Hat gyermeket és négy nőt is megöltek az ISIS-vezér elleni amerikai akcióban - még vizsgálják ki a felelős
Iszlamista bombák, de a különleges erők golyózápora is vezethetett ártatlan áldozatokhoz
Hat gyermeket és négy nőt is megöltek az ISIS-vezér elleni amerikai akcióban - még vizsgálják ki a felelős

Forrás: Youtube/Guardian

2022. 02. 04.
Az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel Szíriában - jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök.

Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsit, az Iszlám Állam vezetőjét, a világ egyik legkeresettebb emberét az amerikai különleges erők egy éjszakai rajtaütés során likvidálták Szíria északnyugati részén, Atme faluban.

A támadás összesen 13 életet követelt, nők és gyerekek is áldozatul estek a rajtaütés során, és az amerikai helikopter is megsemmisült, amelyet a különleges erők csapatainak Irakból Szíriába szállítására használtak. 

"Katonaink bátorságának köszönhetően ez a borzalmas terrorvezér nincs többé"

- mondta Joe Biden a Fehér Házból közvetített televíziós beszédében. – „Erőink a rájuk jellemző felkészültséggel és precizitással hajtották végre a műveletet.”

A csütörtöki rajtaütés az egyik legjelentősebb amerikai akció volt azóta, hogy Kurejsi elődjével, Abu Bakr al-Baghdadival végeztek a különleges erők 2019 októberében. 

Biden szerint a civil áldozatokért maga Kurejsi a felelős, aki öngyilkos mellényt és egyéb robbanószerkezeteket detonált a rejtekhelyéül szolgáló ház harmadik emeletén. 

„Amikor csapataink közeledtek a házhoz, hogy elfogják, kétségbeesett gyávaságának utolsótetteként, tekintet nélkül a saját családja vagy az épületben tartózkodók életére, úgy döntött, hogy felrobbantja magát.

Nem csak saját mellényét, hanem az egész harmadik emeletet. Hogy ne kelljen bíróság elé állnia az általa elkövetett bűncselekmények miatt, magával vitte a családja több tagját is” – tette hozzá.

A Pentagon kezdeti jelentése még arról szólt, hogy a nyolc gyermeket biztonságosan evakuáltak, és két gyermek halt meg a Kurejsi által kiváltott robbanásban, a helyszínen lévő elsősegélynyújtók beszámolói azonban már arról, hogy hat gyermek és négy nő halt meg az akció során.

„Néhány holttest a környéken nem úgy néz ki, mintha robbanásban haltak volna meg. Úgy néztek ki, mintha rendkívül erős kaliberű lövések érték volna őket”

– nyilatkozta Charles Lister, a washingtoni Közel-Kelet Intézet szíriai programjának igazgatója. "Tegnap este egy videón jól látszott, hogy a környéken lévő helikopterek közül legalább egy keményen tüzelt az épületre több mint egy percen keresztül."

John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint „komoly jelek” utalnak arra, hogy a civilek – Kurejsi feleségének és két gyermeküknek – halálát maga az Iszlám Állam vezetője okozta. Hozzátette azonban, hogy az Egyesült Államok vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy  az amerikaiak fellépése vezetett-e civilek halálához, vagy sem. 

Biden kijelentette, éppen azért döntöttek a dróntámadás helyett szárazföldi akció mellett, hogy minimalizálják az áldozatok számát. 

Kurejsi volt az Iszlám Állam vagy elődjei legrejtőzködőbb vezetője, nem mutatkozott nyilvánosan, és nem is mondott beszédeket. Az északi Tel-Afar városában született iraki, a Szaddám Huszein utáni szunnita lázadás veteránja volt, aki a terrorcsoporton keresztül Baghdadi belső körébe emelkedett.

Ő a negyedik magas rangú Iszlám Állam vezető, akit az elmúlt két évben Idlib tartományban likvidáltak.

(BBC/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!