hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Felemás reakciók a bécsi terrortámadásra
Terror a szomszédban
Felemás reakciók a bécsi terrortámadásra

Fotó: AP / Matthias Schrader

2020. 11. 05.
Franciaország és Németország mellett már Ausztria is áldozatul esett az iszlám terrorizmusnak. A legutóbbi támadásra adott válaszok alapján a politika egyetlen megoldást lát a problémára: a még szorosabb nemzetközi együttműködést.

Az utóbbi néhány napban egyre több terrorcselekményről számoltak be a sajtóban, legutóbb Ausztria hirdetett több napra teljes készültséget, ugyanis hétfő este iszlám radikálisok kezdtek lövöldözni Bécs belvárosában, ahol a polgárok néhány órával a meghirdetett karantén előtt még utoljára igyekeztek élvezni a kultúra örömeit.

Az első rendőrségi beszámolók szerint a hatóságok végig abból indultak ki, hogy nem egy elkövető volt, ugyanis legalább hat tetthelyen zajlott a terrortámadás a Schwedenplatz körüli kis utcákban. Ám később azt közölték, hogy nincs jele másik elkövetőnek. A karantén előtti órákban igen sok járókelő volt az utcán, ám a hatóságok nem erősítették meg, hogy a támadások idejének megválasztásában ez szerepet játszott volna. Az tény viszont, hogy a karantén előtt a belvárosi bárok kerthelyiségei és teraszai tele voltak vendégekkel, akik a következő egy hónap lezárásai előtt még próbáltak egy estét a „régi kerékvágásban” eltölteni. 

A merénylő végül négy embert ölt meg, mielőtt végeztek vele. Mivel a mentők nem egy helyre vitték az összes sérültet, így csak később, kedden délután derült ki, hogy a 4 áldozat mellett összesen 22 sérültje is volt a terrortámadásnak. A sérültek közül heten még mindig életveszélyes állapotban vannak. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!