Az Iszlám Állam vállalta magára a bécsi terrortámadást
Megbukott a deradikalizációs program a második generációs bevándorló merénylő esetében
Az Iszlám Állam vállalta magára a bécsi terrortámadást

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

2020. 11. 04.
Az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet jelentkezett a hétfő esti bécsi merénylet elkövetőjeként kedden Aamák nevű „hírügynöksége” közleményében – közölte a dpa és a Reuters hírügynökségi információk alapján az MTI. Második generációs, osztrák születésű bevándorló áll a halálos lövöldözés mögött, aki nemrégen börtönben is ült, amiért csatlakozni akart az ISIS-hoz Szíriában.

A lövöldözős terrortámadás, melyet az osztrák hatóság egy húsz éves, osztrák születésű észak-macedón iszlamista számlájára írt, öt emberéletet követelt (egy idősebb férfiét és egy nőét, egy fiatal járókelőjét és egy pincérét, valamint egy német nőét ) és huszonkét embert megsebesített.

A támadás után az osztrák rendőrség 18 épületet rohamozott meg, és összesen 14 gyanúsítottat vett őrizetbe nagyszabású keddi hajtóvadászata során. Kedd délután az iszlamista terrortámadással kapcsolatban két svájci állampolgárt is letartóztattak Winterthurban. 

Hatósági információk szerint a hétfői terrortámadásban több balkáni származású fiatal is aktívan kivette a részét.

Mit tudunk a merénylőről?

A macsétével, kézifegyverrel és más típusú lőfegyverrel felszerelt terroristát, akivel a hatóságok percekkel azután végeztek, hogy zsúfolt bárokra tüzet nyitott Bécs belvárosában Kujtim Fejzulaiként azonosították. A húsz éves osztrák férfi második generációs bevándorló , kinek szülei Észak-Macedóniából érkeztek Ausztriába, kevesebb, mint egy évvel ezelőtt szabadult a börtönből.

22 hónapot ült ugyanis, amiért Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

“Éppen azért engedték ki ilyen korán, mert azt a benyomást keltette, hogy együttműködik a deradikalizációs programokkal, és felkészült arra, hogy integrálódjon a társadalomba"

- nyilatkozta az osztrák belügyminiszter, hozzátéve, Fejzulai közösségi oldalaira a támadás előtt fegyveres képeket is posztolt.

Karl Nehammer korábban korábban megemlítette, hogy a merénylő lakásán lőszerdarabokat és egyéb bizonyítékokat foglaltak le, amelyeket még kiértékelésre várnak, illetve már akkor is világossá tette, hogy egyértelmű utalások vannak arra, hogy a merénylő közel állt az Iszlám Államhoz. 

Az észak-macedón rendőrség időközben arról számolt be, hogy három személy, akinek köze lehetett a terrortámadáshoz, osztrák-észak-macedón kettős állampolgár. Mindhárman Ausztriában születtek - tette hozzá a rendvédelmi hatóság, amely csak nevük kezdőbetűi alapján azonosította őket.

A támadással kapcsolatban a világ minden tájáról érkeztek szolidaritási üzenetek. A szaúdi külügyminiszter kemény szavakkal ítélte el a támadást.

Bécs polgármestere szerint a 22 sérült közül hárman továbbra is kritikus állapotban vannak kórházban.

Szlovákiából származhat a fegyver és a lőszer

Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amelyet a hétfői bécsi terrorista támadás elkövetője használt - állította kedden a heute.at osztrák hírportál. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak kedden nyilatkozva ezt az értesülést megerősítette.

"Olyan információm van, miszerint nálunk (Szlovákiában) járhatott a támadó, illetve a tettesek egyike, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. Ezt az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük"

- mondta a belügyminiszter a televíziónak.

Az osztrák hírportál úgy tudja: a bécsi merénylet elkövetője júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

A szlovák rendőrség azonnal a terrortámadás után ellenőrizni kezdte az osztrák-szlovák határon lévő különféle határátkelőket. "Az intézkedések célja megvédeni Szlovákia állampolgárait" - jelentette ki Mikulec.

Tekintettel arra, hogy a terrortámadást a bécsi zsinagógánál hajtották végre, Szlovákiában megerősítették a zsinagógák és a zsidó emlékhelyek ellenőrzését. Roman Mikulec azt mondta, hogy az intézkedéseket a szlovákiai zsidó egyházközségekkel együttműködve hozták meg.  

Kurz:a civilizáció és a barbárság között zajlik a harc

A sokkoló iszlamista terrortámadás nyomán az osztrák kancellár, Sebastian Kurz kijelentette, minden erejükkel azon lesznek, hogy megvédjék az alapvető értékeiket, életmódjukat és demokráciájukat. Ígéretet tett arra is, hogy minden elkövetőt és bűntársaikat is levadásszák, bármibe is kerüljön. 

Kurz az ORF szerint sürgette az európai nemzeteket, hogy még határozottabban lépjenek fel a terrorizmus ellen. Hozzátette: nyilván mindenkinek aki szeretne integrálódni, meg kell adni az esélyt az integrálódásra, ugyanakkor világossá kell tenni, hogy "az alapértékeinkről nem nyitunk vitát". 

“Ez nem a keresztények és a muszlimok, vagy az osztrákok és a migránsok közötti harc.. nem ez a harc... a civilizáció és a barbárság között zajlik."

Az osztrák kormány három napos nemzeti gyászt rendelt el. 

Csupán néhány napja történt, hogy Lyonban ismeretlen tettes több ízben hasbalőtt egy görög ortodox papot, azelőtt néhány nappal pedig késelős terrortámadást követtek el dühös iszlamista terroristák, két héttel egy párizsi francia történelemtanár lefejezése után. Az indulatok Macron iszlamizmus ellenes, szekularista politikai irányváltása és a Mohamed-karikatúrák melletti kiállása után csaptak a magasba, olyannyira, hogy jelenleg is maximális készültségben van az ország.

(MTI/RT/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!