Megölték az Iszlám Állam vezetőjét: gratulált Bidennek az izraeli miniszterelnök
Megölték az Iszlám Állam vezetőjét: gratulált Bidennek az izraeli miniszterelnök

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 02. 04.
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök telefonon gratulált Joe Bidennek az Iszlám Állam vezetőjének, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsinek a megöléséhez, és izraeli látogatásra invitálta az amerikai elnököt.

"Az amerikai katonai erők bátor tetteinek köszönhetően biztonságosabb hellyé lett a világ"

- mondta Bennett az ynet.com cikke szerint. 

Nők és gyerekek is meghaltak

Ahogy arról portálunk is beszámolt, csütörtökön az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel Szíriában.

Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsit, az Iszlám Állam vezetőjét, a világ egyik legkeresettebb emberét az amerikai különleges erők egy éjszakai rajtaütés során likvidálták Szíria északnyugati részén, Atme faluban.

A támadás összesen 13 életet követelt, nők és gyerekek is áldozatul estek a rajtaütés során, és az amerikai helikopter is megsemmisült, amelyet a különleges erők csapatainak Irakból Szíriába szállítására használtak. 

Oroszország, Ukrajna, Irán

Vasárnap éjszakai, Bennett beiktatása óta harmadik telefonbeszélgetésükön emellett az izraeli és az amerikai vezető megvitatott több nemzetközi biztonságpolitikai kérdést, többek közt az iráni nukleáris programot, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség ügyét is.

Bennett és Biden megbeszélte az Irán befolyása miatt kialakult közel-keleti regionális kihívásokat, valamint a miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Teherán nukleáris programja leállításának lépéseit. Bennett megköszönte Bidennek az Izraelnek nyújtott határozott amerikai kormányzati támogatást, különösen a vaskupola légvédelmi rendszer finanszírozásához nyújtott segítséget, és meghívta Izraelbe. 

Izraeliek, palesztinok

A Fehér Ház a tárgyalás után jelezte, hogy Biden várhatóan még idén elutazik Izraelbe. Az amerikai elnök hangsúlyozta elkötelezettségét a térség stabilitásának és együttműködésének bővítése mellett az Ábrahám-egyezmények szellemében. Ugyanakkor Biden azt is kiemelte, hogy céljai szerint egyenlő mértékben kell biztonságot, szabadságot és jólétet élvezniük az izraelieknek és a palesztinoknak. 

Az amerikai elnök megingathatatlan támogatásáról biztosította Izrael biztonságát és cselekvési szabadságát, és kiemelte, hogy kormánya teljes mértékben támogatja a vaskupola légvédelmi rendszer működtetéséhez szükséges amerikaihadieszköz-utánpótlást. 

A rövid hatótávolságú rakéták elfogására és megsemmisítésére kialakított vaskupola légvédelmi rendszer elfogó rakétái megfogyatkoztak Izraelben a tavaly májusi, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász terrorszervezet elleni 11 napos hadművelet nyomán.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!