hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lebontott falak

2015. 07. 12.
Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság 5:4 arányban szövetségi szintre emelte a melegházasság legalizálását, pontot téve az államonként folyó küzdelmek végére.

A történelmi jelentőségű, Obergefell vs. Hodges néven futó ügyben Anthony M. Kennedy, Elena Kagan, Sonia Sotomayor, Stephen G. Breyer és Ruth Bader Ginsburg bírák képviselték a többségi és szövetségi szinten a melegek házasodása melletti álláspontot. Velük szemben álltak egy szavazattal kisebb­ségbe szorult véleményükkel John G. Roberts főbíró és Antonin Scalia, Clarence Thomas, illetve Samuel Anthony Alito bírák. A meleg párok „egyenlő méltóságot kérnek a törvény előtt. Az Alkotmány bizto­sítja nekik ezt a jogot” – jelentette ki a többségi bírói álláspontot megfogalmazó Anthony M. Kennedy bíró.

A több évtizedes jogi csatározást lezáró eseményt a teremben sokan zokogva fogadták, a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt pedig „a szerelem győzött” kántálása hallatszott. Ezalatt konzervatív jogászok és keresztény szervezetek is felvonultak a bíróság előtt a val­lásszabadság védelmében. Bobby Jindal, Louisiana kormányzója és republikánus elnökjelölt arra figyelmeztetett, hogy a döntés „kikövezheti az utat egy totális támadás számára a vallásszabadság ellen”.

A Kongresszus 1996-ban fogadta el a házasság védel­méről szóló törvényt, amely szövetségi szinten szabá­lyozta, hogy a házasságot egy férfi és egy nő szövet­ségeként értelmezzék. 2004-ben Massachusetts volt az első állam, amely törvényesen engedélyezte az azonos neműek házasságát, és ugyanebben az évben másik 13 államban a lakosság megszavazta a hagyományos házasságértelmezést valló alkotmánykiegészítéseket. 2013-ban a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a házasság védelméről szóló törvény bizonyos részeit. Ennek következtében robbanásszerűen megugrott a melegházasságot legalizáló államok száma. A döntésig tizenhárom állam állt ki az azonos neműek házasodását tiltó törvények mellett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!