„Sok az ellenségünk” - megemelkedett a terrorveszély Franciaországban Macron iszlámpolitikája miatt
Kiemelt védelmet kapnak a keresztények és mérsékelt muszlimok vallási épületei
„Sok az ellenségünk” - megemelkedett a terrorveszély Franciaországban Macron iszlámpolitikája miatt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 28.
Franciaország fokozza a vallási helyszínek biztosítását, miután rendkívül magassá vált a terrorveszély az országban a Mohamed-karikatúrák miatt lefejezett tanár és Macron iszlamizmus elleni politikája nyomán kialakult ellenséges geopolitikai légkörben. 

Francia és európai uniós diplomaták igyekeznek mérsékelni a Törökországban és muszlim arab nemzetekben feltörő Franciaország-ellenes indulatot, mely bojkottban, tüntetésekben és durva vádaskodásokban öltött testet.

Néhány hete ugyanis Emmanuel Macron francia elnök meghirdette erőteljes iszlamizmus ellenes politikáját, melynek csak plusz hangsúlyt adott Samuel Paty bestiális lefejezésének esete. Európai szövetségesei kiálltak Macron mellett, míg a muszlim többségű országokat dühhel töltötte el, hogy védelmébe vette a Mohamedet ábrázoló karikatúrát. 

Mindenszentek kapcsán a vallási helyszínek fokozott védelmére szólított fel a francia rendőrség a hétvégén, különösen az online fenyegetések miatt, amivel keresztényeket és mérsékelt muszlimokat támadtak be szélsőségesek a közelmúltban. 

Gerard Darmanin belügyminiszter elmondta, hogy a terrorfenyegetés továbbra is rendkívül magas,

„sok az ellenségünk az országon belül és kívül egyaránt”.

Hangsúlyozta továbbá, hogy nem adják fel terveiket arra, hogy megpróbálják feloszlatni a veszélyes radikális nézeteket valló és terjesztő vagy túl nagy mértékben külföldi finanszírozású muszlim csoportokat. Különösen Törökországot és Pakisztánt vádolta meg azzal, hogy „beavatkoznak Franciaország belügyeibe”.

“Harc folyik egy iszlamista ideológia ellen. Nem szabad meghátrálnunk”

- jelentette ki, de hozzátette, a muszlim hitnek természetesen van helye a köztársaságban. 

A Mohamedről készült karikatúrák rendkívül felingerelték a világ muszlim közösségeit. Recep Tajjip Erdogan elnök megkérdőjelezte Macron elmeállapotát, mire Franciaország, történetében először visszahívta ankarai nagykövetét.

A két ország között egyre növekedett a feszültség az elmúlt hónapokban Törökország szíriai, líbiai és hegyi-karabahi tevékenységei miatt, azonban úgy tűnik, a feszültség most az európai országok és a muszlim világ között is megjelent. 

Franciaellenes tüntetések törtek ki Bangladestől Gázáig, kuvaiti üzletek szedték le a francia termékeket polcaikról, egy katari egyetem törölte a francia kulturális hetet, a pakisztáni parlament pedig hivatalos elítélő nyilatkozatot adott ki a karikatúrák ügyében. 

Az Európai Unió figyelmeztette Törökországot, hogy viselkedése ellehetetlenítheti csatlakozását, és megronthatja kereskedelmi kapcsolatait. 

“A bojkott csak még messzebb sodorja Törökországot az EU-tól”

- jelentette ki az Európai Bizottság szóvivője, Újvári Balázs, emlékeztetve az országot, hogy köteles tiszteletben tartani az Európával kötött kereskedelmi megállapodását. 

Magyarország aggodalommal figyeli a francia-török konfliktust

Az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan Magyarország is aggodalommal figyeli a Franciaország és Törökország, vagyis két NATO-szövetséges közötti feszültség növekedését - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán a kormány hivatalos honlapján.

A közleményben azt írták: remélik, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva, jóhiszemű, kulturált párbeszéddel minél előbb visszatérnek a szövetségesi együttműködéshez.

(France24/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!