Trump a bécsi terrortámadásról: meg kell állítani az ördögi terrorizmust
Szolidaritásukról biztosították Ausztriát a világ vezetői
Trump a bécsi terrortámadásról: meg kell állítani az ördögi terrorizmust

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 03.
Amerikai, európai, orosz vezetők nyilvánítottak részvétet és fejezték ki szolidaritásukat, illetve felajánlották segítségüket Ausztria felé a tegnap esti lövöldözős ámokfutás nyomán, melyben négyen életüket vesztették, és legalább 17-en megsérültek.

Az amerikai elnökjelöltek, Donald Trump és Joe Biden is elítélték a bécsi terrortámadást.

"Imádkozunk a bécsi emberekért az Európában elkövetett újabb ördögi terrorakció után"

- fogalmazott az amerikai elnök a mikroblogbejegyzésben, amelyet utolsó, Michiganben tartott kampányrendezvénye után tett közzé.    

Donald Trump hangsúlyozta, hogy "ezeknek az ártatlan életeket követelő gonosz támadásoknak" megálljt kell parancsolni. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok Ausztria, Franciaország és egész Európa mellett áll a terrorizmus, köztük a radikális iszlamista terroristák elleni küzdelemben.

Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közleményben szögezte le, hogy "nincs mentség az ilyen gyűlöletre és erőszakra".     Reagált a bécsi terrortámadásra Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje is.

A politikus "rettenetes terrorista támadásnak" nevezve a terrorakciót egységes fellépést sürgetett a gyűlölet és az erőszak ellen.

Macron: ez a mi Európánk

Emmanuel Macron francia elnök hétfő éjjel szolidaritásáról biztosította Ausztriát a Bécs belvárosában elkövetett terrortámadást követően.

"Mi, franciák osztozunk a sokkban és az osztrák nép fájdalmában" - írta a francia elnök a Twitteren németül is közzétett üzenetében.

"Franciaország után egy baráti országot támadtak meg. Ez a mi Európánk. Az ellenségeink tudják, kivel van dolguk. Nem engedünk semmiből"

- emelte ki.

Franciaországban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben a három halálos áldozatot követelő, előző pénteki iszlamista terrortámadás óta. A nizzai már a harmadik dzsihadista merénylet volt az elmúlt hónapban Franciaországban.

Putyin terrorelhárítási segítséget ajánlott fel

Putyin terrorelhárítási együttműködés erősítését ajánlott fel Ausztriának

A terrorelhárítási együttműködés megerősítését ajánlotta fel az osztrák államfőhöz és a kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök a bécsi terrorcselekmények nyomán - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai közlemény szerint a Putyinnak az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnökhöz és Andreas Kurz kormányfőhöz "a terrorizmus minden formája és megnyilvánulása" elleni küzdelemben való együttműködésről szóló javaslata a nemzetközi közösség más tagjaninak is szólt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a TASZSZ-nak nyilatkozva Oroszország együttérzését fejezte ki a bécsi terrorcselekmény miatt. Közölte, hogy az orosz nagykövetség kapcsolatba lépett az osztrák hatóságokkal az áldozatok állampolgárságának tisztázása érdekében.

Merkel: az iszlamista terror közös ellenségünk

Az iszlamista terror közös ellenségünk, a harc a gyilkosok és felbujtóik ellen közös harcunk - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden a bécsi terrortámadásra reagálva.

"Mi, németek, osztrák barátaink mellett állunk, részvéttel és szolidárisan" - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus. Mint írta, lélekben együtt van a megtámadott osztrák főváros lakóival és a támadókkal szembeszálló rendőrökkel.

Heiko Maas külügyminiszter Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy fel kell venni a harcot "a társadalmunkat megosztani akaró gyűlölettel" szemben.

Christina Lambrecht szövetségi igazságügyi miniszter kiemelte, hogy

"az iszlamista terror akut és nagyon súlyos veszély Európában".

Hozzátette, hogy teljes erővel szembe kell szállni a gyűlölettel és az erőszakkal. "Együtt megvédjük életformánkat és európai társadalmaink összetartását" - húzta alá a szociáldemokrata politikus.

A támadást elítélte a német politika és társadalom számos további vezető személyisége is. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség potsdami központjában pedig bejelentették, hogy megerősítették a német-osztrák határ védelmét.  

Ez a határszakasz a bécsi eset miatt "taktikai súlypont", a térségben dolgozó munkatársak "megkapták a megfelelő érzékenyítést", fokozott éberséggel figyelnek az iszlamista terrorista "spektrum" jellegzetességeinek megjelenésére - mondta egy szóvivő.

Szijjártó: itt az ideje ébresztőt fújni és összefogni a terrorral szemben

Elképesztő terrorhullám tört Európára, itt lenne az ideje ébresztőt fújni, valamint annak, hogy a kontinens összefogjon a terrorral szemben - közölte az előző esti bécsi merényletre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd hajnalban.

"Észre kell venni, hogy Európa biztonsága és ezzel együtt az európai életforma áll támadás alatt" - írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán

"Osztrák barátaink mellett állunk, számíthatnak ránk. Európának, az európai nemzeteknek meg kell védeniük magukat az elharapózó eszetlen erőszakkal szemben, mert különben nagy baj lesz"

- hangsúlyozta a jelenleg Kambodzsában tartózkodó külügyminiszter.

Orbán: Sógorok vagyunk, osztozunk a fájdalmukban

"Megrendülve és feldúlva állunk most itt, amikor megkaptuk a híreket arról, hogy terrortámadás érte az önök országát és Bécs városát. Ahogy itt Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk. Az Önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az Önök fájdalma a mi fájdalmunk, az Önök kihívásai a mi kihívásaink is"

- reagált a bécsi merényletre Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán.

Hozzátette, teljes mellszélességgel kiállunk Ausztria polgárai mellett, imádkozunk az áldozatokért és mindent megteszünk azért, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket.

"Készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyeket az elmúlt napokban kellett elszenvedni."

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!