Mégsem republikánus riogatás volt csupán: négy új bírával bővülhet az amerikai Legfelsőbb Bíróság
A kérdés tanulmányozására Biden külön bizottságot hozott létre a múlt héten
Mégsem republikánus riogatás volt csupán: négy új bírával bővülhet az amerikai Legfelsőbb Bíróság

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 15.
Lapértesülés szerint demokrata képviselők és szenátorok egy csoportja hamarosan olyan törvényjavaslatot jelenthet be, mely négy bírával növelné a jelenleg konzervatív többségű Legfelsőbb Bíróságot. Joe Biden a kérdés tanulmányozására még a múlt héten külön bizottságot jelölt ki.

A lépés megváltoztathatja a konzervatív és liberális erőviszonyokat a nemzet legmagasabb szintű jogi szervezetében. Donald Trump kampánya során számos alkalommal utalt arra, hogy a demokrata pártnak és Joe Bidennek ez a szándéka, az azonban nem volt hajlandó egyenes választ adni a kérdésben, mivel "a választóknak nincs joguk tudni".

Most úgy tűnik, a "republikánus riogatásnak" volt alapja.

A törvényjavaslat elfogadásával a jelenlegi 9 bíra helyett 13 lenne. 

Az amerikaiak többsége ellenzi a lépést, Biden mégis nyomja, a The New York Times szerint azért, mert bizonyos aktivisták részéről nyomás helyeződik rá.

A Legfelsőbb Bíróság bővítését még a szocialista Bernie Sanders szenátor is ellenzi, mondván, ha a demokraták ezt meglépik,

nem lesz megállás, a következő alkalommal, amikor a republikánusok hatalomra jutnak, ők is ugyanígy járnak majd el.

A lépés ellen szólalt fel a Harvardon elmondott beszédében Stephen Breyer liberális legfelsőbb bíra is, figyelmeztetve, hogy

a bíróság bővítése aláássa az abba vetett és magába a joguralomba vetett bizalmat, ami szükségszerűen a bíróság hatalmának és a fékek és ellensúlyok rendszerének rombolásához vezet majd. 

Az idén elhunyt, demokraták által nagy tiszteletben álló Ruth Bader Ginsburg is a bíróság kibővítésének veszélyeire figyelmeztetett korábban, mondván az a bíróságot pártossá tenné, és a folyamat csak újra és újra megismétlődne.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!