Aktívan támogatja az üldözött iraki jazidi kisebbséget Magyarország
Aktívan támogatja az üldözött iraki jazidi kisebbséget Magyarország

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 04.
A jazidiak ellen végrehajtott népirtás emléknapja alkalmából emberi jogi aktivisták inaktivitása miatt bírálták az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, míg Magyarország egy nemzetközi konferencián kijelentette, nemcsak szavakban, tettekben is támogatja a jazidi menekülteket a Hungary Helps Programon keresztül.

A közleményben idézték Azbej Tristannak, a tárca az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárának szavait, aki az Iszlám Állam (IÁ) által a jazidiak ellen végrehajtott népirtás emléknapja alkalmából a Free Yezidi Foundation által szervezett online konferencián vett részt.

Az államtitkár kijelentette: a magyar kormány szolidaritása nem csak szavakban, hanem tettekben mutatkozik meg az iraki jazidi közösség irányába,

"lehetővé téve a népirtást szenvedett közösség tagjainak szülőföldön való megmaradását, vagy az oda való visszatérését".

 

Az államtitkár hangsúlyozta: a Hungary Helps Program részeként nyújtott magyar segítség az emberi élet védelme mellett a háború sújtotta helyi gazdaság újraindítására is kiterjed, így alapozva meg a közösség tagjainak szülőföldön való megmaradását vagy hazatérését.

Azbej Tristan a kommüniké szerint beszámolt arról, hogy ugyancsak magyar támogatásból valósul meg egy, a dzsihadista fegyveresek által megerőszakolt és szexrabszolgának elhurcolt jazidi nők társadalmi reintegrációját elősegítő központ is.

"A projektek a Hungary Helps Program alapelvével összhangban valósulnak meg. Valljuk, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni"

- áll a közleményben.

A Miniszterelnökség közleményében kitért arra is, hogy a konferencián mások mellett Samuel Brownback, az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövete és Ján Figeu, az Európai Unió korábbi vallásszabadságért felelős különleges megbízottja is részt vett.

Hat évvel azután, hogy az Iszlám állam harcosai támadást indítottak Irak jazidi kisebbsége ellen, a 6 hónapig az ISIS szexrabszolgájaként szenvedő Nobel-díjas Nadia Murad és Amal Clooney emberi jogi ügyvéd bírálta a kormányzati vezetőket és az ENSZ-et hétfőn, hogy képtelenek felelősségre vonni a népirtásért felelős terroristákat.

Murad, kinek édesanyjával és ha fivérével az Iszlám Állam harcosai végeztek, az augusztus 3-ai sindzsári mészárlással kapcsolatos ENSZ megemlékezésen elmondta,  a jazidik továbbra is úgy érzik, magukra hagyta őket a nemzetközi közösség. Hozzátette: a status quo pusztítja közösségüket és a nemzetközi passzivitás lehetővé teszi a szélsőséges csoportnak, hogy eltörölje a népcsoportot Irakban.

(MTI/Hetek/Global News)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!