Forma-1: Nem hajtott térdet az összes pilóta
Hatan állva maradtak a megemlékezés alatt
Forma-1: Nem hajtott térdet az összes pilóta

Leclerc(balra) és Raikkönen(jobbra) állva maradtak(Fotó: AP/Dan Istitene)

2020. 07. 06.
A hétvégén Ausztriában újrainduló "száguldó cirkuszba" is betört a BLM mozgalom, ám nem minden pilóta térdelt le a futamot megelőző megemlékezésen. Hat pilóta, Charles Leclerc, Kimi Raikkonen, Max Verstappen, Antonio Giovinazzi, Daniil Kvyat és Carlos Sainz állva maradt a rasszizmus elleni kampány során.

De mindegyik pilóta viselte azt a pólót amin az "End Racism" felirat található és az egész hétvégén a "We Race As One" (szerk: "Egyként versenyzünk") kampány futott. Egyedül a hatszoros világbajnok, Lewis Hamilton volt, aki más pólót vett fel, ő egy "Black Lives Matter" feliratú ugyancsak fekete pólóban "tisztelgett".

Az állva maradó pilóták közül többen is előre jelezték ebbéli szándékukat. Charles Leclerc egy twitter bejegyzésben azt írta:

Úgy gondolom, ami igazán fontos azok a tények és a mindennapi viselkedés, mintsem az olyan formális gesztusok, amelyek egyes országokban ellentmondásosak lehetnek. Nem fogok letérdelni, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennék elhivatottabb másoknál a rasszizmus elleni harcban. 

Charles Leclerc

A holland pilóta, Max Verstappen is szabadkozott az ominózus eset előtt, talán ő fogalmazta meg legjobban a lényeget:

Nagyon is elkötelezett vagyok az egyenlőség és a rasszizmus elleni harc mellett. De hiszem, hogy mindenkinek jogában áll úgy kifejezni magát, ahogy ő szeretné. Ma nem fogok letérdelni, de tiszteletben tartom és támogatom pilótatársaim szabadakaratát.  

Max Verstappen

Talán mondanunk sem kell, hogy a két pilótát egyből számonkérte több követőjük a közösségi médián, mondván ezzel a hozzáállásukkal csupán a rasszista embereket támogatják.

Maga a futam egyébként különösen izgalmasra sikeredett, noha nyolc pilóta is feladni kényszerült a küzdelmeket. Az első rajtkockából induló finn, Valteri Bottas rajt-cél-győzelmet aratott, de mögötte nagy meglepetésre az idei szezonra legyengülő Ferrarit vezető Leclerc futott be a második helyre. Az abszolút meglepetést a brit mclarenes Lando Norris okozta, aki a pódium legalsó fokára ért oda, az utolsó körben hozott leggyorsabb köridővel. 

A BLM mozgalmat teljes mellszélességgel támogató Lewis Hamilton azonban elég fásultnak tűnt a hétvége során.  Először az időmérőn hibázott, amikor a sárgajelzés ellenére nem lassított( 3 helyes rajtbüntetést kapott), másodszor pedig a futamon volt figyelmetlen, amikor a redbullos Albonra ráhúzta a kormányt. A brit pilóta így kénytelen volt beérni a negyedik helyezéssel.

Egy korábbi cikkünkben írtunk egy NASCAR pilóta botrányáról: Darrel Wallace Jr. alias "Bubba" Wallace egyik munkatársa egy akasztásra is alkalmas hurkot talált a pilóta garázsában azokután, hogy a pilóta kiállt a „Black Lives Matter” mozgalom mellett. Az FBI vizsgálata azonban kiderítette, hogy az már tavaly október óta ott volt az egyik ajtón, nem fenyegető incidensről van szó.

 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!