hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki az igazi tettes?

2005. 07. 05.
Négy apáca vállalta a felelősséget azért a bűncselekményért, amelynek során a moldvai Szentháromság kolostorban "ördögűzés" címén keresztre feszítették és halálra kínozták egyik társnőjüket – derült ki az eset körülményeit felderítő ügyészi vizsgálat hétfőn közzétett előzetes eredményeiből. Románia- szerte azonban sokan azt hiszik: maga az ördög ölte meg a román apácát.



Sötét titkok a falak mögött. Képünk illusztráció Fotó: Reuters

Ovidiu Belinde ügyész, aki a moldvai Vaslui környéki ortodox kolostorban a múlt héten elkövetett bűncselekmény körülményeit kutatja, a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva közölte: a megyei kórház által kiállított orvosi bizonyítvány szerint a 23 esztendős Maricica Irina Cornici, a kolostor novíciája valóban skizofréniában szenvedett.

Az apácát a múlt héten lánccal keresztre feszítették, kínozták, éheztették, száját gézzel betömték és leragasztották. Történt mindez azért, mert a kolostor főnöke szerint Irinát megszállta az ördög. A démon kiűzése érdekében napokon át különböző szertartásokat végeztek, amikkel próbálták a vergődő fiatal apácát nyugalomra bírni. Az ügyészi vizsgálat utólag egyértelműen megállapította, hogy az áldozat a szertartások közben megfulladt.

A híradások szerint Daniel Corogeanu kolostorfőnök szerzetes papi minőségében maga kezdeményezte az ördögűzést. Ezért a hatóságok először az ő felelősségét kezdték firtatni. Ezt a feltevést igazolta az is, hogy a szerzetes megverte az illetékes püspökség képviselőit, akik a helyszínen próbáltak fényt deríteni a történtekre. Az ország közvéleményét még jobban felháborította ezek után az a hír, hogy maga a szerzetes mondott gyászmisét a neki tulajdonított gyilkosság áldozatának ravatalánál.

Mára azonban új fordulat állt be a nyomozásban. Az ördögűzés értelmi szerzőjét, vagyis a szerzetes papot mentendő, a neki segédkező négy apáca teljes egészében magára vállalta a büntetőjogi felelősséget. Az ügyész azonban a szerzetes ellen is bűnvádi eljárást indított, mivel a négy apácával együtt ő is tevőlegesen részt vett a fiatal lány halálához vezető kínzásban. A román médiában megszólalók a román ortodox egyházon belüli középkori állapotokra hívták fel a figyelmet. Emlékeztettek, hogy az ortodox egyház patriarchátusának szóvivője példa nélkül álló esetnek minősítette a kolostorban történteket. Ezzel szemben több volt egyházi személy állítja: más kolostorokban is előfordult már hasonló "ördögűzés". 

Önvizsgálatra készteti-e az eset a román népet, amely még nem tudja, hogy csak szeretné, vagy igazán akarja is Európát? – tette fel a kérdést vezércikkében a Krónika. 

A napilap "Az útkeresés mártírja" cím? vezércikkében kifejti: a Vaslui megyei Tanacu lakóinak jó része szerint maga az ördög ölte meg Maricica Irina Cornici apácát a falu melletti Szentháromság kolostorban. A fiatal nővér kínok közti halála bulvárcsemegéből nagyon hamar országos üggyé vált, talk show-k, riportok, publicisztikai anyagok tömkelege foglalkozik a kolostorfőnök és a négy apáca tettével. Az ügy a hétköznapok legfőbb beszédtémájává vált, háttérbe szorítva egyéb fontos témákat, például a vasutassztrájkot és a parlamentben benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványt.

A médiában kirajzolódó kép azt mutatja, hogy Románia szinte egy emberként ítéli el a barbárnak tekintett cselekedetet. "Ám ez a teljes, valós kép?" – teszi fel kétkedően a kérdést a cikk írója, megállapítva: Tanacu lakóinak véleménye például egészen más, és abban az országban, ahol a javasasszonyok igazi médiasztárok, és egyetemet végzett emberek kérik pópájukat, törje meg a rájuk mondott rontás varázsát, képmutatás kijelenteni, hogy Petru Daniel Corogeanu kolostorfőnök (az apáca keresztre feszítését és kínzását kezdeményező pap) elszigetelt elmebeteg.

"Nem arról van-e szó inkább, hogy az a réteg, amelynek számára csak egy vélemény létezik, mégpedig a pópáé, nem jut szerephez a médiában?" – írja a lap.

A média által közvetített "népharag" Románia modernizációjának egyik legnagyobb ellenlábasát, az ortodox egyházat is állásfoglalásra készteti. A pópa és az apácák kiközösítése azonban még mindig nem lebbenti fel a fátylat arról, hogyan, milyen törvények alapján zajlik az élet a gombamód szaporodó kolostorokban, ahonnan sokszor teljes falvak életét irányítják – fejti ki a Krónika. Egy azonban bizton leszögezhető: a nagyon vallásos tömegeket maga mögött tudó ortodox egyház tekintélye még ennek a szörny? esetnek a kapcsán sem csökken majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!