Nem volt hajlandó öklöt emelni a mozgalomért, üvöltve vették körül a BLM tüntetők
Washingtoni étkezdékben megfélemlítéssel igyekeztek felmorzsolni a "fehér felsőbbrendűséget"
Nem volt hajlandó öklöt emelni a mozgalomért, üvöltve vették körül a BLM tüntetők

Forrás: Twitter/Frederick Kunkle WaPo

2020. 08. 26.
Több washingtoni étkezdében is igyekezett megfélemlítéssel ököl emelésre kényszeríteni a békésen vacsorázó vendégeket a Black Lives Matter ingerült tüntetői csoportja, követelve, hogy így álljanak ki a „fehér felsőbbrendűséggel” szemben. Lauren Victor azonban nem hajolt meg az erőszaknak.

A wisconsinban lelőtt fekete férfi, Jacob Blake esete nyomán hétfőn kirobbanó legújabb washingtoni zavargási hullám elérte a város vendéglátó helyiségeinek otthont adó két kerületet is, azonban erőteljes felháborítást keltett a BLM „aktivistáinak” erőszakos „érzékenyítési kísérlete”. 

A Washington D.C. beli étkezdék előtt a körülbelül 150 fős tüntető csoport azzal vádolta meg a vendégeket, hogy a „fehér felsőbbrendűséget” élvezik, és kijelentették, kötelességük kimutatni támogatásukat. Az egyik asztalnál az akciót sérelmező fiatalember igyekezett elmagyarázni, hogy nonprofit szervezetnél dolgozik, akik feketék mentális egészségéért küzdenek. A tüntetők továbbra is ingerülten mondták a magukét vakuval kattintgatva az asztalok körül. 

A híressé vált jelenet egy mexikói étterem előtt történt, ahol a 49 éves fotós és várostervező, Lauren B. Victor és társasága ültek. Körülállták a nőt és folyamatosan kiabáltak rá, de így sem akarta felemelni a kezét. „A fehér hallgatás erőszak!” – kiabálták, öklüket magasba tartva.

A nőtől, aki nem volt hajlandó beadni a derekát, azt is megkérdezték, keresztény-e.  

Számos étterem vendégei emeltek öklöt a mozgalom támogatását kifejezve, mielőtt a körülbelül 150 fős tüntető sereg Victor étterméhez ért volna. 

Victor kijelentette, támogatja a Black Lives Matter mozgalmat, és tiltakozó menetekben is részt vett, de mindemellett rossznak tartja azt, hogy több száz fős csoportok rohannak le kis étkezdéket felemelt öklökkel, hogy megfélemlítéssel állítsák oldalukra a vendégeket.

“Miért nem tudtad egyszerűen megtenni? Mind megtették a többi asztaloknál. Szó szerint te voltál az egyetlen a húszból aki nem. Valami más veled kapcsolatban, ami megkülönböztet a többiektől.”

 

- jelentette ki az egyik tüntető.

Victor fenyegetve érezte magát, nem tudta, hogy tettlegességig fajul-e a dolog, vagy-nem. Partnere magasba emelte karját, ő azonban a „támadás” ellenére is mozdulatlan maradt. Az incidensről készült felvételek azóta bevették az internetet.

A videókon szereplő tüntetők többsége fehér, a Washington Post tudósítója szerint ugyanis a csoportban egy fiatal fekete nő arra szólította fel a fehér résztvevőket, hogy most ők vállaljanak főszerepet. Arról is skandáltak, hogy „itt korábban feketék laktak” - utalva arra, hogy Washington egyik dzsentrifikált részén jártak.

A konzervatív és liberális oldal is egyetértett abban, hogy a konfrontációs technika ballépés, ami aláássa a mozgalom által képviselni kívánt üzenetet. 

(Washington Post/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!