Akasztófahurok? Óriási kamu a NASCAR rasszista botránya
A színesbőrű pilóta félrevezette a közvéleményt?
Akasztófahurok? Óriási kamu a NASCAR rasszista botránya

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 24.
A napokban robbant a bomba, hogy Darrel Wallace Jr. alias Bubba Wallace egyik munkatársa egy akasztásra is alkalmas hurkot talált a pilóta garázsában azokután, hogy a pilóta kiállt a „Black Lives Matter” mozgalom mellett. Az FBI vizsgálata azonban, kiderítette, hogy az már tavaly október óta ott volt az egyik ajtón, nem fenyegető incidensről van szó.

Az ügy előzménye, hogy a május közepén történt George Floyd halála után a pilóta teljes mellszélességgel beállt a „Black Lives Matter” mozgalom mögé.  Először arra kérte a NASCAR illetékeseit, hogy távolítsák el a hivatalos zászlók közül a konföderációs zászlót, - amit június 10.-e óta nem is használhatnak - majd pedig a kocsija oldalára festett #BlackLivesMatter felirattal tisztelgett a mozgalom előtt a martinsville-i futamon.  Autója motorháztetőjére és hátsó lökhárítójára a „Részvét, szeretet, megértés” feliratot is felfestette. 

Akasztókötél vagy csak egy egyszerű hurok

A Verdák 3-ban is szereplő Bubba Wallace egyik mérnöke június 21-én, a csapat számára kijelölt garázsban a talladega-i futam helyszínén, az ajtón talált egy „akasztókötélnek” látszó tárgyat, amit, mint fenyegetést azonnal jelentett is a NASCAR vezetőinek. A szervezet szörnyűnek nevezte az „incidenst” és tovább adták a hatóságnak az ügyet. 

Wallace-t sokkolta a dolog, mint mondta:

„Hihetetlenül szomorú és fájdalmas emlékeztető, hogy még milyen sok tennivalónk van a közösségünkért és a rasszizmus elleni harc érdekében.”

Mindamellett méltatta pilótatársai együttérzését is: Az ominózus eset után az összes pilóta a futam előtt térden állva fejezte ki együttérzését Bubba mellett. „Dicséret illeti a társaimat, mert valódi változást szeretnének és mindenkit elfogadnak.”

Az ügy felgöngyölítését az FBI vette kézbe, 15 ügynök bevonásával 48 óra leforgása alatt kiderítették, hogy az úgynevezett „akasztókötél” valójában egy hurok volt, amivel a kaput lehetett kinyitni és már tavaly október óta ott volt a garázs ajtaján.

NASCAR
Forrás: Youtube/RowdyMaglite

A NASCAR elnöke, Steve Phelps örömmel fogadta a fejleményeket: „Ez a legjobb forgatókönyv, ami történhetett, mert így megnyugodhatunk, hogy nálunk nincs olyan ember, aki ilyen szörnyűséget tenne.  Viszont, ha ma újra megtörténne egy hasonló eset, mi ugyanúgy járnánk el. Nincs helye a rasszizmusnak vagy a gyűlöletnek a sportunkban. A sportnak nem lehet ez része.”

Az eset tisztázása után, maga az érintett azt nyilatkozta, hogy dühös, mert a történtek miatt az emberek megkérdőjelezik a személyét és a szavahihetőségét.

„Amit én láttam a garázsban az nem hurok, hanem egy akasztókötél volt, az, hogy ezt 2019-ben rakták fel oda ezen nem változtat… A vizsgálatok és a csalás vádjai nem is törhetnek le. Az események csak még jobban feltüzeltek arra, hogy még jobb teljesítményt nyújtsak és, hogy lenyomjam a többieket.”

 

(The Washington Post/CNN)


 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!