Kettős győzelem a vallásszabadság védelmében
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntött két régóta húzódó ügyben
Kettős győzelem a vallásszabadság védelmében

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 07. 09.
Meglepően nagy arányban, 7 igen, 2 nem mellett az Amerikai Legfelsőbb Bíróság a keresztény felperesek javára döntött két fontos, precedens értékű perben. Az egymáshoz nem kapcsolódó ügyek még hét évvel ezelőtt indultak.

Az egyik per alapja az volt, hogy az előző amerikai elnök Obamacare néven ismert egészségbiztosítási programja kötelezővé tette a munkaadók számára, hogy dolgozóiknak biztosítsák igény esetén fogamzásgátlókhoz, köztük az úgynevezett „abortusz-pirulákhoz” való hozzájutást.

A döntéssel szemben egy katolikus apácarend tiltakozott, arra hivatkozva, hogy a vetélést előidéző fogamzásgátlás sérti a lelkiismereti meggyőződésüket. Az alkotmányra hivatkozva kérték, hogy mentesítsék őket az alól, hogy kötelező legyen számukra ezt biztosítani a munkavállalóik számára. 

A Legfelsőbb Bíróság precedensértékű döntés most nem csak ezt az apácarendet mentesítette a kötelezettség alól, hanem kimondta:

minden munkaadónak joga van lelkiismereti és morális okokból mentességet kérni az Obamacare rendelkezései alól.

A másik ügyben egy katolikus egyházi iskola kérte annak kimondását, hogy szabadon dönthessenek arról, kit alkalmaznak tanárnak és más állásokban, ne kelljen ezekben a kérdésekben kormányzati előírásokat, kvótákat követniük. Az indoklás szintén a vallásszabadság védelme volt:

"Elfogadhatatlan, hogy kormányhivatalnokok döntsék el, ki taníthatja a katolikus hitet katolikusoknak, vagy a judaizmust zsidóknak. Örülünk annak, hogy a Legfelsőbb Bíróság most egyértelműen megerősítette: az egyházi közösségeknek és nem a kormánynak feladata eldönteni, ki taníthatja a gyerekeket Istenről.”

 

– mondta a CBN News műsorában Eric Rassbach, a katolikus iskolákat képviselő jogvédő szervezet képviselője.

A Legfelsőbb Bíróság friss döntései sem feledtetik azt, hogy a testület – mint arról lapunk beszámolt – gyakorlatilag újradefiniálta a biológiai nem meghatározását egy diszkriminációellenes törvényben, és egy, a nők és gyermekek biztonságát védő louisianai törvényt is elkaszált 5-4 arányban. A szavazást egy korábban életpárti törvényeket támogató konzervatív bíró szavazata döntötte el.
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!