy az Egyesült Államokban valószínűleg ez lesz az utolsó hasonló jelleg? összejövetel, amelyen prédikálni fog, a hatalmas tömeget és az érdeklődést látva kijelentette, hogy nem mondja azt, hogy soha.

Ki az igazi tettes?

Négy apáca vállalta a felelősséget azért a bűncselekményért, amelynek során a moldvai Szentháromság kolostorban "ördögűzés" címén keresztre feszítették és halálra kínozták egyik társnőjüket – derült ki az eset körülményeit felderítő ügyészi vizsgálat hétfőn közzétett előzetes eredményeiből. Románia- szerte azonban sokan azt hiszik: maga az ördög ölte meg a román apácát.

HÁTTÉR

A haladó antiszemiták

2002 áprilisában, a nagy dzsenini fantommészárlás során Andrea Koppel, a CNN szőke és pártatlan riporternője egy elegáns Tel Aviv-i szállodában elszólta magát. Először drámai hangon ecsetelte az állítólagos mészárlást (kizárólag palesztin források alapján), anélkül hogy elment volna a helyszínre, majd könnyedén félresöpörte azt a kérdést, hogy vannak-e bizonyítékai. 

A fesztiválok ifjúsága és a drog

Az országszerte zajló "összművészeti" programkavalkádok napjaink sajátos élménykultúrájának a részeivé váltak. Az egyik legmarkánsabb vonal a Sziget-jelenség által fémjelzett, a fiatalságot megcélzó nyári fesztiváldömping. Ahol a közönséget egy az átlagnál tehetősebb, középosztályosodó, zömében gimnazista vagy főiskolás, egyetemista diákság alkotja. A fiatalok körében a komoly kihívásokkal járó, korai önállósodás mind szervesebb része ma a drog: a mind intenzívebbé váló teljesítménykényszerben megnövekszik a különféle feszültségoldó technikák jelenősége.

Európa utat vesztett

"Minden válságban ott van egy lehetőség" – ezzel a mondattal köszöntötte Tony Blair brit miniszterelnök az Európai Parlament küldötteit. A biztatásra szükség is lehet, hiszen Nagy-Britannia július 1-jén átveszi Luxemburgtól az Európai Unió soros elnöki tisztét. Aligha kétséges, hogy Tony Blair minden elődjénél nehezebb helyzetben veszi kézbe az unió kormányrúdját. Két vesztes népszavazás után a múlt héten az uniós költségvetés terve is elbukott. Mit akar, és mit tud tenni Nagy-Britannia a következő hat hónapban Európában, és hogyan látják Londonból Magyarországot – erről kérdeztük John Nichols brit nagykövetet.

Arizona, szívószál, vastaps

2005. május végén, az arizonai Phoenixben rendezték meg a világ fiatal tudósainak versenyét. Ezernégyszáznegyvennégyen mérték össze tehetségüket. Egy húszéves magyar fiatalembernek ötezer ember tapsolt állva – köztük Nobel-díjasok és számítástechnikai zsenik –, miután átvette az összes első díjat a "Leonar3Do" nev? találmányáért. A fiatalembert Rátai Dánielnek hívják.

Vége a pénzesőnek

– Ön azt állította, hogy eredeti taggyűlési jegyzőkönyvek másolatát jutatta el az ÉS-hez, Orbán Viktorné és cégtársai viszont úgy nyilatkoztak, hogy a nevezett napokon nem volt taggyűlés. Másodfokon nekik adott igazat a bíróság. – Igen, de ők nem cáfolták a jegyzőkönyvek tartalmát, csak azt állították, hogy mivel nem volt taggyűlés, jegyzőkönyv sem készülhetett. A másodfokú bíróság arra hivatkozott, amit nem láttam, és nem hallottam. Amit viszont láttam és hallottam, azt nem tartották elegendőnek, de nem is vonták kétségbe.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!