Washington D.C. lehet az USA 51. állama?
Városállamért lobbiznak az amerikai demokraták
Washington D.C. lehet az USA 51. állama?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 29.
A Black Lives Matter és Antifa mozgalmakhoz köthető "antirasszista", kultúra- és történelemátíró aktivizmussal, tüntetési, zavargási és rongálási hullámmal együtt újra felerősödtek az amerikai szövetségi fővárosnak állami státuszt követelő baloldali hangok. A demokrata többségű amerikai képviselőház el is fogadott egy törvényjavaslatot erre vonatkozóan, melyet várhatóan a republikánus többségű Szenátus nem szavaz meg, és Trump vétójára is számíthat.

Az demokrata többségű amerikai képviselőház pénteken délután 232:180 arányban megszavazta a törvényjavaslatot, mely tagállammá tenné a szövetségi fővárost. A republikánusok és maga Donald Trump elnök is határozottan elítélték a javaslatot, mondván: nemcsak, hogy demokrata hatalmi célokat szolgál, de alkotmányellenes is.

Washington D.C. 230 évvel ezelőtti megszületése óta először fordult elő, hogy a törvényhozás megszavazta annak államiságát. A képviselőház 1993-ban egyszer már voksolt arról, hogy a valamivel több, mint 700 ezer lakosú főváros esetleg önálló állam legyen, de akkor a javaslat 277:153 arányban elbukott.

Washington Douglas Commonwealth?

A javaslat egy új, Washington Douglas Commonwealth névre hallgató 51. állam létrehozását tenné lehetővé, melyet két szenátor és egy kongresszusi képviselő képviselne. Nevét az abolicionista Frederick Douglas-ről kapná, aki életének utolsó 17 évét a fővárosban töltötte. Az első amerikai elnök, George Washington és a Marylandben rabszolgasorban született, de később a rabszolgaság eltörlésének egyik élharcosává vált Douglass után. A városban egyébként 46 százalék az afroamerikai lakosok aránya, régebben többségben voltak a fekete amerikaiak.

Területe megegyezne Washington D.C. jelenlegi területével, de nem foglalná magában a szövetségi épületeket, mint a Fehér Ház és a Kapitólium.

A demokraták szerint, akik közül többen Washington D.C. térképpel és az 51-es számmal ellátott maszkokban vettek részt a szavazáson a főváros több szövetségi adót fizet, mint bármely más állam, éppen ezért megilleti a képviselet a Kongresszusban és a Szenátusban. Az pedig, hogy eddig ez nem volt így „szörnyű igazságtalanság”.

„A kongresszusnak két választása van: vagy továbbra is nem demokratikus, önkényuralmi hatalmat gyakorol 705 ezer amerikai állampolgár felett, aki nemzetünk fővárosában él, vagy valóra váltja a nemzet ígéretét és eszményeit"

- nyilatkozta a döntéssel kapcsolatban Eleanor Holmes Norton washingtoni törvényhozó. Ő azonban nem voksolhat a szövetségi törvényhozásban. A washingtoni önkormányzat által megszavazott törvényeket a szövetségi kongresszusnak kell felülvizsgálnia és jóváhagynia.

A "fekete főváros"?

Washington D.C. polgármestere, Muriel Bowser üdvözölte a döntést twitterüzenetében, leszögezve: „képviselet nélkül születtem ide, de esküszöm, nem halok meg képviselet nélkül. Együtt el fogjuk érni az államiságot, és amikor ez megtörténik, úgy nézünk vissza erre a napra, hogy a történelem jó oldalára álltunk.”

A polgármester további tweetekben utalt arra, hogy mivel az Egyesült Államokban Washington D.C.-ben él közel a legnagyobb arányú fekete népesség, annak állami státusza már egyenesen fekete képviseleti, érdekérvényesítései kérdés.

Számos demokrata vezető úgy igyekszik felfűzni az ügyet a jelen "antirasszista" zavargási hullámra, hogy kidomborítja, "fekete-jogfosztás" nem csak az úgynevezett "rendszerszerű rendőri rasszista erőszakban" a negatív diszkriminációban és a történelmi rabszolgaságban, szegregációban merült ki, hanem abban is, hogy a feketék által sűrűn lakott város évtizedek óta "jogfosztott" és "megrövidített" státuszban van amiatt, hogy nem állam, ez pedig az ő szemükben kimondatlanul rasszista.

 

Republikánus ellenszél

A törvényjavaslat azonban nem úgy tűnik, hogy továbbjut a képviselőháztól, ugyanis republikánus többségű Szenátus, és annak vezetője Mitch McConnell, még pénteken jelezte, hogy a javaslatot nem is bocsátja szavazásra a felsőházban. 

„Totális szocialista előretörés van a képviselőházban. Amíg én vagyok a Szenátus többségi vezetője, addig ebből semmi nem fog megvalósulni”

Donald Trump amerikai elnök már korábban közölte, hogy „ostoba ötletnek” tarja a szövetségi főváros állammá tételét. „D.C. sosem lesz állam. District of Columbia, mint állam? Csak azért, hogy legyen még két demokrata szenátor, és még vagy öt demokrata kongresszusi képviselő? Köszönöm, nem. Soha nem fog megtörténni.”

A képviselőházi vitában a republikánus politikusok azzal érveltek, hogy a főváros állami rangra emeléséhez módosítani kellene az amerikai alkotmányt, és szerintük az ötlet a demokraták "politikai mesterkedése", mert ezzel jelentősen megnövelnék a demokrata párti törvényhozók számát, és a többi államhoz képes aránytalanul nagy hatalmat adna a fővárosnak. Washington D.C.-ben ugyanis eddig csakis demokrata párti polgármestert választottak.

Jody Hice georgiai republikánus képviselő szerint Washington D.C. "mikroállam" lenne, és "egyszerűen nincs berendezkedve arra, hogy az állami léttel járó feladatokat ellássa".

Andy Harris marylandi republikánus képviselő azt hangoztatta: az államiság elismertetésével a demokraták csak azt akarják elérni, hogy két demokrata párti szenátor kerülhessen a szövetségi szenátusba. Harris szerint Washington D.C.-nek Maryland államhoz kellene csatlakoznia, annál is inkább, mivel ez a tagállam biztosította a területet a főváros kialakításakor.

Az Egyesült Államokban 1959-ben bővítették utoljára az Uniót. Akkor a kongresszus megszavazta, hogy Alaszka és Hawaii a 49-ik és az 50-ik tagállama legyen az országnak.

 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!