Vérengzés Mozambikban: ötven embert fejeztek le az Iszlám Állam milicistái
Három napig gyújtogattak, öldököltek a terroristák, több nőt és gyermeket is elraboltak
Vérengzés Mozambikban: ötven embert fejeztek le az Iszlám Állam milicistái

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 11.
Az Iszlám Állam ötven embert fejezett le egy mozambiki falvakat célzó brutális akció során, melynek keretében számos falun rajtaütöttek. Az áldozatokat egy futballpályájára terelték össze, majd tömegesen kivégezték, számoltak be szemtanúk a mozambiki hírügynökségnek. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A helyi rendőrség információi szerint számos nőt és gyermeket raboltak el a terroristák, és sok otthont porig égettek. Az öldöklés majdnem három napon keresztül tartott. 

"Felgyújtották a házakat, majd az erdőbe menekülő lakosság után eredtek"

- számolt be a támadásról Bernardino Rafael, a mozambiki rendőrség feje.

A helyi média szerint a milicisták "Allahu Akbar" ("Allah nagy") kiáltásokat hallattak a lövöldözés, gyújtogatás közepette.

A terrortámadások nem újkeletűek, az ország Cabo Delgado tartományában már 2017 óta aktív az ISIS, és folyamatosan hajt végre halálos akciókat. A kibontakozó konfliktus már több, mint kétezer ember halálához és 430 ezer ember elmeneküléséhez vezetett a túlnyomórészt muszlim régióban.

Bár a terület gazdag energiaforrásokban és természetes gázokban, az ott lakók ebből nem sokat látnak. Az Iszlám Állam a mélyszegénységet használja arra, hogy fiatalokat szervezzen be sorai közé, és erőszakos eszközökkel iszlám uralmat valósítsanak meg a területen. 

A mozambiki kormány a nemzetközi közösség segítségét kérte a terroristák megfékezéséhez, mivel hadseregének speciális kiképzésre lenne szüksége ahhoz, hogy felvegye a harcot az Iszlám Állammal. Emberi jogi csoportok azonban figyelmeztetnek, hogy a kormány kezéhez is vér tapad: a milicisták megfékezésére tett erőfeszítéseik során ugyanis nem riadnak vissza a gyilkosságoktól és a kínzásoktól sem. 

(CBN/Hetek)

hetek

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!