"A hit a megoldás" Nemet mondott a térdelésre és a BLM-pólókra a fekete NBA-sztár
Az Orlando Magic játékosa az első, aki a ligában nem vett részt a közös performanszban
"A hit a megoldás" Nemet mondott a térdelésre és a BLM-pólókra a fekete NBA-sztár

Forrás: Youtube/NBA

2020. 08. 03.
Csak elvétve akadnak olyan világhírű sportolók, akik szembemenve az általános narratívával nem a himnusz alatti térdeléssel és a Black Lives Matter mozgalom nyílt támogatásával küzdenek a rasszizmus ellen. A Forma–1-en belüli viták és a Premier League-es térdelések után az NBA-ben is hódít a BLM-ügy. 

Black Lives Matter helyett evangélium

Meglepő módon egy fekete keresztény játékos, az Orlando Magic-ben játsszó Jonathan Isaac volt az első olyan kosaras, aki nem vett részt a liga rasszizmus ellenes kiállásában, amely annyiból állt, hogy a himnusz alatt a csapatok összekapaszkodva térdre ereszkedtek, miközben mindannyian fekete Black Lives Matter pólót húztak magukra. 

Jonathan Isaac a saját mezében állva hallgatta végig az Egyesült Államok nemzeti himnuszát. Azt mondta, szerinte a jelenlegi helyzetre a hit a megoldás, "a fekete életeket az evangéliummal lehet támogatni". 

"Hiszem, hogy a fekete életek számítanak (black lives matter), de úgy éreztem, hogy meg kell hoznom egy döntést, és nem gondolom, hogy egy póló felhúzása, vagy az egymásba kapaszkodós letérdelés valóban a fekete életeket támogatná."

- magyarázta döntését az Orlando Magic-ben pattogtató játékos. Hozzátette, szerinte az evangélium a fekete életek, sőt minden élet (all lives) számára a legnagyobb támogatást jelenti.

A játékost a csapaton belül egyébként semmilyen kritika nem érte emiatt a sajtóhírek szerint, az edző és a menedzsment is elmondta: meghagyják mindenkinek a szabadságát, hogy úgy fejezze ki véleményét, ahogyan neki tetszik. Az Orlando egyébként a mérkőzésen legyőzte a Brooklyn Nets csapatát. 

Később a San Antonio Spurs vezetőedzője, Gregg Popovich és segédedzője, Becky Hammon is állva maradt a himnusz alatt, habár ők viselték a Black Lives Matter pólóit. 

Kárörvendő "szukrolók"

A csapaton kívül viszont sokan kegyetlen gúny tárgyává tették a játékost, miután pár nappal később, a Sacramento Kings elleni mérkőzésen súlyos térdsérülést szenvedett az ígéretes tehetség. 

A mindössze 22 éves játékos éppen hogy a második mérkőzésén sérült rá ugyanarra a térdére, amire még újévkor - 31 meccset kellett azóta kihagynia. Amikor kerekes székben levitték a pályáról, a csapattársak még röviden imádkoztak is érte a vonalon túl. 

Nem úgy viszont az internet népe, akik karmát kiáltottak az eset után.

"Nem volt hajlandó letérdelni, így 2020-nak el kellett vinnie ezt a térdet"

- írta valaki a Twitteren. Mások azon viccelődtek, hogy most egy ideig tuti nem fog állni a himnuszok alatt. 

Kosaras portálok azonban kiálltak a játékos mellett mondván, itt imádkozni kellene és támogatni őt, nem pedig gúnyolódni rajta. A Hoop Central például azt írta, komoly gond van azoknál, akik viccet csinálnak Isaac súlyos sérüléséből. 

David Hookstead amerikai sportkommentátor pedig azt jegyezte meg, hogy jóval bátrabb Jonathan kiállása Lebron Jamesénél (ő az egyik arca az NBA BLM-kampányának), aki az NBA többségéhez hasonlóan behódolt a kínai akaratnak, amikor Hong Kong mellett kellett volna kiállni. 

(Sky News, RT)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!