hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drámai módon balra tart a Demokrata Párt
Interjú John Fund amerikai politikai kommentátorral

2018. 12. 13.
Az élesen balra tolódó Demokrata Pártról, Donald Trump lehetséges republikánus kihívóiról és az elmúlt két év tanulságairól beszélgettünk az elnök régi ismerősével, a „Trump-magyarázónak” tartott John Funddal a Danube Institute budapesti rendezvényén.

Mi volt a félidei választás (midterms) legnagyobb meglepetése ön szerint?

– Én nem tapasztaltam semmi meghökkentőt az eredményekben. Az elemzők nagy része demokrata többséget prognosztizált a képviselőházban, és azt figyelembe véve, hogy a regnáló elnök első terminusának félidejében tartott választásokon a kormánypárt mindig veszít átlagosan 32 helyet az alsóházban, a Republikánus Párt a várható eredményeket hozta. A felsőház politikai térképe szintén a várakozások szerint alakult a republikánus többség megőrzésével.

Az igazi megdöbbenést igazából a kivételesen magas részvételi arány jelentette, ugyanis a választópolgárok 49,2 százaléka jelent meg a szavazóurnáknál. Ilyen aktivitásra félidős választásokon az elmúlt 104 évben nem volt példa… Különösen a fiatalok aránya volt kimagasló, akikre általánosságban nem jellemző a politikai ügyek iránt való érdeklődés. Ez most kifejezetten a demokratáknak kedvezett, akik szavazataiknak döntő részét a harminc év alatti korosztálytól nyerték, így a képviselőházi többségüket is elsősorban a huszonéveseknek köszönhetik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!