Terror Nizzában: "Allahu Akbart" kiáltott a támadó, mielőtt késelésbe kezdett és lefejezett egy nőt
Avignon közelében egy másik férfi lőfegyverrel fenyegetőzött, a rendőrök lelőtték
Terror Nizzában: "Allahu Akbart" kiáltott a támadó, mielőtt késelésbe kezdett és lefejezett egy nőt

Forrás: Twitter/ Christian Estrosi

2020. 10. 29.
Legalább három ember meghalt és többen megsérültek, amikor egy, a francia hatóságok szerin "Allahu Akbart" kiabáló támadó a nizzai Notre-Dame templom közelében késelésbe kezdett. Nagyszabású rendőrségi művelet folyik a területen, melynek során egy robbanószerkezet irányított detonációjára is sor kerül, így mindenkit arra kértek, maradjon távol a területtől. 

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban a csütörtöki nizzai támadást követően – jelentette be a francia miniszterelnök. Jean Castex megígérte, a kormány határozott és könyörtelen választ ad a "gyáva és barbár" tettre.

Csütörtökön a nizzai Notre-Dame-bazilikában egy tunéziai bevándorló késsel végzett három emberrel, egyiküket le is fejezte. A támadók ártalmatlanították. Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán. 

Az elkövetőről jelenleg annyit tudni, hogy Lampedusában egy ellenőrzésen fennakadt, majd Bariba került, ahol a lefotózását követően az illegális határátlépőknek fenntartott terminálba küldték Az olasz hatóságok most arra próbálnak rájönni, hogy a férfi milyen útvonalon érkezett Dél-Franciaországba, és hogyan engedhették, hogy elhagyja az azonosítási központot, ahelyett, hogy visszatartották volna a hazaküldéséig.

Mindkét esetben iszlamista motívumok állhatnak a háttérben, annál is inkább, mivel a muszlimok csütörtökön ünneplik Mohamed próféta születésének évfordulóját.

A Le Monde szerint a női és a férfi áldozatot egy bazilikában ölte meg a merénylő, a harmadikat pedig a bazilika előtti bárban támadta meg, ahol az áldozat menedéket keresett.

Nizza polgármestere, Christian Estrosi megerősítette, hogy az elkövetőt lelőtték, és megköszönte a rendőrségnek a gyors reakciót. Hozzátette, a támadó a késelés közben folyamatosan az "Allah nagy" mondatot ismételgette.

“Nemzetünk nem elégedhet meg többé a béke törvényeivel, el kell törölnünk az iszlamofasizmust"

- szögezte le a polgármester. 

Az elkövető motívumai egyelőre ismeretlenek, de Estrosi megerősítette, hogy minden bizonyíték terrortámadásra utal. A francia terrorelhárítók nyomozást indítottak a késelés ügyében. 

Mindeközben a francia rendőrség ellenőrzött robbantást is végrehajt a területen és arra kérték a helyieket, maradjanak távol, hagyják tűzszerészeiket dolgozni. 

Gerald Darmanin belügyminiszter sürgősségi ülést hívott össze a helyzettel kapcsolatban és egy esetleges válságosztag helyszínre vezénylését fontolgatja. 

A támadás csupán egy nappal azután történt hogy a belügyminiszter figyelmeztetett arra, hogy rendkívül magas a terrorfenyegetettség az országban Samuel Paty Mohamed-karikatúrát oktatási anyagként használó francia tanár 13 nappal ezelőtti lefejezése és Macron iszlamizmus elleni politikai irányváltása nyomán. 

Orbán: egyesítsük erőinket az európai értékek megvédéséért!

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki nizzai iszlamista terrortámadás kapcsán a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki a francia nemzetnek, és sok erőt kívánt az áldozatok családjainak abban a levélben, amit Emmanuel Macron köztársasági elnöknek küldött - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Mint írta, mély megdöbbenéssel értesült a Nizzában elkövetett szörnyű terrortámadásról.

"A mai és az elmúlt hetek támadásai is egyértelműen megmutatták, hogy közös európai kultúránk, életmódunk és értékeink a szélsőséges terrorizmus célkeresztjébe kerültek"

- fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor biztosította Franciaország államfőjét Magyarország támogatásáról ezekben a nehéz órákban.

"Készen állunk arra, hogy egyesítsük erőinket a hagyományos európai értékek és a hagyományos európai életforma megvédése érdekében" - írta kondoleáló levelében a magyar kormányfő.

(RT/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!