Terror Bécsben: hat helyszínen lövöldöztek, öten meghaltak az ISIS-hoz köthető támadás során
Sebastian Kurz beveti a hadsereget
Terror Bécsben: hat helyszínen lövöldöztek, öten meghaltak az ISIS-hoz köthető támadás során

Fotó: Youtube/Rmx News

2020. 11. 02.
Nagyszabású rendőri akciót indítottak a bécsi hatóságok miután hétfő este 8 után egy merénylő lövöldözős ámokfutásba kezdett Bécs belvárosában. A rendőrség információi szerint öten meghaltak, köztük a robbanóövnek látszó tárgyat viselő ISIS-terrorista is, és 22 embert kellett kórházba szállítani. Minden jel arra utal, hogy koordinált terrortámadás történt.

Az osztrák rendőrség hivatalos információi szerint összesen hat helyszínen hajtott végre támadást valószínűsíthetően egyetlen merénylő. A támadások mindegyikére Bécs belvárosában, az I. kerületben került sor. A hat érintett helyszín a Salzgries, Morzinplatz, Seitenstattengasse, Fleishmarkt, Bauernmarkt, és Graben.

A bécsi polgármester, Michael Ludwig szerint a lelőtt merénylő robbanóövet viselhetett, azonban később azt mondta, az öv nem volt igazi, de találtak nála kézi lőfegyvert és macsétét is.

Florian Klenk, egy osztrák hetilap szerkesztője a Twitteren azt írta: a lelőtt támadó az albán gyökerekkel rendelkező húszéves Kurtin S., de rendőrség szerint állítólag nem ő tervelhette ki a merényletet.

A rendőrség az üggyel kapcsolatban 14 letartóztatást eszközölt. A húszéves "iszlamista terrorista", akit a lövöldözéssel vádolnak 2019 decemberéből szabadult a börtönből. A támadást követő órákban az osztrák hatóságok hajtóvadászatot indítottak további támadók után, de azután arra jutottak, hogy minden valószinűséggel csak egy támadó volt, akit rögtön agyon is lőttek. 

Karl Nehammer belügyminiszter nem zárta ki, hogy esetleg egy második támadó is részt vett a lövöldözésben. Bizonyos szemtanúk szerint ugyanis több merénylő is volt, ennek megerősítéséhez a rendőrség 20 ezer mobilos videofelvételt vizsgál végig .

"Már több, mint a felét végignéztük, de még nincs vége a kielemzésének. Azokat, amiket eddig kielemeztünk, nem utalnak második támadóra"

- nyilatkozta a miniszter a riportereknek

A Kronen Zeitung lap szerint a támadás azon az utcán kezdődött, ami otthont ad a város fő zsinagógájának, más források szerint a lövések inkább egy közeli térről, a Schwedenplatzról hallatszottak. 

Helyi riporterek a belügyminisztériumra hivatkozva arról számoltak be, hogy öt ember meghalt a támadás során. Egy a zsinagógát őrző rendőrtisztet állítólag súlyosan megsebesített az egyelőre ismeretlen támadó. A Kronen Zeitung szerint több merénylő, köztük öngyilkos merénylő is részt vett a támadásban.

"Huszonkét sebesültet szállítottak a bécsi kórházakba és legalább heten súlyos sérülésekkel küzdenek"

- nyilatkozta Christoph Mierau, a bécsi egészségügyi szervezet szóvivője.  

A rendőrég több lövöldözésről is beszámolt, és arra kérte a polgárokat, ne osszanak meg képeket és fotókat az incidensről az interneten.

Az osztrák zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch a Twitteren az írta, egyelőre nem világos, hogy a zsinagóga volt-e a támadás célpontja, és nem tud róla, hogy a közösség bármely tagja megsérült volna a támadás során.

Nagyszámú rendőri egységeket vezényeltek a városközpontba, és mindenkit arra kértek, kerülje el az érintett területet, amíg a biztonsági művelet zajlik. 

Újabb lövöldözésekről érkeztek egyelőre nem megerősített hírek  a bécsi Hilton hotelnél, a közösségi médián pedig több poszt is szól egy jelenleg is zajló túszdrámáról a Mariahilfer Strasse-i Akakiko szusi étteremnél. 

A rendőrség szerint jelenleg összesen hat tetthelyről tudnak.

A közösségi médián olyan videók is terjednek melyen hét gyanúsítottat vetkőztetnek le az osztrák hatóságok az utcán (vélhetően ellenőrizendő, van-e rajtuk robbanószer), majd letartóztatják őket. Nem tudni azonban, hogy van-e több támadó és az ámokfutás ezzel véget ért-e.

Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette: az osztrák hadsereg vonul ki Bécs védelmére.

"Soha nem engedjük magunkat megfélemlíteni a terrorizmustól, és minden eszközzel harcolni fogunk az ilyen támadások ellen. Annak érdekében, hogy a rendőrség teljes mértékben a terrorizmus elleni harcra koncentrálhasson, a szövetségi kormány úgy döntött, hogy a szövetségi hadsereg veszi át Bécs védelmének feladatát."

Számos európai vezető mellett Emmanuel Macron francia államfő, kinek országa már hetek óta durva iszlamista támadásoktól szenved, is Twitteren biztosította támogatásáról és együttérzéséről Ausztriát:

"Mi, franciák, osztozunk az osztrákok sokkjában és szomorúságában egy bécsi támadás után. Franciaország után ez egy újabb baráti ország, amely támadás alatt áll. Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. Senkinek sem engedünk."

Csupán néhány napja történt, hogy Lyonban ismeretlen tettes több ízben hasbalőtt egy görög ortodox papot, azelőtt néhány nappal pedig késelős terrortámadást követtek el dühös iszlamista terroristák, két héttel egy párizsi francia történelemtanár lefejezése után. Az indulatok Macron iszlamizmus ellenes, szekularista politikai irányváltása és a Mohamed-karikatúrák melletti kiállása után csaptak a magasba, olyannyira, hogy jelenleg is maximális készültségben van az ország.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!