"Macron vizsgáltassa ki az elmeállapotát, aztán kezeltesse magát!" - Botrányos kijelentést tett Erdogan
Franciaország visszahívta törökországi nagykövetét, az EU elfogadhatatlannak nevezte a megnyilvánulást
"Macron vizsgáltassa ki az elmeállapotát, aztán kezeltesse magát!" - Botrányos kijelentést tett Erdogan

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 26.
Franciaország bejelentette, visszarendeli nagykövetét Törökországból, miután Recep Tajjip Erdogan elnök azt tanácsolta Emmanuel Macron francia államfőnek, vizsgáltassa ki elmeállapotát az iszlámmal kapcsolatos új irányvonala kapcsán. Mind Franciaország, mind Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője felháborodott Erdogan kijelentésein.

Macron a közelmúltban hirdette meg Franciaország szekuláris értékeinek radikális iszlámmal szembeni védelmére irányuló kampányát, melynek új hangsúlyt adott annak a francia tanárnak a lefejezése, aki Mohamedről készült karikatúrát mutatott osztályának, majd egy iszlamista csecsen férfi lefejezte. 
A francia kormány úgy döntött, iszlám közösségeket oszlat fel, és több, mint kétszáz szélsőségest kiutasít az országból, az elnök pedig emlékbeszédében világossá tette, a Mohamed-karikatúráknak ezután is helye lesz a francia társadalomban. 

Erdogan egy szombati beszédében tett megjegyzést Emmanuel Macron francia államfőre. A török elnök azt kifogásolta, hogy Macron erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

A 47 éves Samuel Patyt azért gyilkolta meg és fejezte le október 16-án egy 18 éves csecsen iszlamista Párizs közelében, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a diákoknak. A csecsen tettest a rendőrség röviddel a támadást követően lelőtte.

"Mit mondhatnánk egy olyan államfőről, aki különböző vallási csoportok tagjainak millióit így kezeli: először is, vizsgáltassa ki elmeállapotát.”

- reagált a politikai fordulatra Erdogan egy televíziós beszédében. 

"Macront kezeltetni kellene”

– tette hozzá, majd kijelentette, nem hiszi, hogy ilyen irányvonallal a 2022-ben esélyes lehet a választásokon. 
Franciaország a török elnök kijelentéseire válaszul visszahívta ankarai nagykövetét, aki Macronnal konzultál majd a kialakult helyzetről.

„Erdogan elnök kijelentései elfogadhatatlanok. A túlzás és a durvaság nem módszer. Követeljük, hogy Erdogan változtasson politikai irányvonalán, mert az minden szempontból veszélyes ”

- reagált egy francia tisztviselő a történtekre. Hozzátette, Franciaország figyelmét az sem kerülte el, hogy a török elnök nem nyilvánított részvétet a lefejezett Samuel Paty halála okán, illetve Ankara francia termékek bojkottjára is felszólított. 

Borrell: elfogadhatatlan Erdogan megjegyzése

Elfogadhatatlannak nevezte Recep Tayyip Erdogan kijelentését Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután a török elnök azt üzente francia kollégájának, hogy vizsgáltassa ki az elmeállapotát.

Borrell vasárnap közzétett Twitter-üzenetében arra szólította fel Törökországot, hogy

vessen véget a konfrontáció veszélyes spiráljának.

Erdogan: az európai országok a nácizmus láncszemei

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn arra szólította fel országa lakosságát, hogy egyáltalán ne vásároljanak francia termékeket, miután Emmanuel Macron francia elnök erőteljesebb fellépést helyezett kilátásba az iszlamistákkal szemben Samuel Paty tanár brutális meggyilkolását követően.

"Az iszlám- és muszlimellenesség némely európai országban személyesen az államfő által támogatott politikává vált" - vélekedett a török elnök.

Egyúttal arra szólította fel az európai politikusokat, hogy parancsoljanak "megálljt" annak a gyűlöletkampánynak, amelynek Macron áll az élén. Majd hozzájuk szólva kijelentette:

"a szó szoros értelmében fasiszták, a nácizmus láncszemei vagytok."

"Ma a muszlimok ahhoz hasonló lincskampánynak vannak kitéve, mint voltak az európai zsidók a második világháború előtt" - fogalmazott Erdogan, rámutatva, hogy rasszista és fasiszta csoportok naponta támadnak muszlimok házaira, imahelyeire és iskoláira. Muszlim nőket sértegetnek és zaklatnak ruhájuk miatt az utcákon és a buszokon, a muszlim gyerekeket pedig képtelen kifogásokkal fosztják meg a képzéshez és a tanuláshoz fűződő jogaiktól - sorolta.

A török elnök szerint "az európai muszlimokat tudatos, tervezett és szándékos módon tolják a vérrel és erőszakkal táplálkozó szervezetek ölébe". "Napjainkban egyre lehetetlenebb muszlimnak lenni, muszlimként, az iszlám szerint élni Nyugaton" - húzta alá.

Franciaország Törökország tizedik legfontosabb importőre, a török exportáruk számára pedig a hetedik legnagyobb piacot jelenti. Emellett a francia autók a legkeresettebbek között szerepelnek Törökországban.

(France24/MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!